Tütsüleme işlemi nasıl yapılır? Tütsüleme yapmanın püf noktaları

Binlerce yıldır mutfaklarda kullanılan ancak herkes tarafından çok fazla bilinmeyen tütsüleme tekniği ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda paylaşıyoruz. Yemeklerinize yeni bir boyut kazandırabileceğiniz tütsüleme işleminin püf noktalarını ve detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Tütsüleme ya da füme yapma yiyeceklerin duman altında hazırlanması işlemidir. Etler ve balıklar tütsülemenin en çok kullanıldığı yiyecek maddeleri arasındadır. Ancak kümes hayvanları ve peynir de tütsüleme yöntemiyle hazırlanabilir. Dumanla birlikte pişirildiği için de; etlerde çok farklı bir lezzet, çok farklı bir koku ve çok farklı bir doku oluşmuş oluyor. Yiyeceklerinizi, özellikle de et ürünlerinizi daha uzun süre saklamanız için kullanabileceğiniz tütsüleme yöntemi son günlerde popüler oldu. Geçmiş zamandan günümüze kadar bilinen ve sıkça tercih edilen en eski gıda koruma tekniği olan tütsüleme, sert odunların yakılması ve elde edilen dumanla etlerin bir ön pişirmeden geçirilmesiyle yapılır.  En önemli adımı ise gıdayı ateşe temas ettirmemektir. 

Ön pişirme için duman gereklidir. Bu dumanı da en iyi sağlayan ağaçlar arasında meşe, kayın, kiraz ve erik ağaçları gösterilebilir. Bu ağaçtan elde edilen tütsüleme talaşı ile işlem yapılır.

EVDE TÜTSÜLEME YÖNTEMİ YAPIMI:

MALZEMELER

Odun (meşe, kayın, erik, elma gibi reçinesiz ağaçlardan talaş),
Kuru baharatlar (adaçayı, kuru biberiye),
Et, balık, sebze, peynir,
Tütsüleme tenceresi

YAPILIŞI

Bonfile için;

Eti bir kaseye alın ve zeytinyağını üzerine gezdirin.
Biraz kişniş tohumu, taze kekik, tuz ve karabiber serpip bir kenarda bekletin.

Eti tütsülemek için de yine talaşı ve taze kekiği tencerenin tabanına alın.

Üzerine ızgarayı yerleştirin ve önceden mühürlediğiniz eti alıp kapağını kapatın.

5 dakika boyunca altı açık, 5 dakika boyunca da altı kapalı bir şekilde bekletip tencereden alabilirsiniz.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0