Curcumin nedir, ne işe yarar? Curcumin hangi yemeklerde kullanılır?

Zerdeçal tozu bir baharat olarak, Hint yemeklerinde kullanılan yaygın baharatlar arasında yer alıyor. Baharat olarak kullanılan zerdeçal bitkisinin yeraltında gelişen saplarından elde edilen curcumin nedir, nerelerde kullanılır? Yasemin.com olarak curcumin hakkında tüm merak edilenleri araştırdık. Detaylar için haberimizin içeriğine bakabilirsiniz.

Curcumin faydaları saymakla bitmeyen Hint kökenli bir baharattır. Zencefilgiller familyasından boyuna yükselen, çok yıllık bir bitkidir. Zerdeçalın kullanılan kısmının toz haline getirilmiş köküne curcumin (kurkumin) deniliyor. Anavatanı Hindistan olarak bilinen curcimin tam bir antioksidan kaynağıdır. Çok eski dönemlerden beri özellikle sağlık konusunda kullanılan Curcumin (zerdeçal), Hint tıbbında kan temizleyici ve tonik olarak değerlendirilen bir gıdadır. Ayrıca inflamasyon önleyici olarak yanık tedavisi ile beraber kesik ve yaralar için bilinen en etkili bitkilerden biridir. Hint yemeklerinin olmazsa olmaz baharatı konumunda olan curcumin alternatif tıpta en çok şifalı bilinen otlar arasında yer alıyor. Peki curcumin nedir, curcuminin faydaları nelerdir? İşte yanıtlar:

Curcumin nedir

Curcumin nedir

CURCUMİN NEDİR, NE İŞE YARAR?

Zerdeçal, köriye sarı rengini veren hint baharatıdır. Curcumin zerdeçalın sarı pigmentine verilen isimdir, en çok köride bulunan bu bileşen zencefil ailesinin çiçekli bitkilerinde de bol miktarda yer alır. Anti-inflamatuar özelliklere sahip bir polifenol olan curcumin bileşeninin, ağrı, depresyon ve iltihapla ilgili sorunlardaki etkileri araştırılmaktadır. Aynı zamanda bu bileşen vücudun üç farklı antioksidanın üretiminin artışında da etkilidir. Bu antioksidanlar; glutatyon, katalaz ve süperoksit dismutazdır. Biyoyararlanımının yükselebilmesi için piperin ile beraber tüketilmesi gerekir. Bu yüzden zerdeçal karabiber ile kullanıldığında vücut içerisinde daha iyi emilim sağlayarak etki eder.

Curcumin  hangi yemeklerde kullanılır

Curcumin hangi yemeklerde kullanılır

CURCUMİN HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?

Curcumin yemeklerde bir baharat olarak kullanılır. Özellikle hint yemeklerinde çok kullanılan curcumin fırınlanmış sebzelerde yemeğe çok farklı bir lezzet katıyor. Curcumini yemeklerde kullanmak için öncelikle sebzeleri fırınlamadan üzerlerine biraz zeytinyağı ile bir çay kaşığı kadar curcumin ekleyebilirsiniz. Curcumini genellikle köklü sebzelerde daha çok konulmaktadır. Turpgiller ailesine mensup kök sebzeler ile kış kabağına curcumin çok yakışır. Ayrıca isterseniz hazırlamış olduğunu salataların üzerine de 1 tatlı kaşığı Curcumin koyabilirsiniz. Beyaz ve kırmızı etlerdeyakışan curcumini marine aşamasında ya da etlerin soslanması aşamasında kullanabilirsiniz.

Curcumin hangi içeceklerde kullanılır

Curcumin hangi içeceklerde kullanılır

ZERDEÇAL HANGİ İÇECEKLERDE KULLANILIR?

Curcumin içeceklerde çok sıklıkla kullanılan baharatlarda biridir. Özellikle Curcumin boğaz ağrısına ve bronşite iyi geldiği için soğuk havalarda zerdeçal çeşitli aromalar ile karıştırılarak çay halinde yapılarak içilir.

Aynı zamanda sporcuların ve sağlıklı beslenen kişilerin çok fazla tükettiği smoothie çeşitlerinde de Curcumin kullanılır. Smoothie hazırlayarak içerisine bir miktar Curcumin eklediğinizde içeceğinizi anti-inflamatuar açısından güçlü bir içecekhazırlayabilirsiniz.

ZERDEÇAL HANGİ SOSLARDA KULLANILIR?

Curcumin bir baharat türü olduğu için sos yapımında çok kullanılır. Humus Curcumin ve kimyon ile harmanlandığında muhteşem bir lezzete dönüşüyor. 

Salyangoz kremi ne işe yarar? Yüzünüze salyangozları yapıştırırsanız...

İLİŞKİLİ HABER

Salyangoz kremi ne işe yarar? Yüzünüze salyangozları yapıştırırsanız...
Kilo yapmayan pratik diyet tatlı tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

Kilo yapmayan pratik diyet tatlı tarifleri
Instagram karanlık mod nasıl yapılır? Instagram karanlık mod Android ve iOS’ta nasıl kullanılır

İLİŞKİLİ HABER

Instagram karanlık mod nasıl yapılır? Instagram karanlık mod Android ve iOS’ta nasıl kullanılır
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0