Termal battaniye nedir? Termal battaniye ne işe yarar? Termal battaniye kullanım alanları

Termal battaniye genellikle afet durumlarında kullanılan vücut ısısını korumada çok önemli sarı alüminyum folyo örtüdür. Kahramanmaraş depreminde enkazdan çıkarılan depremzedelerin hemen termal battaniyeye sarılması akıllarda bu battaniyenin ne işe yarıldığı sorusunu getirdi. Peki termal battaniye nedir, nasıl kullanılır?

Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde 7.7 ile gelen ve 10 ilde etkili olan depremde toplam 3 bin 419 kişi hayatını kaybetti, 20 bin 534 kişi yaralandı. 9 saat arayla ikinci bir depremin de 7.6 olarak kaydedildiği bölgeden gelen son dakika haberleri felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Enkazdan kurtarılanlar ise umut ışığı oldu. Depremzedeler  çıkarılırken ekranlara yansıyan görüntülerde çıkarıldığı esnada üzerine direkt örtülen termal battaniyenin ne işe yaradığı birçok vatandaş tarafından araştırılmaya başlandı. Termal battaniye vücut ısısının korunması anlamında çok önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. İlk yardım çantalarının içerisinde bulunması gereken eşyalardan biri olan termal battaniyeler, rüzgar ve nemden etkilenmemektedir. Termal battaniye, acil durum battaniyesi ya da ilk yardım battaniyesi olarak da adlandırılmaktadır. Küçük ve yer kaplamayan termal battaniyeler dağcılar, askerler, acil durum ve arama kurtarma ekipleri tarafından sıklıkla kullanılır. Peki, Termal battaniye nedir, ne işe yarar? Termal battaniye özellikleri nelerdir?

Termal battaniye nedir ne işe yarar

Termal battaniye nedir ne işe yarar

Ateş nasıl yakılır? Kamp ateşi nasıl yakılır? Depremde soğuktan korunmak için kamp ateşi...İLİŞKİLİ HABERAteş nasıl yakılır? Kamp ateşi nasıl yakılır? Depremde soğuktan korunmak için kamp ateşi...

TERMAL BATTANİYE NEDİR, NE İŞE YARAR?

Termal battaniye, görünüşü itibariyle folyoyu andıran ince bir malzemeden oluşmaktadır. Özelliği itibariyle içerideki ısının dışarıya çıkmasını önleyen termal battaniye, kısa sürede ısı artışı sağlamaya imkan tanımaktadır. Uzmanların ilk yardım çantası içerisinde bulunmasını önerdiği bu malzeme, ebat olarak avuç içine sığacak bir yapıya sahiptir ve bir adet tablet çikolata boyutlarına ulaşmaktadır. Termal battaniye son derece hafif ve hacmi düşük, yani az yer kaplayan bir malzemeden üretilmiş, ısıl ışınımı, yani termal radyasyonu yansıtmak üzere yansıtıcı bir yüzeyle kaplanmış ince örtü veya çarşaf benzeri bir malzemedir.

Depremzedelere termal battaniye niçin kullanılır

Depremzedelere termal battaniye niçin kullanılır

Termal battaniye, acil durum battaniyesi, ilk yardım battaniyesi, uzay battaniyesi veya şok battaniyesi gibi isimlerle de anılır. Termal battaniye arama kurtarma ekipleri tarafından kazazedeleri hipotermiden korumak amacıyla kullanılır. Bu nedenle bizim ülkemizde arama kurtarma faaliyetleri ve acil durum müdahaleleriyle bilinirlik kazanmıştır ve şok battaniyesi, ilk yardım battaniyesi arama kurtarma battaniyesi veya termal battaniye gibi adlarla daha çok bilinmektedir. 

Termal battaniye insan vücudu buharlaşma yoluyla da ısı kaybeder. Örneğin; soğuk ve yağışlı bir havada yaralanan bir kişinin üzerine örtülen termal battaniye vücuttaki suyun buharlaşmasını önler ve hipotermi riskini azaltarak kişiyi hayatta tutmaya yardımcı olur. Ekstrem durumlar haricinde de termal battaniye soğuk ile sıcak arasındaki geçişi engelleyerek mevcut ısıyı muhafaza etmeye yarar.

Termal battaniye(sarı alüminyum örtü) özellikleri nelerdir

Termal battaniye(sarı alüminyum örtü) özellikleri nelerdir

TERMAL BATTANİYE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  • Termal battaniyelerin en önemli özelliği dayanıklı ve su geçirmez polietilen ya da alüminyum malzemeden yapılmış olmasıdır.
  • Kızılötesi ısının %90'ını geri yansıtarak vücut ısısının korunmasını sağlar.
  • Rüzgardan ve nemden etkilenmez. 

depremden hayat kurtaran davranışlar

depremden hayat kurtaran davranışlar

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0