Kesme tahtası nasıl seçilir? Kesme tahtası seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Mutfaklarda yemek yaparken büyük kolaylık sağlayan kesme tahtaları kadınların en baş yardımcılarından biridir. Son dönemlerde birçok farklı çeşidi çıkan kesme tahtaları doğru kullanılmadığı ve temizlenmediği takdirde gıda zehirlenmesine yol açıyor. O halde kesme tahtası nasıl seçilir? Kesme tahtası seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte cevaplar:

Kesme tahtaları kullanırken nasıl kullanılması gerektiğinin bilmek çok önemlidir. Her evde mutfaklarda en az bir tane olan kesme tahtaları temiz bir şekilde kullanılmadığı takdirde bakteri yuvasına dönüşüyor. Kesme tahtaları evde yemek yapma sıklığına göre değişiyor. Kesme tahtaları plastik, cam ve ahşap şeklinde 3 farklı çeşidi bulunuyor. Tahtaları kullanımı her ne kadar önemli olsa da tahtaları aldığınız malzeme de çok önemlidir. Genelde görüntü olarak çoğu zaman ahşap olan tahtalar tercih ediliyor. Kesme tahtası ne bıçağınızı körleşmesine neden olacak sertlikte ne de kolayca aşınacak türde olmalıdır. Pek çok evde hem sebze hem de kırmızı et ve tavuk doğramak için kullanılan tahta aynıdır. Eğer sizin evinizde de durum tam olarak buysa hemen o kesme tahtasını atıp yerine etler ve sebzeler için ayrı kesme tahtaları alın. Kullanımı kolay ve pratik olan kesme tahtalarını seçerken dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık. Detaylar haberimizde:

Teflon tava kullanırken nelere dikkat edilmeli? Teflon tava nasıl kullanılırİLİŞKİLİ HABERTeflon tava kullanırken nelere dikkat edilmeli? Teflon tava nasıl kullanılır

kesme tahtası nasıl seçilir

kesme tahtası nasıl seçilir

KESME TAHTASI NASIL SEÇİLİR?

  • Öncelikle kesme tahtanızı seçerken hangi materyalden yapılmış olup olmadığını kontrol edin. 
  • Adı tahta olmakla birlikte ahşaptan yapılmış kesme tahtalarını kullanmanızı pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü ahşap doğal olarak gözenekli bir yapıya sahiptir.
  • Ahşabın yapısındaki ince çatlaklarda bakteri üreyebilir. Bu nedenle profesyonel mutfaklarda ahşap kesme tahtaları tercih edilmez. 

Kesme tahtası seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Kesme tahtası seçerken dikkat edilmesi gerekenler

  • Kesme tahtası seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası tahtanın bıçağınızı körleşmesine neden olacak sertlikte olmaması gerektiğidir. Ayrıca kolayca aşınacak olan tahtalar yerine orta sertlikte olan kesme tahtaları tercih etmeniz daha doğru olur.
  • Son günlerde birçok farklı çeşitleri çıkan kesme tahtalarda en çok hijyenik olduğu bilinen cam kesme tahtalarıdır. Eğer hijyenik bir tahta arıyorsanız cam olanlarını satın alabilirsiniz.

Kesme tahtası nasıl temizlenir

Kesme tahtası nasıl temizlenir

  • Cam kesme tahtaları en önemli ve güzel özelliği kullandığınız zaman hiçbir çiziğin oluşmaması ve bıçakları köreltmemesidir. Ayrıca hijyeni ve temizliği en kolay olandır. Çünkü cam kesme tahtaları bulaşık makinelerinde kolayca yıkanabiliyor.

KESME TAHTALARI İÇİN KULLANILAN RENK KODLAMASI NEDİR?

⇒ Özelikle Masterchef'le birlikte hayatımıza giren bazı teknik bilgiler mutfakta işimize çok yarıyor. Profesyonel mutfaklarda kesme tahtaları kesilecek olan ürüne göre ayrı ayrı kullanılıyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri hayvansal ürünleri ve sebzeleri kesmek için ayrı kesme tahtası kullanmak olacaktır.

kesme tahtalar için renk kodları

kesme tahtalar için renk kodları

⇒ Çünkü her gıda farklı organizmalara ev sahipliği yapar ve bu organizmaların bir kısmı kesme tahtalarına da bulaşır. Dolayısıyla aynı kesme tahtasında doğranan gıdalar birbirlerine çeşitli bakteriler bulaştırabilir.

kesme tahtası modelleri

kesme tahtası modelleri

⇒ Özellikle çiğ gıdaların pişmiş gıdalarla aynı tahtada kesilmemesi gerekir. Aksi takdirde çapraz bulaşma olarak adlandırılan durum yaşanabilir, bu da zehirlenmelere yol açabilir.

⇒ Profesyonel mutfaklarda çiğ kırmızı et için kırmızı, çiğ deniz ürünleri için mavi, çiğ kümes hayvanları için sarı, pişmiş ürünler için kahverengi, çiğ sebzeler için yeşil, unlu mamüller içinse beyaz kesme tahtaları kullanılıyor.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0