Mantolama tekniği nedir? Yemekte mantolama tekniği nasıl yapılır? Et mantolama tarifi!

Mutfağa yeni girmeye başlamış ya da yıllardır tüm vaktinizi mutfakta geçirseniz de bazı tariflerde yazan birçok terim size yabancı gelebilir. Hiç bilmediğiniz dilde söylenen teknik terimler son dönemlerde ünlü şefler tarafından Masterchef'te sıkça duymaya başladık. Bunlardan biri olan mantolama işlemi yemeklerde nasıl yapılır, Mantolama tekniği nedir? Detaylar haberimizde...

Televizyonda yemek programlarında ünlü ve profesyonel şeflerin kullandıkları terimler ve yemekleri hazırlarken yaptıkları işlemler, son dönemlerde herkes tarafından merak konusu oldu. Genelde profesyonel mutfaklarda kullanılan bu terimler arasında son olarak mantolama öne çıkıyor. Mantolama tavada pişirilen, et, tavuk, deniz ürünü gibi birçok ürüne uygulanabilen bir işlem olarak adlandırılıyor. Diğer bir yandan özel bir teknikle kızgın tavada mühürlenen malzemenin tereyağıyla yağlanarak gerçekleştirilen işleme mantolama deniliyor. İşte mantolama hakkında bilmeniz gerekenler:

Blanching yöntemi nedir? Sebzeleri blanch etme (Ağartma) yöntemi nasıl yapılırİLİŞKİLİ HABERBlanching yöntemi nedir? Sebzeleri blanch etme (Ağartma) yöntemi nasıl yapılır

Et mantolama tekniği

Et mantolama tekniği

MANTOLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

- Yapacağınız ürünün miktarına bağlı olarak bol miktarda tereyağını tavaya koyun. Tavaya koyduğunuz katı yağı direk ürünle buluşturma işlemi yapmayın. Tereyağı eridikten sonra elinize bir kaşık alın.

- Pişirdiğiniz etin üzerine bol bol dökülerek mantolama işlemini tamamlamış olursunuz.

- Mantolama etin dış yüzeyinin kurumadan güzelce pişirilmesini sağlamaktadır. Bu tereyağın içine ayrıca kekik, biberiye gibi aromatik otlar da ilave edilebiliyor.

Terletme ne demek ve yemekte terletme nasıl yapılır? Patlıcan, soğan terletme...İLİŞKİLİ HABERTerletme ne demek ve yemekte terletme nasıl yapılır? Patlıcan, soğan terletme...

yemekte mantolama nasıl yapılır

yemekte mantolama nasıl yapılır

► Ünlü şefler tarafından kullanılan ve anlamları merak edilen diğer Masterchef terimleri:

- Surf and turf: Deniz ürünleri ve eti tek tabakta bir araya getiren yemeklerin verilen addır. Bu ürünler genelde bir karides, ıstakoz, deniz tarağı gibi bir kabuklu ve bir biftek olarak eşleştirilir.

- Banket: "Banquette" kelimesinden Türkçeye geçmiş ziyafet anlamını taşır. Mutfaklarda, özel yemeklere banket olarak adlandırılır.

- Jülyen: Doğrama çeşitleri arasında yer alan jülyen sebze ve et gibi ürünlerin kibrit çöpü kadar ince ve uzun şeritler halinde doğranmasına denir.

- Bağlamak: Daha çok sos, çorba, sulu olan yemekleri içine un, nişasta, yumurta sarısı, krema, peynir gibi birçok farklı malzemeler ekleyerek koyulaştırma ve kaynaştırma işlemine bağlama adı verilir.

- Jü: Pişerken etten veya tavuktan, pişme kabına akarak sertleşen yemek suyunun sulandırılmasıyla elde edilen sulu, kahverengi sos jü olarak adlandırılır. Türkçe olarak jus diye okunur.

- Al dente: Genellikle makarnalar için kullanılan bir terimdir. İtalyanca ısırınca dişe hafif sertliği gelen yemekler anlamında kullanılır.

- Fare dişi

- Terletmek: Yemek yaparken sebzeler bir miktar suyla birlikte kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde yaklaşık 15-20 dakika kadar yapılan pişirilme işlemine terletme deniyor.

- Sezone: Sezone yapılan yemeği tuz ve baharatları kullanarak lezzetlendirme işlemine denir. Bir tür çeşnileme yöntemi gibi.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0