Çeyiz parası ne kadar, şartları neler? SGK çeyiz parası! SGK çeyiz parası nasıl alınır 2023

Son zamanlarda oldukça merak edilen konulardan birisi devletin sunduğu güzel olanaklardan biri de çeyiz parası ödeneğidir. Peki çeyiz parası ne kadar, çeyiz parası şartları neler? SGK çeyiz parası nasıl alınır? Çeyiz parasıyla ilgili tüm merak edilenleri haberimizin içeriğinde bulabilirisiniz.

Çeyiz parası ödeneği 2008 yılından beri devlet tarafından bekar kızlara verilen maddi destektir. Diğer adı evlilik ödeneği olan çeyiz parasını yaş fark etmeksizin evlenecek kişiler alabiliyor. Devlet tarafından sağlanan desteklerden birisi olan çeyiz ödeneğini alırken belirli şartları karşılamak gerekiyor. İnternette en çok merak edilen konulardan biri olan evlilik ödeneği evlenecek çiftler için büyük kolaylık sağlıyor. Çeyiz parası ödemeleri, SSK üzerinden yetim aylığı alan kız çocuklarına, bir kereye mahsus olarak veriliyor. Bu ödenek; SSK'lı olarak aktif çalışma hayatında bulunan kişinin vefat etmesi sonucunda, kız ve erkek çocukları için ölüm aylığı hazırlanır. İşte çeyiz parası konusu hakkında merak edilenlere haberimizin içeriğinde değineceğiz. Buyurun detaylar: 

Çeyiz parası ne kadar 2022

Çeyiz parası ne kadar 2022

ÇEYİZ PARASI NEDİR?

Çeyiz parası, evlenmek isteyen anne ya da babasını kaybetmiş olan kız çocuklarına devlet tarafından yapılan desteklerden biridir. Evlilik sürecinde hazırlıklar için yapılan yardım olarak biliniyor. 

2022 ÇEYİZ PARASI NASIL ALINIR?

Çeyiz parası almak için ilk olarak başvuru şartlarını taşımak gerekiyor. Başvuru şartları taşıyan herkes başvuru yapabilir. Başvuru şartları 01.10.2008 tarihinden sonra yetim aylığı almaya başlamış olmak gerekiyor. Bu şartı sağlayan herkes başvurusunu bir dilekçeyle Sosyal Güvenlik Kurumuna yapabilir. Devletin vermiş olduğu çeyiz parasını alabilmek için kişinin evlenmiş olmak gerekmektedir.

2021 Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir?İLİŞKİLİ HABER2021 Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir?

Çeyiz parası nasıl alınır

Çeyiz parası nasıl alınır

ÇEYİZ PARASI DESTEĞİ ALMA ŞARTLARI NELERDİR? 

  • - Anne ve babasından dolayı yetim aylığı alıyor olmak gerekiyor.
  • Sadece yetim aylığı alan kız çocuklarına verilen maddi yardımdır.
  • Bu evlilik ödeneğine başvururken mutlaka ilk evlilik olması gerekir.
  • 01.10.2008 tarihinden sonra sigortada yetim aylığı almaya hak kazanmış olmak gerekiyor.
  • Başvuru dilekçesinin SGK ya vermiş olması gerekir.
  • Başvurudan önce kızın resmi olarak evlenmiş olması gerekir.
  • Başvurudan önceki iki yıl içerisinde diğer bir kardeşin çeyiz parası desteği ödemesinden yararlanmamış olması gerekir.
  • SSK dışında 4A ya da 4B sigorta kolu üzerinden yetim aylığı alanlar da çeyiz parası alabilmektedir.
  • Çeyiz parası ödemesi bir defaya mahsus olarak yapılmaktadır.
  • Bu destek ödemesi sadece kız çocukları için geçerli olmaktadır. Erkek çocuklar için geçerli değildir.

Çeyiz parası alma şartları neler

Çeyiz parası alma şartları neler

ÇEYİZ PARASI NE KADAR?

Devlet tarafından sigortalı olarak çalışan kişinin vefat etmesi sonucu çocuklarına yetim aylığı bağlanır. Yetim aylığı 2020 yılı 660 TL olarak bilinmektedir. Yetim olan kız çocuğuna devlet tarafından evlenmesi sonucu çeyiz parası verilmektedir. Bu para 2 yıllık yetim parasının birikmesi olarak hesaplanmaktadır.

Çeyiz parası için hesaplama örneği vermek gerekir ise; 4A ya da 4B sigorta kolu üzerinden 500 TL yetim maaşı alanlar, 12.000 TL alırlar. 4C sigorta kolundan 500 TL yetim aylığı alınması durumunda ise; çeyiz parası ödemesi 6.000 TL olur. Ayrıca hesaplama yapılırken yetim maaşının ek ödemeler hariç olan tutarı üzerinden hesaplanır.

Çeyiz parası ne kadar

Çeyiz parası ne kadar

ÇEYİZ PARASI SORGULAMA

Çeyiz parası almak için ilk olarak mutlaka PTT şubesinden e-devlet şifresi almanız gerekiyor. Daha sonra;

Almış olduğunuz e-devlet şifresi ile "Kimliğimi Şimdi Doğrula" ya da "Giriş Yap" seçeneklerinden bir tanesi kullanılarak, giriş sayfasına geçiş yapın.

Daha sonra T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi kullanılarak, e-devlet sistemine giriş yapın.

Ardından sorgulama sayfası açıldıktan sonra, şahıs ödemeleri bölümünden "Evlenme Ödeneği" seçimine tıklayınız.

Daha sonra evlenme ödeneği başvuru ekranı üzerinden, çeyiz parası ödemesi hakkında bilgi sahibi olmuş olursunuz.

Monako nerede? Monako'da gezilecek yerler nerelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Monako nerede? Monako'da gezilecek yerler nerelerdir?
PMS regl öncesi sendrom nedir? PMS belirtileri nelerdir? PMS depresyonu nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

PMS regl öncesi sendrom nedir? PMS belirtileri nelerdir? PMS depresyonu nasıl geçer?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0