E- haciz nedir, E haciz nasıl kaldırılır?

Son günlerde en çok merak edilen kelimeler arasında yerini alan E- haciz devlete olan bir borcun ödenmemesi durumunda tüm mal varlığınıza elektronik ortamdan el konulması anlamına taşıyor. Peki E- Haciz nedir, nasıl kaldırılır? E- Haciz kimlere uygulanır. İşte yanıtlar:

Elektronik haciz ya da kısaltılmış hali ile e-haciz, devlete olan borçlar nedeniyle uygulanan haciz türüne verilen isimdir. Türkiye’de genellikle elektronik haciz işlemi, vergi borcu nedeniyle maaşlara uygulanır. Ancak ödemenin boyutuna göre araç gibi menkul ya da ev gibi gayrimenkullere de e-haciz işlemi de uygulanıyor. E-haciz uygulaması, 6183 sayılı yasanın 62. maddesine eklenen hüküm gereğince ve yine aynı yasanın 79. maddesi hükmü gereğince borçlu mükelleflerle ilgili bunların banka hesaplarına uygulanan hacizdir.

E- Haciz nedir, nasıl kaldırılır

E- Haciz nedir, nasıl kaldırılır

E-HACİZ UYGULANAN BORÇ KALEMLERİ NELERDİR? 

⇒ Hesaplara bloke koyulmasına neden olan borç kalemleri şöyle:

⇒ Trafik para cezaları

⇒ Askerlik, seçim, nüfus para cezaları

⇒ Karayolu taşıma kanununa göre kesilen para cezaları

⇒ Motorlu taşıtlar vergisi

⇒ RTÜK idari para cezaları

⇒ Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları

⇒ Öğrencilerin, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları

⇒ Ecrimisil borçları

⇒ Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları

⇒ Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları

⇒ Sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları

⇒ Mahkeme cezaları, yargı harç borçları ve tüm vergi borçları

E-HACİZ NASIL KALDIRILIR?

⇒ Kesinleşen ve ödenebilir safhaya gelen bir kamu borcu hakkında ödeme emri tebliğ edilmeden bu konuda mükellefin banka hesaplarına elektronik haciz uygulanamaz.

⇒ E-haciz işlemi gerçekleşmeden önce bu süreci durdurmak için size bildirilen 7 günlük süre içinde ödeme yapabilir ya da borcunuzu taksitlendirebilirsiniz. Eğer banka hesabınızdaki mal varlığınıza haciz geldiyse banka ile anlaşarak taksitlendirme yapabilir ve bu şekilde haczi kaldırabilirsiniz. Herhangi bir ödeme yapmadığınız takdirde borcunuza istinaden haciz işlemi gerçekleştirilir. E-haciz uygulaması ile gayrimenkullere de haciz konulabilir.

Terrazzo nedir? Terrazo zemin hakkında bilinmesi gerekenler

İLİŞKİLİ HABER

Terrazzo nedir? Terrazo zemin hakkında bilinmesi gerekenler
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0