Değeri dudak uçuklattı! Balina kusmuğu nedir, amber ne işe yarar ve neden pahalı?

Son dönemlerde çok konuşulan balina kusmuğu fiyatıyla herkesi şaşırtıyor. Balina kusmuğu farklı sektörlerde kullanılması nedeniyle oldukça değerli bir ürün olarak satılıyor. Sadece balina üretebildiği için ulaşılması zor üretimi kısıtlı olan ambergris özellikle koku sektöründe oldukça fazla kullanılıyor. Peki, ambergris adıyla bilinen balina kusmuğu nedir? Balina kusmuğu ne işe yarar, özellikleri nelerdir?

Mersin'de 10 milyon TL değerinde balina kusmuğu ele geçirildikten sonra balina kusmuğu neden değerli oluşu hakkında internetten birçok vatandaş sebebini araştırmaya başladı. Operasyon ile ele geçirilen 42 kilo 750 gram balina kusmuğu ele geçirildi. Balina kusmuğu, balinaların sindirim sistemlerinde üretilen katı, mumlu bir maddedir. Balina kusmuğu farklı sektörlerde kullanılan ve üretimi oldukça az olan bir madde olarak biliniyor. Balinanın ürettiği bu kısım özellikle koku sektöründe kullanılıyor. İşte balina kusmuğu amber ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Balina kusmuğu nedir

Balina kusmuğu nedir

BALİNA KUSMUĞU AMBER NEDİR?

Amber balinaların sindirim sisteminde üretilen ve çok değerli olan katı ve mumlu bir madde olarak bilinir. Kaya parçasını andıran balina kusmuğu siyah ve gri renginde bulunur. Çok değerli olan bu amber aynı zamanda yanıcı bir maddedir.

Balina kusmuğu ne işe yarar

Balina kusmuğu ne işe yarar

BALİNA KUSMUĞU NE İŞE YARAR?

Çok ilginç gelse de amber balinanın sindirim sisteminde üretiliyor. Bu madde, sivri ve sert cisimlerin  bağırsaklarda kaymasını sağlıyor. İlk üretildiğinde, dışkı kokan amber sonradan tazeleyici esanslara sahip güçlü bir kimyasala dönüşüyor.

Balina kusmuğu nerelerde kullanılır

Balina kusmuğu nerelerde kullanılır

BALİNA KUSMUĞU NERELERDE KULLANILIR?

Pahalı parfümlerin vazgeçilmez maddelerinden biri olan amber, balinaların dışkısı dışarı atılır ama bazen o kadar büyük olur ki sindirim sisteminden geçemez ve balina o dışkıyı kusarak dışarı atar. O kusmuk topları okyanus yüzeyinde görülürken, bazen de kıyıya vurduğu görülür.

Balina kusmuğu nerelerde bulunur

Balina kusmuğu nerelerde bulunur

BALİNA KUSMUĞU NEDEN DEĞERLİDİR?

Balina Kusmuğu doğal bir madde olduğundan kimyasal reaksiyonlardan daha kuvvetlidir. Parfümün kalıcılığının da artmasına neden olan amberi bu nedenle pahalıya satılır. Daha çok Atlantik Okyanusu’na sahili bulunan Brezilya, Maldivler, Yeni Zelanda gibi ülkelerde denk gelir.

Balina kusmuğu amber neden değerli

Balina kusmuğu amber neden değerli

BALİNA KUSMUĞU NEREDE BULUNUR?

Balina kusmuğu amber genellikle çok Atlantik Okyanusu'na sahili bulunan Brezilya, Maldivler, Yeni Zelanda gibi ülkelerde görülür.

Balina kusmuğundan koku yaptılar! Kilosu 16 bin lira..

İLİŞKİLİ HABER

Balina kusmuğundan koku yaptılar! Kilosu 16 bin lira..
Yatağa bağımlı gazi eşini fedakarlık ve sevgisiyle hayata bağladı

İLİŞKİLİ HABER

Yatağa bağımlı gazi eşini fedakarlık ve sevgisiyle hayata bağladı
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0