Oltu taşı gerçek mi nasıl anlaşılır? Oltu taşının özellikleri

Günümüzde özellikle tesbih yapımında kullanılan oltu taşı yüzüklerde ve farklı aksesuarlarda da kullanımı oldukça arttı. Tasarım ve doğal taşlarla özel ilgilenenlerin en beğendiği oltu taşının sahtesinin üretimi piyasaya düştüğü konuşuluyor. Peki bu durumda oltu taşının gerçek olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte sorunun yanıtı:

Oltu taşı, siyah inci ve siyah amber olarak da bilinen ve rezervleri az olan bir taştır. Kıymetli olduğu için yarı mücevher değerinde olan oltu taşı yurt dışına ithal edilir. Bu yüzden Oltu taşı ülke ekonomisine katkısı yüksek bir taş çeşididir. Çıkarılması çok zor olan bu taş işlenme bakımından aksine oldukça kolaydır. Tesbih kullananların yakından tanıdığı oltu taşı, yine bu özelliği ile günlük hayatta büyük önem taşır. Üllkemizin değerli şehirlerinden olan Erzurum'un en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi olan oltu taşının bu değerli ve çok tercih edilen yapısı ile taklitlerinin üretiliyor olması da kaçınılmaz bir sonuçtur. Oltu taşı anahtarlık, süs ve ziynet eşyası, kolye, yüzük, küpe ve pipo gibi eşyaların yapımında da kullanılır.

OLTU TAŞININ GERÇEK OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Oltu taşı sürtünme yöntemi ile elektriklenme özelliğine sahiptir. Başka bir cisme sürtüldüğünde etrafındaki cisimlerde mıknatıs özelliği oluşturuyorsa Oltu taşının gerçek olduğu söylenebilir. Oltu taşı nefes ile ısıtıldığında buharı çekerek nemlenir. Oltu taşının kendine özgü bir ağırlığı ve bir yere vurulduğunda çıkan tok sesi vardır. Oltu taşı ile yapıldığı söylenen nesnenin ağırlığı fazla ise gerçek olmaması muhtemeldir. 

OLTU TAŞININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Oltu taşı rengi siyahtır. Fosil yapısından dolayı Oltu taşı kehribar olarak da bilinir. Oltu taşı, çok çabuk kırılır ve yer altından çıkarılırken titizlik ister.

Geçmiş zamanlarda şans taşı olarak bilinen Oltu taşı mutluluk verici ve depresyonu engellemede başarılı bir taş çeşididir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0