Askıda kahve ne demek? Caffé Sospeso: Napoli Usulü askıda kahve geleneği

En güzel anlarımıza eşlik eden kahve hiç tanımadığımız birinin gülümsemesini sağlayabilir mi? İtalya'da bir gelenek haline gelen askıda kahve geleneği uzun yıllara dayanır. Peki askıda kahve nedir? Askıda kahve geleneği ne anlama gelir? İşte askıda kahve hakkında merak edilenler:

Askıda kahve 19.yüzyılın ortalarından bu yana devam eden eski bir gelenektir. Askıda kahve İtalya'da iyi niyet göstergesi olarak yapılan bir uygulamadır. İtalya'da ücretli kahve günü 10 Aralık'ta kutlanıyor. Napoli'de, zenginler tarafından kafeler de fakir vatandaşlar tarafından satın alınan “askıya alınmış” (caffé sospeso) kahve olarak adlandırılıyor. Bu Napoliten geleneğine uygun olarak, en başarısız insanlara bile gerçek espressonun tadını takdir etme fırsatı sağlamak için yüzyıllardır sürdürülen bir gelenek oldu.

italya askıda kahve geleneği

italya askıda kahve geleneği

Her ne kadar ekonomik kriz yüzünden unutulsa da İtalya Napoli'de şimdilerde tekrar uygulanmaktadır. Ayrıca, 2011 yılında, Trieste'den Lampedusa'ya, bugün girişimi destekleyen yaklaşık altmış kafe tarzı yerler, festival ve derneklerin bulunduğu "Asılı Kahve Ağı" adlı bütün bir ulusal hareket ortaya çıktı. Ve bu İspanya, İsveç ve Brezilya'da da örnekleri görüldü.

Kahve içmek yalnızca bir kahve içmek değil; anı paylaşmak ve birbirimizi tanımamızı sağlayan bir araç. “Napoli’de kahve, diyalog kurmak ve hikayeler anlatmak için bir bahane.” sözü tüm ülke için geçerli! 

CAFFE SOSPESO GELENEĞİNİN ETKİLERİ

Yüzyıllık Caffé Sospeso 'askıda kahve' geleneği 2017 yılında aynı ismi taşıyan belgesel sayesinde daha çok insanla tanışma fırsatı buldu. Belgesel kahveyi teknik olarak ele almak yerine kahvenin sosyal yönüne odaklanıyor. Dünyanın üç farklı yerinde yaşayan farklı kültürlerden üç insanın hayatına şahit oluyoruz belgeselde. Napoli, New York ve Buenos Aires şehirlerinde kahvenin insanların hayatına nasıl dokunduğunu, diğer insanlarla ilişkilerini nasıl şekillendirdiğini ve en önemlisi hayatlarına “nasıl güzellikler getirdiğini” görüyoruz.

Belgesel sayesinde öğreniyoruz ki asılı olan tek şey kahve değil; bazı gençlerin hayatları da asılı. Kahve yine bir noktada sosyal birleştirici oluveriyor.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0