Ata tohumu nedir? Ata tohumu ne işe yarar? Yerli atalık tohum neden önemli

Ata tohumu , yüzyıllardır Anadolu’da kullanılan genetiğiyle DNA’sı ile oynanmamış ürünler olarak adlandırılmaktadır. Son günlerde yerli olan ata tohumunun ne olduğu internette merak konusu oldu. Peki ata tohumu nedir, ata tohumu ne işe yarar? Yerli ata tohumu neden önemli? İşte ata tohumu hakkında tüm merak edilenler:

Son dönemlerde birçok projeye destek veren Emine Erdoğan şimdide ülkemiz için çok önemli olan organik ve yerli bir tarım için Ata tohumunu destekledi. Yüzyıllar boyunca Anadolu'da saklı kalmış olan ata tohumu önemini vurgulayan bir video paylaştı. Bu sayede ata tohumunu olan merak ve ilgi bir hayli arttı. Ata tohumu genetiği değiştirilmemiş olduğu için daha sağlıklı ve bulunduğu ortama uyum sağlamış binlerce yıllık tarım ürünüdür. Ata tohumu ülkemiz için çok önemlidir. Aynı zamanda ata tohumu hibrit, GDO veya benzeri ıslah çalışmalarına tabi tutulmadığı için doğal ve sağlıklı tohumdur. Ata tohumunun bazı özellikleri bulunuyor.

  • Genetiği değiştirilmemiştir
     
  • İklim koşullarına dayanıklıdır
     
  • Zamanda sürdürülebilir bir kaynak türüdür

Ata tohumu nedir

Ata tohumu nedir

ATALIK TOHUM NASIL ANLAŞILIR? 

Atalık tohumu anlamak için tohumu 3 kere ekmeniz gerekiyor. Atalık tohumun verdiği ürünler birbirinden farklı olabilir. Rengi ya da boyu farklı olabileceği için, ürüne bakarak anlamak zordur. Bu yüzden ata tohumunu 3 kere ekerek her ekişten sonra ürünü kontrol edip şeklinde ya da tadında herhangi bir bozukluk olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. 3 kere ektikten sonra aynı kalitede ürün verebiliyorsa, o zaman elinizdeki tohum yerli tohumdur.

Sahte isot nasıl anlaşılır? Sahte isotu anlamanın püf noktaları İsottaki hileye dikkat!İLİŞKİLİ HABERSahte isot nasıl anlaşılır? Sahte isotu anlamanın püf noktaları İsottaki hileye dikkat!

ATALIK TOHUMLAR NEDEN ÖNEMLİ?

Atalık tohumlar bulundukları iklime, toprağa ve coğrafyaya asırlar içinde uyum sağlar aynı zamanda çok daha dayanıklı ve daha besleyici özelliklere sahiptir.

Ülkemizde son zamanlarda yaygın hale gelen GDO’lu veya hibrit tohumun kullanılması gıdada bağımlılığa ve açlığa neden olabilir. Bu yüzden atalık tohumları kullanmak çok önemlidir. Eğer atalık tohumlar kullanılmazsa dirençli ve besleyici gen kaynakları kaybedilir.

ata tohumu neden önemli

ata tohumu neden önemli

Atalık tohumdan üretilmiş bir domatesteki magnezyum oranı hibrit tohum kullanılarak üretilmiş dokuz tane domatesteki magnezyuma denk gelmektedir.

Ayrıca, atalık tohumlar doğa ve biyolojik çeşitlilik için elzemdir. Bulundukları bölgenin doğa koşullarına uyum sağlayan atalık tohumların kuşaktan kuşağa aktarılması ve çoğaltılması biyolojik çeşitliliğin sağlanması için bir zorunluluktur.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Yusuf 3 yıl önce

18 yıldır aşırı çoğaldı GDO lu tohum hükümet bilmiyormu ata tohumun değerli olduğunu İsrail'e Fransa ya milyon dolarlar akış oluyor GDO tohumu almak için artı kendi paramizlan kendimizi zehirliyoruz tarım bakanı nasıl olsa maaşını biliyor lafa gelince tarım bakanı yazı bu insanlara iran kadarda yokuz adamlar GDO lu tohum kullanmiyor

Toplam 2 beğeni

Ali 3 yıl önce

Baslik kahkaha icerik tohum ne alaka