Agar Agar tozu nedir? Agar tozu nerelerde kullanılır? İşte Agar tozunun kullanıldığı besinler

Masterchef ile sıkça duymaya başladığımız Agar agar tozu pastacılık ve unlu mamullerle ilgili yapılan tariflerde çok sık kullanılıyor. Sarı ya da beyaz renkte bulunan agar agar helal ürünler konusunda titiz olan ülkelerde çok tercih ediliyor. Son zamanlarda popüler haline gelen agar agar tozu nedir, işe yarar? Agar agar tozu hangi yiyeceklerde kullanılır? İşte cevaplar:

Agar agar, kırmızı deniz yosununun özel yöntemlerle özünün ayrıştırılmasıyla elde ediliyor. Jelatin kıvamlı olan agar agarın yapımında kullanılan yosunlar Pasifik Okyanusu derinliklerinden çıkarılarak yapılıyor. Kıvam arttırıcı bir ürün olarak bilinen agar agar tozu özellikle helal ürünler kullanma konusunda hassas olan ülkelerde pastacılıkta yoğun, parlak görüntü ve koruyucu tabaka oluşturmak için jelatin kullanılamadığı için onun yerine kullanılıyor. Son zamanların trend olan da popülerleşen Japon tatlısı olan Yağmur Damlası keki de agar tozuyla hazırlanıyor. Agar agar tozu gıda sektörünün yanı sıra ilaç ve kozmetik sektörleri gibi farklı alanlarda da kullanılıyor. Agar tozu ev kullanımları için kabartma tozları için de satılıyor. Agar, mikrobiyolojik testlerde, dişçilikte, elektrokimyada, kozmetik alanlarda malzeme olarak kullanılıyor. Peki agar agar nedir, agar agar tozu ne işe yarar? İşte agar agar tozunun  kullanıldığı yiyecekler: 

Glaze etmek ne demek, Glaze tekniği nasıl yapılır? Mükemmel çikolata Glaze nasıl elde edilir?İLİŞKİLİ HABERGlaze etmek ne demek, Glaze tekniği nasıl yapılır? Mükemmel çikolata Glaze nasıl elde edilir?

Agar tozu nedir, nerelerde kullanılır

Agar tozu nedir, nerelerde kullanılır

AGAR AGAR TOZU NEDİR

Agar su yosunlarından elde edilen kıvam arttırıcı bir tür jelatindir. Kelime olarak Malayca "jel" anlamına gelen "agar-agar" kelimesinden meydana geliyor. Beyaz, sarı tonlarında, toz biçiminde olan Agar agar tozunun bir diğer adı agar tozudur. Tek bir türden değil çeşitli türlerdeki deniz yosunlarından üretilen agar agar bitkiseldir, hayvansal domuz jelatini ile bağlantısı yoktur. Agar, çorba, dondurma ve jöleli yiyeceklerde kıvam artırıcı olarak sıklıkla kullanılıyor. Özellikle son dönemde Masterchef yarışmasında tatlılarda kullanıldığını görüyoruz. Anmitsu ve Mizuyōkan gibi geleneksel Japon yiyeceklerinin yapımında kullanılıyor. Birçok tatlı üründe kıvam verilmek istendiğinde ilk başvurulan gıda agar agar tozudur.

Agar agar nedir

Agar agar nedir

AGAR TOZU HANGİ BESİNLERDE KULLANILIR? 

Agar agar hangi yiyeceklerde kullanılır

Agar agar hangi yiyeceklerde kullanılır

Agar tozu pastacılık, dondurma, reçel üretimi, sos, marmelat gibi yapımlarda kullanılıyor.

Çorba, dondurma ve jöleli yiyeceklerde kıvam artırıcı olarak tüketilebilir. 

Şeker oranını azaltmak için reçel, bal ve tereyağı üretiminde yer alabilmektedir. Özellikle pastacıların şeffaf görüntü elde etmek ve raf ömrünü uzatmak için unlu mamullere eklediği agar tozu tatlıların daha parlak görünmesini sağlamakta ve koruyucu görevi de görmektedir.

AGAR TOZU HELAL Mİ?

Agar tozu helal mi

Agar tozu helal mi

Agar tozu jelatin olarak da tanımlandığı için hayvansal jelatinlerle karıştırılarak helal olup olmadığı merak ediliyor. Agar tozu bitkisel ve helal bir maddedir ve ülkemizde de helal ürünler kategorisinde agar tozunun satışı yapılmaktadır.

Yerli Malı Haftası'nda okula neler gönderilir?Yerli Malı Haftası'nda götürülebilecek yiyecekler

İLİŞKİLİ HABER

Yerli Malı Haftası'nda okula neler gönderilir?Yerli Malı Haftası'nda götürülebilecek yiyecekler
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0