Kazaz tesbih nedir? En kolay kazaz tesbih nasıl örülür? İşte kazaz tesbih örmenin püf noktası

Tesbihlerin vazgeçilmez parçası püsküller den kazaziye yada kamçı püsküller son dönemde çok beğenilmektedir. Genelde Trabzon'da yapılan kazaz tesbihler son dönemde en çok ilgi duyulan sanatlardan biri oldu. Peki kazaz tesbih nedir, en kolay kazaz tesbih nasıl örülür? İşte kazaz tesbih örmenin püf noktası...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

İp ustası anlamına gelen kazaz dilimize Arapça'dan yerleşen bir kelime olarak bilinir. Ham ipi işleyen kişiye denen kazaz Arapça'da kazzaz olarak isimlendirilir. Kazaziye sanatı Karadeniz'e gelen Kafkas ustalarıyla birlikte yapılan kamçı sanatıdır. Trabzon'da yapılan kazaz tesbihler tamamen el işçiliği ve bin ayar saf gümüşten yapılır. Yetenekli kadınların elinden çıkan kazazlar sanat eserlerine dönüştürülmektedir. Piyasada renk renk kazaz püskül bulunuyor. Piyasada birçok farklı renkte de görebilirsiniz. Ancak satın alırken dikkat etmeniz gereken nokta; kırmızı, mavi, yeşil olan kazaz püsküllerin bakır kullanılarak renklendiriliyor olmasıdır. Bakır kullanılarak renklendirilen bu kazazları üzerindeki renkler hızlıca silinir. Çok kısa süre içerisinde renkleri silinerek kötü bir görünüm oluşturur. Kazaz örmenin inceliklerini sizlere sunuyoruz.

KAZAZ NASIL ÖRÜLÜR?

- Kazaziye de önce 24 ayar saf altın veya bin ayar saf gümüş, 0,08 mikron kalınlığında ince tel haline getirilir.

- Yaklaşık saç teli inceliğinde olan teller, top, sürgü, naylon, metal gibi materyallerin üzerine farklı bir teknik uygulanarak sarılıyor.

 - Kazaz, uygulama şeklini belirli bir motife göre belirleniyor. Bir araç üzerine Kazaziyeyi hazırladığında aracın içerisinden örgüyü çıkararak, görünümünü kullanımına uygun hale getirir. Oldukça ince bir iştir ve bu işte, iğne, tığ ve mil gibi materyaller kullanılır.

- Eğer örgü haldeki Kazaziye top üzerine yapıldıysa top örgü içinde kalır. Top üzerine yapılan örgüler tespih başlığında kullanılırken, diğer Kazaziye örgüleri kolye, küpe gibi takılarda kullanılır.

Eskiden sadece tesbih püskülü olarak bilinen kazaziye sanatında artık değişik ürünler de üretilmektedir.

KAZAZİYE SANATI HANGİ RÜRÜNLERDE KULLANILIR? 

- Bilezik

Yüzük

Gerdanlık

Küpe

Kolye

Bileklik

Kelepçe

Tesbih başlığı yapılmaktadır.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0