Nergis çiçeği anlamı nedir? Nergis özellikleri ve faydaları nelerdir? Nergis çiçeği çoğaltma

Diğer adı fulya olarak bilinen Nergis çiçeği güzel kokusu ve muhteşem görüntüsüyle en çok beğenilen çiçekler arasında yer alıyor. Çok hassas bir çiçek olan nergis çok kısa zamanda solabilen bir süs bitkisidir. Daha çok ilkbahar ve kış aylarında yetiştirilen nergis çiçeğinin anlamı nedir, nergis çiçeğinin özellikleri nelerdir, nasıl çoğaltılır? İşte yanıtlar:

Nergisgiller familyasından olan ve 20 kadar türü olan Nergis çiçeği Latince dilinde Narcissus olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde nergis çiçeği aynı zamanda Fulya çiçeği olarak da bilinmektedir. Kış mevsiminde de yetiştirilen sarı ve beyaz renkleri bulunan nergis çiçeği, soğuğa karşı da oldukça dayanıklı bir süs bitkisidir. Daha çok Akdeniz bölgesinde yetişen Nergis çiçeğinin yaprakları direk soğandan çıkar. Nergis çiçeği saygı duyma anlamı taşıdığı için genelde değer verilen insanlara alınan çiçek grupları arasında yer alır. Aynı zamanda bazı yörelerde aşk çiçeği olarak da bilinir. Nergis çiçeğinin birçok farklı türü bulunmaktadır. Bunlar;

Çin nergisi 

Yabani nergis 

Fulya 

Zerrin 

Güz nergis bitkisidir

Nergis çiçeği anlamı nedir

Nergis çiçeği anlamı nedir

NERGİS ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI

Nergis çiçeği  görüntüsü ve kokusuyla en çok sevilen çiçek türlerinden biridir. Antik döneme uzanan birçok efsanevi hikayeleri vardır. Muhteşem kokusu ve güzelliğiyle kendine hayran bırakan nergis çiçeği Türkiye'de en popüler çiçekler arasında yer alıyor. Birçok özelliği bulunan nergis çiçeğinin bazı özellikleri: 

⇒ Nergis çiçeği bir soğan bitkisidir ve direk soğan kısmından çıkarak filizlenir. Ayrıca dinlendirmek şartıyla nergis bitkisi soğanları tekrar kullanılabilir.

 Bir süs bitkisi olan nergis çiçeği özellikle kesme çiçekçilikte kullanılır.

⇒ Çiçeğin taç yaprakları sarı ve beyaz karışımı ile muhteşem güzelliktedir.

 Nergis bitkisi hakkında bilinmesi gereken en önemli şey soğanın zehirli olduğudur.

Yan taç yaprakları 6 adet olması ile beraber oval bir görüntüye sahiptir.

⇒ Nergis bitkisi sapları 20 ila 80 santimetre arasında uzuyor. Bu durumda çiçek dallarının içinde birden fazla çiçek yer alır.

İlkbahar mevsiminde ekilecek olan çiçekler nelerdir? Bahar aylarında ekilecek bitkilerİLİŞKİLİ HABERİlkbahar mevsiminde ekilecek olan çiçekler nelerdir? Bahar aylarında ekilecek bitkiler

nergis çiçeği özellikleri nelerdir

nergis çiçeği özellikleri nelerdir

Nergis Çiçeği faydaları:

⇒ Nergis çiçeğinin faydalarından biri geniz tıkanıklığını giderir.

⇒ Nergis çiçeği vücutta oluşan birçok farklı yaraları iyileştirici özelliği bulunur.

⇒ Nergis bitkisi soğuktan oluşan nezleye karşı oldukça faydalıdır.

⇒ Safra ya da rutubetten meydana gelen baş ağrıları için iyi geldiği bilinmektedir.

 Nergis çiçeğinin kaynatılması ile içilmesi ya da haşlanması ile tüketilmesi, kusmayı önler ve midede bulunan nemi çekerek mideyi rahatlatır.

⇒ Ayrıca nergis çiçeği abraş ve cüzzam rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.

Küpe çiçeği nedir, bakımı nasıl yapılır?  Küpe çiçeğinin özellikleri ve faydaları nelerdirİLİŞKİLİ HABERKüpe çiçeği nedir, bakımı nasıl yapılır? Küpe çiçeğinin özellikleri ve faydaları nelerdir

nergis çiçeği nasıl çoğaltılır

nergis çiçeği nasıl çoğaltılır

NERGİS ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Nergis çiçeğini 3 farklı yöntemle çoğaltabilirsiniz. İster tohum yöntemiyle ister yavru soğanları ayırarak ve eski soğanın tekrardan dikerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

#İlk yöntem: Bu yöntemde çoğaltma işlemi soğanları bir önceki yıldan saklayarak saksılara dikilmesi ile gerçekleştireceğiniz bir yöntemdir. Bu yöntemde dikkat etmeniz gereken şey çiçeklerin tamamen kuruması gerektiğidir.

Toprağın üzerindeki bütün yeşil aksamı bittiğinde, toprağa zarar vermeden soğanları çıkarmalı ve bir sonraki sonbahara saklayabilirsiniz.

nergis çiçeği türleri

nergis çiçeği türleri

#İkinci yöntem: Her yıl irileşen soğanların aynı zamanda dip kısımlarında 4-5 yavru vermeleri ile çoğaltma işlemi yapılır. Nergis bitkisi yavrulardan en az 2-3 tanesi iyi gelişir. Yaz sonunda  toprak üstü aksamının kurumasından sonra yapılan toprağı temizleme işlemi esnasında ana soğandan ayrılan yavru soğanlarını hemen dikerek çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yaklaşık bir yıl sonra bu soğanlar, soğan yaprakları arasında yeni bir yavru vermeye başlarlar. 

#Son yöntem ise: Nergis çiçeğini tohumla çoğaltma yöntemidir. Bitkinin çiçek durumuna gelmesi için ortalama 5 sene geçmesi gerekiyor.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0