Fast food restoranları neden kırmızı renk kullanılır? Renkler iştahımızı nasıl etkiliyor?

Görsellik ve estetik hayatımızın her alanında olduğu gibi yemek sunumlarında da karşımıza çıkıyor. Yeme davranışıyla ilgili yapılan birtakım çalışmalar bazı renklerin iştah üzerine olumlu /olumsuz etkilerinin olduğunu söylüyor. Özellikle fast food restorantların da iştah açıcı renkler kullanıldığını biliyor muydunuz? Peki fast food restoranlarında neden kırmızı renk kullanılır? İşte yanıtlar:

Renklerin beslenme psikolojisi üzerinde etkisi çok fazla olduğu biliniyor. Renkler aldığımız gıdalara olan algıyı, isteği az ya da çok yiyeceğinizi belirlemede önemli rol oynar. 1875 yılında Avrupalı doktor Ponza renklerin yaşamımızı nasıl etkilediğine dair bir araştırma yapıyor. Renkli duvarlar ve renkli mobilyalar kullanarak hastalarını gözlemlemeye başlıyor. Kullandığı renkler arasında kırmızı ve mavi bulunuyor. Uzun zamandır yemek yemeyi reddeden bir hasta kırmızı renklerle tasarlanmış odaya girdiğin de yemek yemek istiyor. Mavi odaya giren hasta ise sakinleşiyor. Böylelikle genelde bütün çoğu Restoranlarda kırmızı ve turuncu gibi sıcak tonlar kullanmak iştah açıcı etkisinden dolayı kullanılıyor. Kırmızı aynı zamanda dikkat çekici bir renk olduğu için Restoranınıza da ilgiyi çekebiliyor.  Araştırmalara göre yemek masasındaki renk çeşitliliği ne kadar fazla ise bireylerin gıda tüketimi o kadar artarken tek tondaki bir düzende tüketim de diğerine kıyasla düşük oluyor. Yeme konusunda bazı renkler yeme davranışında ciddi etkiler oluşturuyor. Fast food restoranları neden kırmızı renk kullanılır? Renkler iştahımızı nasıl etkiliyor? İşte yanıtlar:

Fast food restoranları neden kırmızı

Fast food restoranları neden kırmızı

RENKLERİN BESLENME ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

İştah açan kırmızı rengi

İştah açan kırmızı rengi

KIRMIZI: İştah üzerinde en etkili renk olan kırmızı açlığı büyük ölçüde arttırdığı biliniyor. Tüm dünyada birçok fast food restoranında en çok kullanılan kırmızı renk İnsanlar üzerinde daha çok yeme tüketme isteği yaratıyor. Dikkat çekici renkler arasında ilk sıralarda bulunan kırmızı ayrıca dikkat dağınıklığı yaratarak daha fazla yemek yemeye iştahınızın açılmasına da sebep oluyor. Kırmızı rengi, aşk, heyecan, tutku, aynı zamanda güç, öfke ve saldırganlık çağrıştıran kırmızı kan basıncını ve solunumu hızlandıran renklerin başında yer alıyor. Kırmızı renk Daha hızlı karar alma ve beklentilerin yükselmesi etkileri de insan beyninde yarattığı heyecandan ileri geliyor. 

Renkler iştahımızı nasıl etkiliyor

Renkler iştahımızı nasıl etkiliyor

YEŞİL: Yeşil rengini düşününce ilk akla gelen tabi ki sebzeler geliyor. Ayrıca sebzeleri çağrıştırdığı sağlığı çağrıştırıyor. Sebze çağrıştırması sebebiyle bazı bireylerde iştah artırıcı özellik gösterirken bazılarında iştah kapatıcı özellikte gösteriyor. Aynı zamanda yapılan araştırmalara göre yeşil ambalajlı besinlerin insanlarda doğallık çağrıştırdığını saptanmıştır.

Yeşil rengi sebzeler ve sağlığı simgeliyor

Yeşil rengi sebzeler ve sağlığı simgeliyor

SARI VE TURUNCU: Sarı ve turuncu tonlarındaki renkler insan psikolojisinde neşe ve mutluluk faktörlerinin belirmesinde etkili oluyor. Sarı ve turuncu rengine uzun süre bakıldığında sıcaklık hissini artırır ve iştah artırıcı özellik gösterir. Ayrıca sarı rengi dikkat çekmek için kullanılan renklerden biridir. Birçok fast food markalarının tabelalarında ilgi çekici yazılarında ana renk olarak başta kullanılır. 

MOR: Mor rengi ihtişam ve zenginlik ile bütünleşmiş bir renktir. Aynı zamanda sakinlik ve huzur verir. Eğer iştahınızı kesmek isterseniz iştahı baskılanması için tercih edebilirsiniz.

MAVİ: Araştırmalara göre mavi renk her iki durumda da kullanılabilen renkler arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalara göre, birçok resmi restoranların mavi rengi seçtiğini, bu rengin bireylere sakinlik getirerek kişilerin ortamda daha çok vakit geçirmesine, orantılı olarak daha fazla besin tüketmesine yol açtığı görülüyor. Ayrıca mavi renk ışıklandırmanın aynı zamanda birçok kişi tarafından tercih edilmeyen renk olmasıyla beraber iştah baskılayıcı bir renk olduğunu da ifade ediyor.

Mavi rengi huzur

Mavi rengi huzur

SİYAH: Siyah renginin iştah azaltıcı özelliği bulunuyor. Özellikle diyet süreci içerisinde olan kişilerin mutfak dekorasyonlarında siyaha yer vermesi kilo vermelerinde faydalı olduğu söylenir.

Siyah rengi iştah kapatır

Siyah rengi iştah kapatır

500L otobüs durakları nereler? 500L otobüs hattının geçtiği duraklar

İLİŞKİLİ HABER

500L otobüs durakları nereler? 500L otobüs hattının geçtiği duraklar
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0