Şebboy çiçeğinin evde bakımı nasıl yapılır? Şebboy çiçeğinin özellikleri...

Turpgiller familyasından ve birbirinden güzel renkleri olan Şebboy çiçeği harika kokulu bir bitkidir. Bir sap üzerinde çiçek açar ve serin iklimi seven Şebboy bitksi bahçelere yeni bir güzellik kazandırıyor. Sizler için şebboyun bakımı ve yetiştirilmesi nasıl yapılır araştırdık. İşte detaylar:

Şebboy çiçeğinin birbirinden güzel ve büyüleyici renkleri bulunur. Farsçada kokusuyla meşhur olduğu için ona şebbuy "gece kokusu" olarak adlandırılmıştır.  Alınan bilgilere göre 330 cins ve 3700 türü bulunan bu ailenin ülkemizde 85 cins ve 515 türü yer almaktadır. Kokusu özellikleri akşamları ortaya çıkar ve her tarafa yayılır. Şebboy çiçeği hem saksıda hem de bahçede yetişen bir bitki olduğu için çok kolay bir şekilde bakımı da yapılabilir. Kokusu karanfili andıran şebboy çiçeğini tıbbi faydaları da oldukça fazladır. Peki şebboy çiçeği nasıl yetiştirilir, şebboy çiçeğinin özellikleri nelerdir? Kolayca evde büyütebileceğiniz şebboy hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz. 

Şebboy çiçeği

Şebboy çiçeği

ŞEBBOY ÇİÇEĞİNİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

şebboy çiçeği bakımı

şebboy çiçeği bakımı

Şebboy çiçeğinin birçok renkleri bulunmaktadır. Bunlar; beyaz, pembe, mor ve turuncudur. Şebboy çiçeklerinin renklerine göre de anlamları bulunmaktadır. Pembe şebboy aşk içinde olmayı, beyaz şebboy saflığı ve temizliği, mor şebboy ise sevgiyi ve bağlığı ifade eder.

ŞEBBOY ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

şebboy çiçeğinin özellikleri

şebboy çiçeğinin özellikleri

Şebboy diğer çiçekler göre çok hızlı açabilen saplı bir çiçektir. Dallarının ucunda sıra sıra şeklinde kümelenerek çiçekleri oluşur.

Yabani çeşitleri de bulunan daha çok çayırlık ve dağ alanlarında yetişen bitkinin sıcak renk tonlarından oluşan geniş renk çeşitleri bulunmaktadır.

şebboy çiçeği evde nasıl yetiştirilir

şebboy çiçeği evde nasıl yetiştirilir

Genellikle tohumla yetiştirilir ve ortalama boyu 50 - 80 cm olur. Çiçekleri çok hızlı açar. Hoş kokusundan dolayı parfüm ve kozmetik sanayisinde çok fazla kullanılır.

Yaprak kısmı çiçeklerine göre daha seyrektir. Şebboy çiçeğinin toprağı hafif nemli olmalıdır. Soğuğa karşı çok dirençli bir bitki değildir. Güneş ışığı alan yerlerde koyabilirsiniz ama yaz aylarında sıkça bolca sulama yapmanız gerekmektedir. Damla usulü sularsanız daha 1 yıl boyunca canlılığını korur.

Humuslu toprak sevdiği için şebboy'u çoğaltma işlemi yapacağınız zaman saksılarda tek bir noktaya koyabilirsiniz. Ama bahçeye ekeceksiniz her tohum arasında boşluk bırakmanız gerekmektedir.

şebboy çiçeği hangi renklerde olur

şebboy çiçeği hangi renklerde olur

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0