Karbonat ve kabartma tozu arasındaki fark nedir?

Pasta, kurabiye gibi hamur işlerinde kullanılan karbonat ve kabartma tozunun birbirinden farkı nedir? Karbonat nasıl kabartma tozu yerine kullanılır işte cevabı...

Karbonat ile kabartma tozu arasındaki en belirgin fark karbonatın etki etmesi için asitli bir sıvı ile tepkimeye girmesi gerekmesidir. Asit ile tepkiye giren karbonat kendini nötralize eder ve karbondioksit gazı oluşturur. Bu gazın etkisi ile hamurun kabarmasını sağlar.

Kabartma tozu ise yapısında karbonat ve asit bulundurduğu için sıvı bir madde ile birleşmesi halinde kabarma gerçekleşecektir. Kabartma tozu sıvı bir madde ile etkileşime girince karbonat gibi karbondioksit gazı oluşturur. Bu gaz hamurun kabarmasını sağlar.

Bazı az asit içeren tariflerde karbonat ve kabartma tozu bir arada kullanılıyor ki hamur iyice kabarsın. Kabartma tozu karbonatla bir kullanılmasının sebebi karbonatın miktarı arttırıldığında acı bir tat vermesidir, bu yüzden bir kabartma tozu eklenir.

Limon ve karbonat

Limon ve karbonat

İçinde asit içermeyen tariflerde karbonat kullanmak doğru olmaz, çünkü karbonat hamurun tadına acılık katar. Kabartma tozu yoksa karbonata bir miktar limon suyu ekleyerek kabarmasına yardımcı olabilirsiniz.

Eğer hamurunuzda karbonat kullanmak istiyorsanız hamurun iyice kabarması için bekletmeden, önceden ısıtılmış fırına sürün.

KARBONAT VE KABARTMA TOZU NEDEN BİRLİKTE KULLANILIR?

Bazı tariflerde karbonat ve kabartma tozu birlikte kullanılır. Aslında bunun bir zorunluluğu yoktur. Tamamen damak tadınıza bağlıdır. Bazen iki malzemenin birleşimi ile bambaşka bir lezzete ulaşabilirsiniz. Mesela yapacağınız kekin sünger gibi olması için karbonat ve kabartma tozunu birlikte kullanabilirsiniz.

Meyveler kabuklarıyla beraber mi tüketilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Meyveler kabuklarıyla beraber mi tüketilmeli?
Evde pilaska nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Evde pilaska nasıl yapılır?
Fesleğen nasıl yetiştirilir?

İLİŞKİLİ HABER

Fesleğen nasıl yetiştirilir?

BİR YORUM YAPIN 0