Yaş ceviz nasıl kurutulur? Ceviz nasıl saklanır? Ceviz ne zaman toplanır

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bütün vitaminleri barındıran ceviz birçok hastalığa karşı da koruyucu niteliktedir. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen ceviz topladıktan sonra belirli işlemler dahilinde kurutulup tüketime hazır hale getirilir. Peki yaş ceviz nasıl kurutulur olarak, taze ceviz nasıl saklanır? Detaylar haberimizde:

Cevizin hem tazesi hem de kurusu çok fazla sevilen ve lezzetinden dolayı en çok tüketilen kuruyemişler arasında yer alıyor.  A, B1 ve B6 vitaminlerinin yer aldığı cevizde, potasyum, kalsiyum, demir, çinko, karbonhidrat, protein, magnezyum ve sodyum vitaminlerinde çok fazla bulunuyor. İçerdiği birçok vitaminden dolayı ceviz, kansızlıktan bağışıklık sistemine, kalp hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu kalkan görevi görmektedir. Ülkemizde genellikle temmuz ve eylül aylarında ceviz hasadı yapılır. Mevsiminde toplanan cevizler genellikle güneşte kurutma yöntemiyle kurutulur. Cevizleri kurutma işlemi her ne kadar meşakkatli gibi görünse de uygulayacağınız tekniklerle çok kolay hale getirebilirsiniz. Her derde deva olan ceviz kilo vermeye yardımcı olduğu içinde birçok diyet listesinde geçer. Faydaları saymakla bitmeyen taze ceviz nasıl kurutulur, Taze ceviz nasıl saklanır? İşte yanıtlar:

Ceviz lekesi nasıl çıkar? Eldeki ceviz lekesi nasıl çıkarılır, Ceviz lekesine 7 yöntemİLİŞKİLİ HABERCeviz lekesi nasıl çıkar? Eldeki ceviz lekesi nasıl çıkarılır, Ceviz lekesine 7 yöntem

Yaş ceviz nasıl kurutulur

Yaş ceviz nasıl kurutulur

YAŞ CEVİZ NASIL KURUTULUR?

- Cevizlerin olgunlaştığını anlamak için cevizin ortasına bir bıçak yardımıyla sap kısmından ikiye bölün. Eğer ceviz iç bölümünde yer alan kabuklar kahverengine dönmüş ise cevizler olgunlaşmış demektir.

- Böylelikle ceviz hasadına başlayabilirsiniz. Ceviz hasat işlemini cevizin kabukları çatlamadan yapılması daha doğrudur. Cevizin kalitesini düşürmemek ve lezzetini kaybetmemek için zamanında topladığınız cevizleri yeşil kаbuklаrındаn аyırıp güzelce yıkayın.

Taze ceviz kurutmanın püf noktaları

Taze ceviz kurutmanın püf noktaları

- Bütün cevizleri ayıklayıp yıkadıktan sonra gölgelik güneş görmeyen bir yere örtü serip cevizleri üzerine koyun. Cevizleri güzelce yaydıktan sonra kurumaya bırakın.

Yaş cevizi güneşte kurutma

Yaş cevizi güneşte kurutma

- Eğer tel ızgaranız varsa tel ızgaranın üzerinde kurutma işlemini yapmanız cevizlerin daha hızlı kurutmanıza yardımcı olur. Böylelikle cevizler alt kısımdan hava alarak daha doğru ve hızlı kuruyacaktır.

- Arada bir serdiğiniz cevizleri çevirmeyi ihmal etmeyin. Cevizin kuruduğuna emin olduktan sonra bütün hepsini toplayın. Ülkemizde bazı şehirlerde güneşin altında yaklaşık 10 gün bekletilerek kurutma işlemi yapılmaktadır. Ancak güneşte kurutma işlemi cevizlerin siyahlaşmasına ve tadının bozulmasına sebep olabiliyor. 

ceviz nasıl saklanır

ceviz nasıl saklanır

CEVİZ KURUTULDUKTAN SONRA NASIL SAKLANIR?

  • Ceviz doğru şekilde muhafaza edildiği takdirde en az birkaç ay ilk günkü gibi tazeliğini koruyabilir. Ayrıca yaş ceviz, toplandıktan sonra, direk derin dondurucularda saklanabilir.
  • Cevizlerin kabuğunu kırmadan güneşte kuruttuktan sonra ağzı kapalı ve hava almayan kavanozlarda saklayabilirsiniz. Ancak, koşullara uygun şekilde saklanmayan cevizler, kısa sürede bozulup bayatlamaya başlar.
  • Burada en önemli nokta, cevizleri gerek kurutma, gerekse saklama aşamasında güneş ışığından uzak tutmaya dikkat edilmesi gerektiğidir.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0