Ekmeğin üzeri neden çizilir? Ekmeğin üzerini çizerken dikkat edilmesi gerekenler

Ülkemizde birçok farklı çeşidi yapılan ekmekler en çok sevilen ve tüketilen besinlerin başında geliyor. Fırınlarda satılan ve koronavirüs döneminde evde yapmaya daha çok zaman ayırdığımız ekmekler görüntüsü itibariyle de daha çok iştah açıyor. Sofraların vazgeçilmezi olan ekmekler neden çizilir? Ekmeğin üzerini çizerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte ekmek çizimiyle ilgili tüm merak edilenler:

Ekmek vücudumuzun ihtiyacı olan en temel besin maddesidir. Ülkece en çok tüketilen besinlerin başında gelir. Eskiden annelerimizin evde kendi elleriyle yufkadan ekmekler ve tandırda ekmekler yerine şimdi fırınlarda satılan birçok farklı çeşidi bulunuyor. İştah kabartan ve yedikçe yiyesi gelen ekmek çeşitlerinin bazıları fırınlarda çizilir. Ekmeklerin neden çizildiği birçok kişi tarafından internette merak konusu oldu. Trabzon ekmeği, çavdar ekmeği, çiftli ekmek, tekli ekmek, siyez ekmeği, buğday ekmeği gibi birçok alternatifi bulunan ekmekler görüntüsü itibariyle de çok beğeniliyor. İçine konan una göre de farklı çizimleri yapılan ekmeği evde kendiniz yaptığınız da bir bıçak yardımıyla kolayca çizerek farklı şekiller verebilirsiniz. Mayalı yapılan ekmeklerde fırına koyduktan sonra mayadan kaynaklı ekmek pişerken küçük delikler, patlamalar oluşabilir. Bunu ekmeği çizerek önüne geçebilirsiniz. İşte ekmek çizme işleminin amacı ve faydaları...

Ramazanda evde pide nasıl yapılır? Pide yapmanın püf noktaları nelerdirİLİŞKİLİ HABERRamazanda evde pide nasıl yapılır? Pide yapmanın püf noktaları nelerdir

ekmek neden çizilir

ekmek neden çizilir

EKMEK NEDEN ÇİZİLİR?

Evde ekmek yapmaya karar verdiğiyseniz dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir.

Ekmek hamurunu güzelce yoğurduktan sonra üst kısmının pürüzsüz olmasını sağlayabilirsiniz. Ekmeğin güzelce pişmesi ve pürüzsüz olması için ekmeği güzelce şekillendirin. Ardından üst kısımlarını bir bıçak yardımıyla orantılı bir şekilde keserek ekmek pişerken oluşabilecek patlamaların önüne geçebilirsiniz. 

Ayrıca ekmeğin üstü kesildikten sonra ekmeğin doğru orantılı kabarma işleminin gerçekleşmesini de sağlar. Ekmek çizilmesi de ekmek piştikten sonra da iştahınızın kabarmasını da sağlar. 

ekmek çizerken dikkat edilmesi gerekenler

ekmek çizerken dikkat edilmesi gerekenler

EKMEĞİ ÇİZERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

  • -  Mayalanan ekmeği keseceğiniz bıçağın çok keskin olması gerekir. 
     
  • Şekillendirdiğiniz hamuru tek hamlede hamurun şeklini bozmayacak şekilde yormayan çizikler atmaya çalışın.
     
  •  Hamurun üzerine bastırmayın, yeterince keskin bir bıçak bastırmadan da çizebilir.
     
  • Bileğinizi değil tüm kolunuzu hareket ettirerek kesmeye çalışın. 

ekmeğe çizik nasıl atılır

ekmeğe çizik nasıl atılır

  •  Bir diğer işe yarayacak püf noktası bıçağınızı ıslatıp ya da sıvı yağla yağlarsanız daha pürüzsüz kesikler yapabilirsiniz. 
     
  •  Bu işlemi özellikle çok yumuşak yoğrulmuş cıvık hamurlarda uygulayabilirsiniz. 
     
  •  Kesme işlemine başlamadan önce fırını ayarlayın. Ekmeği keser kesmez de direk fırına atın. Hamur sönmeden fırına atmanız ekmeğinizin daha güzel kabarmasını sağlayacaktır. 

Ekmeğin üzeri nasıl çizilir

Ekmeğin üzeri nasıl çizilir

EKMEĞİN ÜZERİ NASIL ÇİZİLİR?

Ekmeği istediğiniz şekillerde kesebilirsiniz. Ama genelde kullanılan kesme biçimlerini de deneyebilirsiniz.  Kesme biçimlerini de genelde ekmeğin şekli belirliyor. Fırınlarda yuvarlak ekmeklerde X ya da # benzeri kesikler atılır. Uzun baget benzeri ekmeklerde ise verev  şeklinde paralel çizgiler yapılır.

Özellikle fırınlardan aldığımız ekmeklerin üzerindeki çizilmiş kısmın iyice kabardığını ve yükseldiğini görmüşsünüzdür. Bu kısma ekmeğin kulağı denir. Ekmeğe ekstra çıtırlık kazandıran kulak için ucu kıvrık bir bıçak 30 derecelik açıyla tutularak hamurun üstünde bir yarık açmak gerekir.

ekmeğe neden bıçak atılır

ekmeğe neden bıçak atılır

Ekmeğin üzerini çizmek için özel bıçaklar bulunur ama dilerseniz temiz bir maket bıçağı ya da traş bıçağı da kullanabilirsiniz. .

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

ahmet 2 yıl önce

Osmanlı döneminde ecnebi bir fırıncı üç çizik atarmış ekmeğe. sultan farketmiş ve sormuş fırıncıya neden üç çizik. fırıncı açıkca söylemiş inancımdaki teslisi ifade ediyor diye.bunun üzerine sultan ferman yayınlar. bundan böyle müslüman fırıncılar ekmeğe tek çizik atacak, yani elif, yani bir, Yaratıcıyı temsilen.

Toplam 2 beğeni