Uzun yolda et nasıl saklanır? Kurban eti nasıl saklanır? Kurban etleri uzun yolda nasıl taşınır

Kurban bayramının gelmesiyle birlikte memlekete yolculuklar başladı. Bayramda kesilen kurban etini memleketlerden taşırken uzun yolculukta nasıl muhafaza edilir en çok merak edilen sorular arasında yerini aldı. Uzun yolda et nasıl saklanır, Kurban etlerini uzun yolda bozulmadan nasıl taşınıp saklanır? İşte yanıtlar:

Kurban Bayramını memleketlerinde geçirenlerin en çok zorlandığı şeylerden biri kesilen eti geri dönüş yolunda taşımaktır. Uzun saatler geçirilen yolculuklarda uygun olmayan şartlarda saklanan kırmızı et çok kısa sürede bozulabilir. Ayrıca bozulan etler besin zehirlenmesine yol açar. Etleri memleketlerinden taşımak zorunda olanların dikkat etmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Etleri uzun yolda taşırken güneşten korumak ve arabayı arada bir havalandırmak gerekir. Yolda gelirken arabanın klimasını yol boyunca açmak etlerin daha güvenli ve sağlam gelmesi için açılması tavsiye edilir. Kurban etini, hazırladığınız kıyma poşetlerini bozulmadan nasıl muhafaza ederek dönüş yolunda saklayabilirsiniz. İşte işinize yarayacak detaylar:

Evde kıyma nasıl çekilir?  Kıyma makinesinde et nasıl çekilir İLİŞKİLİ HABEREvde kıyma nasıl çekilir? Kıyma makinesinde et nasıl çekilir

uzun yolda et nasıl saklanır

uzun yolda et nasıl saklanır

BUZLUĞA ATMADAN ÖNCE DİKKAT!

Kurban kesiminin ardından etin dinlendirilip saklanmasının kritik bir önem taşıdığını belirten Gastronomi Uzmanı Yaşar Sevimli, kesim sonrası ette oluşan Rigor Mortis (Ölüm Katılığı/Sertliği) sürecinin tamamlanmasında büyük yarar bulunduğunu aktardı.

Sevimli, "Bunun için etin kesildikten sonra en az 24 saat bekletilmesi gerekir. Ölüm sertliği devam eden etin tüketilmesi sindirimi zorlaştırır. Hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.  Sertliğin tamamlanmasını beklemek, etin sağlıklı koşullarda dinlendirilmesi ve saklanması ile ilgili bazı önlemleri almayı gerektiriyor" dedi.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

- Kurbanda kesilen etleri saklamadan önce ilk olarak soğutulup dinlendirilmesi gerekir. Etler iyice soğuyup dinlendirildikten sonra uzun yolda taşınacak etleri küçük parçalara ayırın. Parçalara ayırdığınız etleri buzdolabı poşetlerine bölerek yerleştirin.

uzun yolda et nasıl taşınır

uzun yolda et nasıl taşınır

- İster kıyma ister parça halinde buzdolabı poşetine yerleştirdiğiniz etleri direk derin dondurucunun içine koyun. Etleri donması için dondurucuya güzelce yerleştirin ve donmasını bekleyin.

kurban eti nasıl saklanır

kurban eti nasıl saklanır

- Etleri en az 1 gün beklettikten sonra 'buzluk taşıma çantası'(büyük termosta denilir), 'köpük kutu' ya da 'straforkutu'lardan hangisi varsa onun içine yerleştirip kapağını kapatın. Bu kutuları kullandığınız zaman etler hava sıcaklığından birazcık etkilenip az eriseler bile dışarı sızdırma yapmayacaktır.

et saklama yöntemleri

et saklama yöntemleri

- Etlerin daha güvende olmalarını isterseniz etleri strafor kutu içlerini buz aküsüyle soğutabilirsiniz. Buz akülerini strafor kutunun hem altına, hem etlerin arasına hem de üstüne yerleştirmeniz etleri daha iyi korur. 

derin dondurucuda et nasıl saklanır

derin dondurucuda et nasıl saklanır

- Etin buzlukta muhafaza edileceği en doğru sıcaklık -18 derecedir. Uzun yolculuklarda en kolay ve güvenilir bir şekilde etlerinizi taşımak isterseniz "taşınabilir buzluk"lardan satın alabilirsiniz. 

donmuş et kaç saat dayanır

donmuş et kaç saat dayanır

- Uzun yolculuğun sonunda eve geldiğinizde direk etleri yerleştirdiğiniz kutuyu açıp etlerinizi  erimeden derin dondurucu bölümüne yerleştirin.

- Eğer dondurucunuzun hızlı dondurma düğmesi varsa o düğmeyi yaklaşık 10 dakika kadar açın. Böylece etlerde herhangi bir erime varsa hızlı bir şekilde dondurma işlemi gerçekleşecektir. 

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0