Teflon tava kullanırken nelere dikkat edilmeli? Teflon tava nasıl kullanılır

Mutfakta yemek yaparken en çok kullandığımız eşyalar arasında yer alan teflon tavalar yanlış kullanım sonucu kullanılamaz hale geliyor. Mutfakta işlevsel yere sahip olan teflon tavaları kullanırken çizilmesini önlemek için bilmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Peki teflon tavaları kullanırken nelere dikkat edilmeli İşte cevaplar:

Son günlerde Bakır, alüminyum ve toprak tencereler yerini son derece modern teflon, granit tavalara bıraktı. Tencere ve tavalar arasında en sık ismi anılan PTFE yani, teflon malzemeden üretilen tencere ve tavalardır. PTFE, politetrafloretilen maddesinin kısaltmasıdır. Ancak ülkemizde aslında bir marka adı olan "Teflon" olarak bilinir. PTFE malzemesi, ısıya, neme, sürtünmeye karşı dayanıklı ve ürünleri uzun süre yapıştırmama özelliğine sahiptir. Teflon kaplamalı tavaları kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri metal ile birlikte kullanılmaması gerektiğidir. Çünkü teflon tava veya tencere çizildiği zaman ortaya çıkan alüminyum malzemenin oksitlenmesi yani paslanması sonucunda, teflon zehirlenmesi yaşanma durumu olabilir. İşte teflon tava kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

Düdüklü tencere nasıl kullanılır? Eski ve yeni düdüklü tencere kullanım farklarıİLİŞKİLİ HABERDüdüklü tencere nasıl kullanılır? Eski ve yeni düdüklü tencere kullanım farkları

Teflon tava kullanırken nelere dikkat etmeli

Teflon tava kullanırken nelere dikkat etmeli

TEFLON TAVA KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

⇒ Teflon tavaları kullanırken asla metal bir kaşık veya çatalla karıştırmamanız gerekiyor. Metal kaşıklarla karıştırılan tavalar zamanla aşınarak soyulur ve içinde bulunan maddeler kanserojen madde içerdiğinden dolayı insan sağlığına zararlıdır. 

⇒ Teflon tavaları yıkarken asla sert ve çizici bir sünger ile temizlememek gerekiyor.

⇒ Bulaşık makinesine yerleştirirken veya yıkarken teflon tabana değecek şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. Bulaşık makinesi deterjanı ve yüksek basınçlı su onların o yapışmaz yüzeyine zaman içinde zarar veriyor, çizilmesine yol açıyor ve onu o yapan özelliğini elinden alıyor.

⇒ Teflon ürünlerde pişirilen yiyeceklerin 1-2 saatten fazla tencere veya tavanın içinde bekletilmemesi sağlık açısından çok önemlidir.

⇒ Teflon tavaları 200 derecenin üzerinde ısındığında zararlı maddelerin açığa çıkıyor. Böylelikle teflon ürünlerin orta veya kısık ateşte kullanılması tavsiye edilmektedir.

⇒ Teflon tavalarda dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de tava boş iken yağ yakılmamasıdır.

⇒ Teflon tavalarda yemek yaparken metal kaşıklar yerine silikon ya da tahta spatulaları tercih edebilirsiniz.

⇒ Teflon tava satın aldığınızda ilk yapmanız gereken tavayı sıcak suyla yıkayıp kurutmak. Ardından sıvı yağ dökerek kağıt bir havluyla iyice silmek. Bu şekilde teflon tavalarınızın ömrünü uzatmanız mümkün.

teflon tava

teflon tava

⇒ Teflon tavaları dolapta yerleştirirken üstüne tencere veya başka eşyalar koymamaya özen gösterin. Eğer koyarsanız hem teflon tavaların ömrünün kısalmasına hem de  tavaların çizilmesine neden olursunuz.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0