UNO oyunu nasıl oynanır? UNO oyunu nedir? UNO oyun kuralları

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz ve internet sitelerinde gördüğümüz UNO oyunu aslında yeni çıkan bir oyun değildir. Herkesin günlerini evde geçirdiği şu dönemde oldukça popüler hale gelen UNO oyunu nasıl oyanır? UNO oyunu kaç kişiyle oynanır? UNO oyunu kuralları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde.

UNO oyunu, en az iki kişi ile oynanan ABD menşeli bir oyundur. Kuralları çok basit olan UNO oyunu 6 yaştan itibaren tüm herkesin eğlenceli vakit geçirmek için oynayabileceği basit bir şeydir. İnternet üzerinde ya da oyuncak satan mağazalarda kolayca bulabileceğiniz UNO oyununda temek kural elindeki kartları bitirmektir. Toplamda dört ana renk ve 108 karttan oluşan UNO sarı, yeşil, kırmızı ve mavi renklerdeki kartlarda 0’dan 9’a kadar rakamlar mevcuttur. Bunlar oyunun devamlılığını sağlayan kartlardır. Bu kartların dışında da beş farklı kart bulunmaktadır. Bunlar 2 Kart çekme, dört farklı renkten ikişer kart çekme, pas geçme, joker ya da dört kart çekmedir. Evde çok rahat bir şekilde hatta ailecek bile oynayabileceğiniz UNO, bazı kurallar doğrultusunda oynanması gerektiği unutulmamalıdır. Peki bu kurallar nelerdir? UNO oynamanın temel özellikleri yazımızın devamında.

UNO NASIL OYNANIR?

Öncelikle her oyuncu arkası kapalı olan kartlardan birer kart seçiyor. Yüksekten en düşüğe doğru olacak şekilde en yüksek olan birinci olacak şekilde kartlar dağıtılmaya başlanır.  Her oyuncuya 7 kart verilir. Kalan kartlar kenara alınır. O kartlara çekme desteği deniliyor. Çekme destesindeki en üstte kart açılır ve soldan başlayacak şekilde oyuna devam edilir. Atılan kartlarla eşleşebilen kartların atılması istenir. Böyle bir durum olmaması durumunda oyuncu, desteden kart alarak eli pas geçer.  Böylelikle oyuncuda kartlar birikmeye başlar. Kartların hızlı bir şekilde atılması ve elde hiç kart kalmaması oyun amacını oluşturur. Kartların atılabilmesi için ise ya rakam ya da rengin aynı olması gerekir. Ortaya yeşil atılmış ise yeşil renkli bir kart atılarak elden çıkarma yapılır. Oyun sırayla devam etmesine rağmen hem renk hem de sayının aynı olması durumunda sıranın gelmemesine rağmen oyuncu devreye girebilir. 

UNO OYUN KURALLARI NELERDİR?

Uno oyunu kurallardan oluşan bir oyundur. Bunlar şu şekilde;

2 Kart Al: Kart ile oynanıldığında bir sonraki oyuncu 2 kart çeker ve o el oynayamaz. Bu kart, sadece aynı renk veya başka bir "2 Kart Al" kartı ile eşleşmesi olursa oynanabilir. 

Yön Değiştir: Bu kart ile oynandığında oyunun yönü değişir (oyunun yönü soldan sağa ise, sağdan sola olarak değişir – ya da tersi).

El Geçer: Bu kart ile oynanıldığında bir sonraki oyuncu "atlanır" (yani o el oynayamaz).

Joker: Bu kart ile oynanıldığında, kartın sahibi oyunda devam edilecek rengi belirleyebilir.

4 Kart Al & Joker: Bu kart ile oynanıldığında, kartın sahibi oyunda devam edilecek rengi belirleyebilir. Ayrıca kartın sahibinden sonraki oyuncu çekme destesinden 4 tane kart çeker ve o el oynama hakkını kaybeder.

El Değiştir: Bu kart kullanıldığında kullanan kişi kendi destesini istediği desteyle değiştirebilir. 

İçi Boş Kağıt: Destede üç tane bulunan bu kartlara istediğiniz kuralları yazarak oynayabilirsiniz.

UNO OYUNU NASIL BİTER?

Sondan bir önceki kartı oynanıldığında, elde tek kart kaldığının belirtilmesi için oyuncu "UNO" diye bağırması gerekir. Bir oyuncunun elinde kart kalmadığında tur biter.
Puanlar yazılır ve 500 puana ulaşan oyuncu olana dek oyun tekrar eder. 

UNO OYUN PUANLAMASI NASILDIR?

Üzerinde sayı olan tüm kartlar:

Kendi değerleri (0-9 Puan)

2 Kart Al: 20 Puan

Yön Değiştir: 20 Puan

El Geçer: 20 Puan

Joker: 50 Puan

4 Kart Al & Joker: 50 Puan

Virüsün mutasyona uğraması nedir? Mutasyon ve varyant terimlerinin anlamı

İLİŞKİLİ HABER

Virüsün mutasyona uğraması nedir? Mutasyon ve varyant terimlerinin anlamı
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 17

Prof.Dr Eyşan 3 ay önce

Çocukların çok beynini yoruyor

İlayda 1 yıl önce

2 kişilik bir UNO oyununda son 2 karttan biri yön değiştirme ise yön değiştirmeyi attıktan sonra tur bizde olacağından ardından diğer kartı atıp bitirmek mi gerekir yoksa UNO demek şart mı

Toplam 2 beğeni

Dr google 1 yıl önce

Şey oyuncu atlayan kart var ya Ör.yeşil x üstüne sarı koyulur mu?

Toplam 1 beğeni

Mete 1 yıl önce

Her şeyi çok iyi açıklıyor çok beğendim

Toplam 2 beğeni

Muhammed 1 yıl önce

+4 attımtan sonra +2 atsak diyer oyuncu 6 tane kart alıyomu

Toplam 8 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun