Kaliteli meyve ve sebze nasıl seçilir?

Meyve ve sebzelerin tazeliğini, eski ürün olup olmadığını, kalitesini dışardan bakarak anlamak mümkün.

İşte meyve ve sebzelerin seçiminde dikkat edilmesi gereken püf noktalar...

Domates: Domates seçerken ağır, kırmızı ve kabuğu ince olanı tercih etmeli. En lezzetli domates güneşte olgunlaşan ve yazın toplanan domatestir. Olgun ve iyi olan domatesin tepe kısmı çevresinde hafif yeşil çizgiler olur. 

Karpuz: Karpuz ele alındığında ağır olmalı ve kabuğu aynalı, parlak olmalı. Karpuzun çehresi sararmış olmamalı. Sararmış karpuz güneşte çok kalmış ve çürümeye yüz tutmuştur. 

Kavun: Kavun da karpuz gibi ele alındığında ağır ve kabuğu parlak olmalı. Kavun, karpuzun aksine bekledikçe daha çok ağırlaşır ve tadı güzelleşir. 

Salatalık: Salatalığın en iyisi kısa, parlak ve dümdüz olmalı. Pütürlü salatalık iyi değildir. Salatalık ne kadar çok büyürse o kadar yumuşar ve tatsızlaşır. 

Patlıcan: Patlıcanı seçerken rengi simsiyah olmalı ancak elle tutulduğunda ele rengini vermemeli. Eğer patlıcan renk veriyorsa ilaçlanmış demektir. 

Üzüm: Üzümün sapı mutlaka yeşil olmalı. Beyaz üzüm biraz sarımsı, siyah üzüm ise simsiyah olmalı. Eğer aldığınız üzümün sapı yeşil değilse o üzüm taze değildir. 

Ayva: Ayva sapsarı olmalı ve kokusunu dışarı vermeli. Ayvayı koklayarak da seçebilirsiniz. 

Armut: Armutun iyisi sert olan ve rengi tam sarıdır. 

Çilek: Çileğin kalitelisi görünümü düzgün olandır. Olgun olan çilek tüketilmeli. Olgun olmayan çileğin aroması azdır ve serttir. Çileğin güneşte az duranı makbüldür. 

Şeftali: Şeftalinin kaliteli olanı, ele alındığında görünümünden daha ağır olduğu hissedilmeli. Ayrıca iyi şeftalinin çekirdeği kolay ayrılır. 

Erik: Eriğin en kalitelisi papaz eriğidir. Sert erik kaliteli ve lezzetlidir. Kaliteli erik yukardan aşağıya bırakıldığında karpuz gibi çatlamalı. 

BİR YORUM YAPIN 0