Kahve makinesini temizlemenin yolları! Kahve makinesinden kireç çıkar mı?

Evde ya da iş yerinde kullandığınız kahve makinesi zamanla kireçlenerek borularının tıkanmasına güzel kahve yapmamaya başlar. Bu durumda yapmanız gereken etkili bir kahve makinesi temizleme yöntemi bulmaktır. Sizler için en basit şekilde kahve makinesini temizlemenin yollarını ve kahve makinesinden kireç çıkarma yöntemlerini paylaşıyoruz.

Kahve makinesi, ayrı bir kapta su kaynatmayı gerektirmeyen kahve pişirme aracıdır. Kahve çekirdekleri kağıt ya da metalden yapılmış bir süzgeçten geçirilir. Soğuk su ayrı bir bölmeye alınır ve kaynayıncaya dek ısıtılır. Bu su daha sonra filtreye aktarılır. Ülkemizde bol miktarda özellikle de çalışanların tükettiği kahve aslında bir Osmanlı geleneğidir. Çok eski yıllarda Saraydaki padişahların severek tükettiği kahve vücut sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Uzmanların gün içerisinde 1 fincan kahvenin tüm damar tıkanıklığını önlediğini aynı zamanda vücuda enerji sağladığını vurguluyor. Hal böyle iken sık sık kahve pişirmek için profesyonel kahve makinesi satın alıyoruz. Şimdilerde herkesin evinde bulunan kahve makineleri iş yerlerinde de mutlaka bulunuyor. Gün geçtikçe çeşitlenip gelişen kahve makineleri, kahve sevenlerin vazgeçilmezi olarak hem zamandan hem de enerjiden kazandırıyor. Kahve makineleri her ne kadar hayatı kolaylaştırsa da yapılan araştırmalar doğru temizlenmeyen kahve makinelerinin bakteri ve küf ürettiğini, üstelik zamanla kahvenin lezzetini de öldürdüğünü kanıtlıyor. Peki kahve makinesi nasıl temizlenir?

KAHVE MAKİNESİ TEMİZLENİN EN KOLAY YOLU

Kahve makinenizin kısa sürede bozulmaması için mutlaka her kullanımdan sonra sabun ve ılık su ile yıkamalısınız.

Kahve makinesinin filtresini yıkarken sert hareketler yerine narin ve yavaş dokunuşlarda bulunun. Filtrenizi bulaşık makinesine atmadan önce kullanım kılavuzuna danışın. Bazı makine filtreleri makineye atılsa dahi en sağlıklı ve güvenli yöntemin elde yıkama olduğunu unutmamalısınız.

Makineyi kullandıkça suyun içerisinde mineraller zamanla tortu ya da diğer adıyla kireç biriktirir. Bu kireçleri hemen temizlemediğiniz zaman kahvenizin daha geç damlamasına neden olur. Bunu önlemek için sirkeli suyla ayda 1 defa temizleyebilirsiniz.

SİRKELİ SU İLE KAHVE MAKİNESİ TEMİZLEME

Su haznesine eşit miktarda hazırladığınız beyaz sirkeli su karışımını dökün ve makineyi çalıştırın. Demleme işleminin yarısında makinenizi kapatın ve 30 dakika bu şekilde bekletin. Daha sonra makineyi yeniden çalıştırın ve demleme işlemini tamamlayın. Sonrasında demlikteki sirkeli suyu boşaltarak hazneyi yeniden sadece su ile doldurun ve makineyi tekrar çalıştırın.

SOĞUK SU VE SİTRİK ASİT İLE KAHVE MAKİNESİ TEMİZLEME

4 su bardağı içerisinde bir parça sitrik asidin erimesini sağlayın. Bu karışıma daha sonra 4 su bardağı soğuk su ekleyin. Makineyi çalıştırın ve demlenme işlemi ardından karışımı dökün. Makineyi kapatıp 15 dakika kadar soğumasını bekleyin. Sonrasında hazneyi durulayın ve yalnızca soğuk su ile makineyi yeniden çalıştırın.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0