Et nasıl parçalanır? Kurban eti nasıl parçalanır? Et nasıl kesilir? Eti kemikten ayırma tekniği

Protein bakımından en zengin olan kırmızı et vücudumuz için gerekli olan bütün vitamini sağlıyor. Faydaları saymakla bitmeyen kırmızı eti parçalara ayırırken yapılan hatalar çok miktarda kurban etinin kullanılmadan atılmasına neden oluyor. Etleri bölümlere ayırırken doğru yerden kesmek ve parçalara ayırmak çok önemlidir. Peki, et nasıl parçalanır, et bölümlere ayırmalı? Detaylar haberimizde:

Kırmızı et, önemli bir  protein, vitamin ve mineral kaynağı olan gıdaların başında yer alıyor. Kırmızı et yüksek kalitede esansiyel amino grup asit içeren protein, demir ve çinko yönünden çok zengin besinlerden biri. Türk mutfağında kavurmadan, fırınlamaya; haşlamadan kızartmaya kadar et farklı şekillerde hazırlanarak tüketiliyor. Eti parçalara ayırırken dikkat etmeniz gereken bazı ince detaylar bulunuyor. Etin lezzeti için ilk olarak etin türü, bekleme süreci ve doğru dilimleme şekli çok önemlidir. Yanlış kesilmiş etlerin daha sert ve yumuşak pişmesi çok daha zordur. Bu yüzden eti parçalara ayırırken kas liflerine karşı çapraz kesimler yapmanı gerekir. Böylelikle etleri pişirirken etler kolayca ayrılır, lokum gibi yumuşak ve lezzetli olur. İşte eti parçalara ayırırken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları...

Kurbandan kalan kemikler nasıl değerlendirilir? Kemik suyu nasıl saklanır?İLİŞKİLİ HABERKurbandan kalan kemikler nasıl değerlendirilir? Kemik suyu nasıl saklanır?

Et nasıl parçalanır

Et nasıl parçalanır

ETLER NASIL KESİLİR, ETLER NASIL PARÇALANIR?

- Etleri doğru yerlerinden ayırmak çok önemlidir. Kestiğiniz büyükbaş ya da küçükbaş hayvanların  kas ve bağ dokuları, epitel doku, yağ, kemik ve sinir dokusu bir arada olduğu için etin en lezzetli bölümlerini bilmek ve ona göre ayırmak gereklidir. 

Etin kesilmeden önce dinlendirilmesi protein kaynağı olan kırmızı etin kalitesinin ve lezzetinin artmasına yardımcı olur.

et parçalara nasıl ayrılır

et parçalara nasıl ayrılır

Kesilen hayvanın genç olması ve nasıl beslendiği de çok önemlidir.

Kırmızı eti parçalama işini gelince hayvanın karın içinde omurgaya bitişik, böbrek yatağında, belin iki yanına uzanan iç yağlardan ve kemikten arınmış eti bonfilelik kısmıdır. Bu eti kızartmak için ayırabilirsiniz.

Eti keserken doğru bölümlere ayırmak

Eti keserken doğru bölümlere ayırmak

Hayvanın göğüs, omuzlarının üstüne denk gelen sırttan boyuna doğru uzanan kemiksiz et ise haşlamaya en uygun antrikottur.

Haşlamalık et olarak saklayabilirsiniz. Kesilen hayvanın sırt ve bel omurları bölgesinden elde edilen kemikli dövülmüş etler ise çok güzel pirzola olur.

Et parçalara nasıl ayrılır

Et parçalara nasıl ayrılır

Kuşbaşından iri olarak kesilen but ve sırt bölgelerindeki yağ, damar ve sinirlerden ayrılmış kemiksiz et parçaları şişlik etlerin bölgesidir.

Ön ve arka bacakların üst kemikli kısmından incik, but bölgesinden etleri ayırabilirsiniz.

en kolay et parçalama yöntemleri

en kolay et parçalama yöntemleri

Büyükbaş hayvanlardan belin üst kısmından boydan boya kaslı yağsız et kontrfiledir ve mühürlenerek pişirebileceğiniz muhteşem lezzete sahip bölümüdür.

Kalan etleri küçük parçalara ayırarak kuşbaşı ve kıyma olarak değerlendirebilirsiniz. Hayvanın beyin, dalak, böbrek, karaciğer gibi organ etleri; baş, vücudun bazı bölgelerindeki kemikler, göz ve deri tüketilmesi sağlık açısından riskli olan kısımlar olduğu için tüketmemek gerekir.

eti kemikten ayırma teknikleri

eti kemikten ayırma teknikleri

Ayrıca etleri sıyırdığını kemikleri yemeklere tat vermesi için kullanabilirsiniz. Çorbalarınızı kemik suyuna pişirip lezzetli çorbalar elde edebilirsiniz.

Uzman isim uyardı: Kurban Bayramı'nda yapılan beslenme hatalarına dikkat!

İLİŞKİLİ HABER

Uzman isim uyardı: Kurban Bayramı'nda yapılan beslenme hatalarına dikkat!
Kurban etini fazla tüketmenin zararları nelerdir? Çok et tüketmek zararlı mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Kurban etini fazla tüketmenin zararları nelerdir? Çok et tüketmek zararlı mıdır?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Hatice 3 yıl önce

Et nasıl soslanır