Patatesin çürüdüğü nasıl anlaşılır? Patatesin çürümesi nasıl engellenir

Büyük küçük herkes tarafından sevilen patates çok uzun süre bekletildiğinde çürür. Çünkü patates, kısmen uzun raf ömürleri ile bilinen nişastalı bir kök sebzesidir. Büyük küçük herkesin çok sevdiği patates bozulur mu, patatesin çürüdüğü nasıl anlaşılır? Patatesin çürümesini engellemenin yollarını sizlerle paylaşacağız.

Patatesin anavatanı Güney Amerika'daki Andes dağları olarak bilinir. Orada yaşayan yerli halk tarafından yetiştirilmiş ve daha sonra tüm dünyada yetiştirilmeye başlamıştır. Patates herkesin bütçesine uygun olan ve hepimizin evinde sürekli olarak kullanılan bir sebzedir. Çiğ patates sıkı ve sağlam olmalıdır. Marketlerden aldığımız patates uzun süre sıcakta kalır ve doğru muhafaza edilmezse zamanla çürümeye başlar. Patatesin belirli bölgelerinde çürükler oluşur maya başlayan patatesler siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir. Patateslerin taze kalma süresi, nasıl saklandıkları ve pişip pişmedikleri de dahil olmak üzere birçok farklı faktörlere bağlıdır. Patates ile ilgili tüm merak edilenleri haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

Patatesin çürüdüğü nasıl anlaşılır

Patatesin çürüdüğü nasıl anlaşılır

PATATESİN ÇÜRÜDÜĞÜ NASIL ANLAŞILIR?

Patates taze olarak satın alındığında toprak ve cevizimsi bir kokusu olur. Patates çok bekletilmişse ve küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir. Patatesin çürüdüğünü her zaman görüntüsünden anlayamazsanız.

Çünkü patatesler bazen içeriden çürümeye başlayabilir. Eğer patatesi soymadan ve doğramadan pişirme işlemini yapıyorsanız çürük olup olmadığını anlamanız biraz zor olacaktır. Bu durumda eğer soymadan ve doğramadan pişiriyorsanız, içerideki çürüklerden kötü bir koku gelecektir. Patatesi pişirmeye başlamadan önce mutlaka ya koklamak ya da elle sertliğini kontrol etmek gerekir. 

Bozuk patates nasıl anlaşılır

Bozuk patates nasıl anlaşılır

Ayrıca bozulmaya yakın patatesler filizlenmeye başlar. Filizler, patateslerde bozulmanın yakın olduğunun bir işaretidir. Filizler, yumru köklerin yeni bitkileri köklendirdiği ve filizlendiği sadece küçük yumrular veya girintiler olan patateslerin “gözlerinden” oluşur.

Patatesin çürümesi nasıl engellenir

Patatesin çürümesi nasıl engellenir

PATATESİ SAKLAMANI EN DOĞRU YÖNTEMLERİ

Patates oda sıcaklığında ve nemli ortamda filizlenir ve ışığa maruz kaldığında glikoalkaloid toksinlerinin oluşması hızlanır. Bu yüzden patatesi tezgahta ve açık alanda saklamamak gerekir.

Patatesi saklamanın en doğru yolu soğuk, karanlık, kuru bir yerde tutmak olacaktır. Bu yüzden patatesi satın aldıktan sonra sandık, kutu, açık kavanoz ya da delikli bir poşetini içinde muhafaza etmeniz daha doğru olacaktır. Kullandığınız bu yöntemler patateslerin hava almasını sağlayarak bozulmalarını engelleyecektir. 

Patates nasıl saklanır

Patates nasıl saklanır

Eğer taze olarak patatesi buzdolabında ya da buzlukta saklarsanız kahverengileşir, yumuşar ve içindeki şeker miktarı artar. Soğukta tutulan patatesin içindeki akrilamid seviyesi yükselir, bu madde yüksek ısıda pişirilen yağlı yiyeceklerde (patates kızartması ve cips gibi) bulunur ve kanserojen kabul edilir. 

Bu yüzden patateslerin en doğru saklanma yerleri iyi hava alan ama serin ancak karanlık yerlerdir. Bu şekilde saklanan patatesler haftalarca hiç çürümeden ve filizlenmeden durabilir. 

Döndürme nasıl yapılır? Uşak döndürme böreği tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Döndürme nasıl yapılır? Uşak döndürme böreği tarifi
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0