Saksıda yeşil biber nasıl yetiştirilir? Evde biber yetiştirmenin püf noktaları

Havaların ısınmasıyla beraber bitki yetiştirme mevsimi de geldi. Kendi ellerinizle diktiğiniz tohumları büyütmek adeta insanı dinlendiriyor. Bugün sizlerle en çok sevilen yeşilliklerden biri olan evde biber yetişmenin yollarını anlatıyoruz. Saksıda yeşil biber nasıl yetiştirilir? Evde biber yetiştirmenin püf noktaları neler? Tüm detaylar haberimizde bulabilirsiniz.

Biber, ana vatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika’nın kuzey kısımları olan aynı zamanda 15. yüzyılda Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarına yayılma göstermiş bir besindir. Patlıcangiller familyasından gelen biberin sivri biber, dolmalık biber gibi çeşitleri vardır.  Taze biberde C vitamini bol bulunduğundan, ilaçlar için bunlardan yararlanılır.  Dünyada ve ülkemizde, sevilerek ve oldukça sık tüketilen biber, mineral ve vitamin değerleri bakımından oldukça zengindir. Mevsimindeki taze biber ise; salatalara renk vermek için, yemeklere tat katmak için de kullanılıyor. Sabah kahvaltılarında bile çiğ bir şekilde tüketilebilen biber, evde de kolayca yetişebiliyor. Eğer sizde sebzeleri dalından kopararak, taze bir şekilde yemeyi seviyorsanız, balkonunuzda ya da pencere kenarında bulunduracağınız saksıda biber yetiştirebilirsiniz. Peki ama nasıl? 

Evde maydanoz nasıl yetiştirilir? Saksıda maydanoz yetiştirmenin yollarıİLİŞKİLİ HABEREvde maydanoz nasıl yetiştirilir? Saksıda maydanoz yetiştirmenin yolları

saksıda biber yetiştirme

saksıda biber yetiştirme

SAKSIDA BİBER YETİŞTİRME YÖNTEMLERİ

  • Saksıda biber yetiştirme işlemine ilk önce doğru saksıyı seçmekle başlayın. Bunun için 40-45 cm genişliği olan bir cam ile derinliğin olması yeterlidir.
  • Saksıda bulunan malzemelerin plastik olması, ısının toprağa daha kolay geçmesini sağlar. Bu esnada dikkat edilmesi gereken bir diğer kriterde saksının rengidir.

biber nasıl yetiştirilir

biber nasıl yetiştirilir

  • Saksının koyu renk olması, güneş ışığını çekeceğinden dolayı plastik saksı gereğinden fazla sıcağa maruz kalacaktır. Bu da köklerin yanmasına neden olacaktır. Saksıda biber yetiştirmek için organik gübrelerin kullanılması tavsiye edilir. Burada toprağı saksıya koyarken en tepeye koyulmaması gerekir.
  • Ekilme esnasında ise fidenin derine ekilmesi gerekir. Gövdenin çoğunluğu toprakta kalacak gibi bırakılmalıdır.
  • Bitki uzadıkça sarkabileceği için birkaç çubuğun şimdiden toprakta sabitlenmesi tavsiye edilir.

saksıda biber yetiştirme

saksıda biber yetiştirme

Biberleri sularken bir miktar gübre etkisini geçireceği için gübrelemenin de periyodik aralıklarla yenilenmesi önerilir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0