21 Aralık kış dönümü nedir? En uzun gece ne zaman ve kaç saat sürüyor? 21 Aralık kış ekinoksu

En uzun gecenin yaşanacağı gün geldi çattı. Kış dönümünün gerçekleşeceği 21 Aralık günü yani bugün en uzun geceyi ve en kısa gündüzü yaşayacağız. Merakla beklenen Kış dönümünün yaşanacağı 21 Aralık'ta neler olacak herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Peki 21 aralık kış dönümü nedir, En uzun gece bugün mü, kaç saat sürüyor? İşte 21 Aralık kış dönümü (ekinoksu) dair tüm merak edilenler:

Dünya dönerken yarısı Güneş’i görebilir, diğer yarısıysa gölgede kalır. 23.5 derecelik eksen eğikliği sebebiyle bir yarımküre diğerinden daha fazla ışık alır; böylece o yarımkürede günler daha uzun yaşanır. Güneş, yılda iki defa dönencelere dik açıyla geldiğinde, bir yarımkürede en uzun gündüz yaşanırken diğer yarımkürede en uzun gece yaşanır ve bu olay, "gündönümü" olarak adlandırılır. Kuzey yarım kürede yaşanılacak gündönümü yani en uzun gece 21 Aralık itibariyle başlıyor. Son günlerde en çok merak edilen konulardan biri 21 Aralık kış dönümü oldu. Peki, 21 Aralık kış dönümü nedir? En uzun gece kaç saat sürüyor? İşte detaylar... 

Kış dönümü nedir

Kış dönümü nedir

KIŞ DÖNÜMÜ NEDİR?

21 aralık kış gündönümünde, güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla gelir. Güneş ışıkları dik açıyla geldiği için Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. 21 aralık tarihinde gerçekleşen bu olay bazı ülkelerde yani kuzey yarımkürede kış mevsiminin,  güney yarımkürede ise yaz mevsimin başlangıcı olarak sayılır.

Ayrıca bazı ülkelerde yazın veya kışın tam ortası olarak kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gün, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gün olarak geçer.

En uzun gece 21 aralık kaç saat sürer

En uzun gece 21 aralık kaç saat sürer

EN UZUN GECE (21 ARALIK) KAÇ SAAT SÜRECEK?

21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış mevsiminin başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney yarımkürede kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Böylelikle Türkiye'de 21 Aralık 2023 Perşembe en uzun gece yaşanacak.

21 aralık kış ekinoksu

21 aralık kış ekinoksu

EN UZUN GECE HANGİ ŞEHİRDE YAŞANACAK?

Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece Güneyde Hatay'da yaşanacak.

En uzun gece hangi şehirde yaşanacak

En uzun gece hangi şehirde yaşanacak

DİĞER GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarım küre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

Gün dönümleri ve diğer ekinoks tarihleri

Gün dönümleri ve diğer ekinoks tarihleri

Dua etmenin incelikleri neler? Kalpten istenilen şey sonunda kişiye verilecek mi?

İLİŞKİLİ HABER

Dua etmenin incelikleri neler? Kalpten istenilen şey sonunda kişiye verilecek mi?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0