Pusula nedir, nasıl kullanılır? Pusulada hangi tarafın kuzey olduğu nasıl anlaşılır?

Tarih boyunca birçok insanın kullandığı pusula dünyanın keşfedilmesinde önemli rol oynar. Yön bulmak için kullanılan pusula manyetik olarak ya da bir yıldıza göre yön belirleme sistemiyle çalışır. Peki pusula nedir, nasıl kullanılır? Pusulada bulunan harflerle yön nasıl bulunur. Pusulayla ilgili tüm merak edilenleri haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz...

Dünyanın manyetik alanın yönüne bağlı olarak devamlı sabit bir şekilde kalan yön gösteren ve yön bulmaya yardımcı olan alete pusula denir. Manyetik olarak veya bir yıldıza göre yön pusula İtalyanca "Bussola" kelimesinden dilimize girmiştir. Pusula kelimesi manyetik pusulayla aynı anlamı taşır. Yüzyıllar boyunca birçok kişi tarafından kullanılan pusula dünyanın neresinde olursanız olun yönünüzü kolayca bulmanızı sağlayan en önemli araçtır. Pusulanın bulunmasıyla birlikte dünyanın birçok farklı yerinin keşfedilmesini sağladı. Böylelikle pusulanın icadıyla birlikte birçok medeniyet kuruldu. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte telefonlarda yer alan GPS'ler ile yön bulmak çok daha kolaylaştı. Ama pusulanın önemi ve kullanımı günümüzde özellikle de gemilerde devam etmektedir. Peki pusula nasıl kullanılır? İşte pusula kullanımı hakkında merak edilenler:

Pusula nedir, nasıl kullanılır

Pusula nedir, nasıl kullanılır

PUSULA NASIL KULLANILIR?

Dünyanın manyetik alanı pusulanın manyetik iğnesinin bir tarafını güneye bir tarafını kuzeye doğru çektiği için kullananlar hangi tarafın kuzey olduğunu bilirler. Mıknatıs özelliği sayesinde mıknatısların zıt kutupların birbirini çekmesiyle pusula yön gösterir. Dünyanın doğuştan gelen mekaniği sebebiyle pusula ibresi daima kuzeyi gösterir. Sürekli kuzeyi gösterdiği için de diğer yönler çok kolay bulunur. Elinize aldığınız pusulayı istediğiniz yöne tuttuğunuz zaman pusulanın ibresi size direk kuzeyi göstereceğinden kolayca yönünüzü bulabilirsiniz.

Pusula nasıl kullanılır

Pusula nasıl kullanılır

PUSULA HARFLERİNİN ANLAMALARI

Dünya genelinde ingilizce ortak bir dil olduğu için, pusulanın baş harfleri ingilizce olarak kullanılıyor. Aynı zamanda yüzey bölümünde yer alan bu harfler 4 farklı noktayı gösterir. undan dolayı pusula her zaman Kuzey kutbunu gösterdiği için, ibrenin diğer ucunda bulunan bölümler farklı yönleri işaret eder.

(S) = Güney,
(N) = Kuzey,
(E) = Doğu,
(W) = Batı

Pusula harflerinin anlamları

Pusula harflerinin anlamları

O HALDE PUSULANIN HANGİ UCU KUZEYİ GÖSTERİR?

Tarih boyunca birçok kaşifin ve denizcinin kullandığı bütün ülkeler için büyük öneme sahip olan pusulanın kuzey ucu çok önemlidir. 'N' harfi ile bilinen kuzey İngilizce üzerinde, North olarak biliniyor.  Pusulanın ibresi sürekli olarak kuzeyi gösterdiği için  kırmızı ile görünen bölüm Kuzey bölümünü gösterir.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Yılmaz Oğul 2 yıl önce

Bende kıble pusulası var. İbrenin bir tarafı yeşil. Yeşil olan taraf mı kuzey.?