Bozuk süt nasıl anlaşılır, süt kaç günde bozulur? Bozuk süt zehirler mi?

En kısa ömürlü besinler arasında yer alan süt tam bir protein kaynağıdır. Herkes tarafından çok tüketilen süt sıcak ortamlarda bozulabilir. Sütün bozuk olup olmadığı internette en çok merak edilen sorulardan biri oldu. Peki bozuk süt nasıl anlaşılır, Süt kaç günde bozulur, bozuk süt zehirler mi? İşte süt ile ilgili tüm merak edilenler:

İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen süt birçok kişi tarafından tüketilen protein ve mineral kaynağı besindir. Özellikle sütlü tatlılarda ve yemeklerde kullanılan süt tüketirken tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmek gerekiyor. Eğer süt bozulursa çok tehlikelidir ve içen kişiye zarar verebilir. Sütün bozulması içeriğindeki mikroorganizmaların sütün şekerini tüketmesi ile sütün şekerinin azalması ve bitmesiyle gerçekleşir. Son dönemlerde yapılan bazı işlemler içeriğindeki mikroorganizmalardan arındırılarak sütün ömrü uzatsa da süt ömrü havayla temas ettiğinde çok kısa sürede bozulabiliyor. Ayrıca sütü doğru koşullarda saklamakta çok önemlidir. Taze ve kaliteli süt tüketimi için ise sütün bozulup bozulmadığını anlamak çok önemlidir. Sütün bozuk olup olmadığını

  • Sütün kıvamına
     
  • Sütün kokusuna
     
  • Sütün rengine ve 
     
  • Sütün tadına bakarak anlayabilirsiniz. 

Sütün bozuk olduğu nasıl anlaşılır

Sütün bozuk olduğu nasıl anlaşılır

SÜTÜN BOZUK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Sütün bozulup bozulmadığını aşağıdaki belirtilere dikkat ederek anlayabilirsiniz. 

  • Eğer süt fazla koyulaşmış ya da yoğurt kıvamında ise,
     
  • Sütün tadında ekşilik, acılık, yanık tadı veya malt tadı varsa,
     
  • Sütte ahır kokusu veya balık kokusu bulunuyorsa, 
     
  • Sütte renk değişimi (sarı, kırmızı ve mavi renk) meydana gelmişse, 
     
  • Sütü kısık ateşte ısıtıldığında direk dibe çökme ya da herhangi bir topaklaşma meydana geliyorsa, 

süt zehirler mi

süt zehirler mi

  • Bekleyen sütte birdenbire kendiliğinden köpük oluşuyorsa,
     
  • Marketten alınan UHT sütlerin ambalajlarında bombe bulunuyorsa süt hava almış demektir. Bu sütü tüketmek biraz tehlikeli olabilir. 

SÜT NASIL SAKLANIR? 

Sütü satın aldıktan sonra evde kaynatınca sütte bulunan bakterilerin tamamı etkisiz hale getirilemiyor.  Bu yüzden süt kaynatıldıktan sonra çok kısa süre içinde tüketilmesi gerekiyor. 

süt  kaç günde bozulur

süt kaç günde bozulur

Sıcakta ve açık ortamda kaldığında ise hem ambalajı açılmış uzun ömürlü sütte hem de kaynatılmış sütte bakteriler hızla çoğalarak sütün bozulmasına neden oluyor. 

Bundan dolayı ambalajı açılmış sütün ve kaynatılmış sütün buzdolabında saklanması ve en fazla 2 gün içerisinde tüketilmesi çok önemlidir. 

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 4

vatandas 2 yıl önce

Sütten agzimiz coktan yandi, yogurdu üflüyerek yiyiyoruz.

Toplam 1 beğeni

Şaşkın 2 yıl önce

Çiğ sütün bozulmasına kesilme denir, kesilen sütün faydaları değişir. İçinde katkı maddeleri bulunan ve pastörize edilen sütler bozulur ve bunlar içene zarar verir.

zafer gülten 2 yıl önce

sütten ağzımız yanıyorda,bozuk olduğundan değil pek,kilosunun 6-8 tl ye çıkışından,pahalılığından.

Toplam 1 beğeni

zafer gülten 3 yıl önce

zaten bozuldumu tadından içemessin,zehirlemesi bozulmanın ne kadar olduğuna bağlı,az bayatlamışsa ishal ve karın ağrısı yapar,çok bayatıda mikrop enfeksiyonu oluşturabilir midede.

Toplam 3 beğeni