Ramazan ayı bizlere ne kazandırdı? Ramazan ve orucun insana kazandırdıkları...

Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayının son günlerine geldik. Kulların açlıkla sınandığı, nefislerin terbiye edildiği, bolluk ve bereketin yaşandığı Ramazan ayı bizlere ne kazandırdı? Bu haberimizde on bir ayın sultanı Ramazan ayı ve orucun insana ne kazandırdıklarını sıraladık. İşte Ramazan ve orucun insana kazandırdıkları...

İslamiyet'in son din olarak kabul edildiği, Kur'an-ı Kerim'in inmeye başladığı ve Hz. Muhammed (SAV)'e peygamberliğin verildiği Ramazan ayının son günleri yaşanıyor. Dünyanın dört bir yanından Müslümanlar oruç ibadetlerini yerine getirdi. Açlıkla sınandığımız bu mübarek ayda, yalan ve kötü sözden kaçınıldı; nefislere kilit vuruldu. Sevabın bol olduğu ve insanlar için büyük fırsat olan Ramazan ayını iyi değerlendirmeyen kullara nazaran ibadetlerinde hassas davranan insanlara Ramazan ayının kazandırdıkları oldukça fazla. Peki Ramazan ayı bizlere ne kazandırdı? Ramazan ve orucun insana kazandırdıkları...

Ramazan ayı bizlere ne kazandırdı

Ramazan ayı bizlere ne kazandırdı

Ramazan Bayramı namazı saat kaçta 2023? İl il Ramazan bayramı namaz saatleri 2023İLİŞKİLİ HABERRamazan Bayramı namazı saat kaçta 2023? İl il Ramazan bayramı namaz saatleri 2023

RAMAZAN AYI BİZLERE NE KAZANDIRDI?

1. Ramazan ayının insana kazandırdıklarının başında vakit tanzimi geliyor. Önce sahurun-iftarın vaktinden habersiz, istenilen bir zamanda yiyip içilirken bu belli bir programa bağlandı. Yemeklerimiz artık saatinde yenmeye başlandı.

2. Oruç, güçlü bir iradeye sahip olmamızı sağladı.

3. İbadetlerimiziz düzen aldı. Namazını düzensiz kılanlar beş vakit, hiç kılmayanlar da kılmaya başladı.

4. Oruç tutanlar için bir cennetin hazırlandığını ve bu cennete Reyyân adının verildiğini öğrendik. Kıyamet gününde sadece o kapıdan oruç tutanların gireceğini ve oruç ibadetinin sevabının Allah tarafından verileceği müjdesini daha iyi anlamış olduk.

5. Teravih namazına giderek, huşû içerisinde yirmi rekât namaz kılmanın sevabına inanarak ve mükâfatını yalnızca Allah'tan umarak kılanların geçmiş günahlarının affedileceği müjdesini hissettik.

Ramazan ayı

Ramazan ayı

6. Zekât ve fitrelerimizi ihtiyaç sahibi kardeşlerimize vererek, onların evlerinin de şenlenmesine vesile olduk.

7. Ramazan ayında suç işleme oranlarının düştüğü, kavga, adam öldürme ve hırsızlık gibi suçların sayısında inanılmaz ölçüde düşüşler olduğunu gerek haberlerden, gerekse televizyonlardan öğrenince, "Keşke her ayımız Ramazan" olsa dedik.

8. Kur'an ayı olan Ramazan ayında Kur'an-ı daha iyi anlamaya, kavramaya ve hayatımıza uygulamaya çalıştık. Mukabele dinledik.

10. Ramazan ayıyla birlikte sükunetle tanıştık. Orucu sadece mideye değil, gözümüze, kulağımıza, elimize, ayağımıza ve dilimize de tutturduk.

11. İftara yakın aklımıza hemen Peygamber Efendimiz’in bir hadisi geldi. "... Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri iftar ettiğinde, diğeri de Allah’a kavuştuğu vakittir."

12. Oruçlu iken bir şey yiyip içmediğimiz için ağzımızda tuhaf bir koku oluşuyor. Ağzımız kokuyor. Fakat bu ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Bu durum Allah'ın oruçluya verdiği değeri göstermekte, ağzının kokusunu misk kokusundan daha hoş kabul etmektedir.

13. Ramazan ayının bize kazandırdığı bir husus da, diğer aylarda şikâyetçi olduğumuz şeytanların bağlanması, bize vesvese verememesi, kötülük telkin edememesidir. Bunun yanında Ramazan ayında cennetin kapıları ardına kadar açılmakta ve cehennem kapıları da kapanmaktadır.

14. Resulullah'ın tavsiyesine uyarak sahur yemeğinin bereketinden istifade etmek için kimimiz sahura kadar yatmadı, kimimiz biraz uyudu sonra kalktı ve sahur yemeğini yedi. Ehli Kitaba muhalefet ederek, onların oruçları ile bizim orucumuz arasındaki farkın sahur yemeği olduğunu hatırladık.

15. Şükretmesini öğrendik.

16. Mübarek Ramazan ayında oruç, iftar, teravih, vaaz, mukabele, sadaka-i fıtır, itikâf nasıl mübarekse, bunların insanı nasıl mübarek yapılabileceğini düşündük. Bir aylık değil, ölünceye kadar ibadet halinde olmak gerektiğini anladık.

BİR YORUM YAPIN 0