Ramazanda ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir? Ekmeğin bayatlayıp küflenmesini önlemenin yolları

Ülkemizde her öğün en çok tüketilen ve en çok çöpe atılan yiyeceklerin başında ekmek geliyor. Özellikle Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tüketimi artan sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezi ekmeği fazla almak küflenmesine sebep oluyor. Ramazan ayında fazla alınan ekmeğin küflenmesi nasıl engellenir? Ekmeğin bayatlayıp küflenmesini önlemenin yollarını sizlerle paylaşıyoruz.

Birçok kişi tarafından her öğünde tüketilen ekmek, en temel karbonhidrat kaynaklarının başında gelir. Ramazan ayında sahur ve iftar olmak üzere günde 2 öğün yemek yiyor ve uzun saatler aç kaldığımızdan çok fazla yemek hazırlayıp, birçok farklı çeşitte ekmek alıyoruz. Ancak oruçlu halde birçok ekmek çeşidi aldığımız için çoğu artıyor. Artan ekmekler zamanında tüketilmediği içinde küfleniyor. Bu yüzden ekmekleri saklarken doğru şekilde muhafaza etmek çok önemlidir. Ekmeklerin saklanması sırasında yaşanan bir diğer problem de küf oluşumudur. Küfler çok sayıdaki mantar türleri içerisinde, mikroskop ile görülebilen canlılardır. Bu canlıların üremeleri için en uygun ortam ise nemli ortamlardır. Özellikle oruçluyken fazlaca ekmek alınan ve tüketilmeyen ekmeğin küflenmesini önlemek için uygulayacağımız birkaç pratik yöntemle ekmek israfının önüne geçmek mümkün. İşte uygulayacağınız yöntemler:

En kolay baget ekmek nasıl yapılır? Fransız Baget ekmeğinin püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEREn kolay baget ekmek nasıl yapılır? Fransız Baget ekmeğinin püf noktaları

KÜFLÜ EKMEK YENİR Mİ?

Küflenme sonucunda oluşan penisilyum gibi mantarların faydalı olduğu bilinse de diğer küfler enfeksiyona neden olabiliyor. Uzmanlar küflü ekmeğin düşündüğünüzden çok daha tehlikeli olduğunu ifade ediyor. Ayrıca küflü besinler ilerleyen zamanlarda vücudunuzda kanser gelişebilme riskini büyük ölçüde arttırdığı biliniyor.

EKMEK KÜFLENMEDEN NASIL SAKLANIR?

- Ekmeği streç filme veya alüminyum folyoya sarmak:

Bu tür ambalajlar, ekmeğin kurumasını ve bayatlamasını önleyerek ekmeğin doğal nemini hapseder. Eğer ekmek bir kağıt ambalaj içinde satın alındıysa bu ambalajı atıp ve saklamak için ekmeği streç film veya folyo ile sarılır.

Ekmeği en fazla 2 gün oda sıcaklığında saklayın:

Oda sıcaklığı 20ºC civarında olmalıdır. Ekmek, kiler veya ekmeklik gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

Ramazan

Ramazan

Fazla ekmeği dondurmak:

1-2 gün içinde bayatlamadan tüketebileceğinden daha fazla ekmeğin varsa onu saklamanın en iyi yolu buzdolabında dondurmaktır. Ekmeğin dondurulmasıyla sıcaklık, ekmeğin bayatlamasını durduracak kadar düşürülür.

- Sıcak ekmeğe dikkat:

Evde yaptığınız ekmekleri sıcakken asla poşetlemeyin, önce mutlaka oda sıcaklığına gelene dek soğutun.

Ekmeklik:

Ekmeği saklamak için plastik poşetler yerine hava almayan ekmek saklama kutularını tercih edin.

Ekmekliği temiz tutun:

Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silin. Sirkeli su bakteri ve küflerin oluşumunu engeller. 

Ekmeğin bayatlayıp küflenmesini önlemenin yolları

Ekmeğin bayatlayıp küflenmesini önlemenin yolları

Ekmeğinizi evde kendiniz yapıyorsanız...

Özellikle pandemiyle birlikte evde ekmek yapmayı milletçe öğrendik. Eğer bunu alışkanlık haline getirdiyseniz evde yaptığınız ekmekleri sıcakken poşete koymayın, ilk sıcaklığı geçene kadar bekleyin. Soğumasını beklerken üzerini temiz bezle örterek fazla nemden kurtulmasını sağlayın.

İlk olarak tüketeceğiniz kadarını ayırdıktan sonra kalanını daha uzun süre saklamak üzere ayrı bir yere alın. Ekmeklerinizi  mümkün olduğunca kullanmadan önce dilimlemeye özen gösterin.

Bez torbalara koyduğunuz ekmekleri en fazla 1 hafta içinde tüketin. Bu vakitte de ekmek kutusunda saklayın. Ekmek kutusunun temiz, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu çok ışık almayan bir alanda tutun.

Sıcak ekmeği hemen tüketmeyin!

Fırından yeni çıkmış sıcak ve taze ekmek kokusunu sevmeyen yoktur. Ancak bilinmeyen şu ki sıcak ekmek tüketildiğinde daha fazla kalori yapıyor. Hem ekmek sıcak olduğunda tükettiğin miktar artıyor hem de bizim kültürümüzde sıcak ekmek ile özdeşleşen tereyağı gibi daha kalorili şeyler içine konularak tam bir kalori bombası oluyor. Ama sıcak ekmeği hemen tüketmemeniz için tek sebep bu değil. Bir diğer sebep ise sağlığımız. 

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 8

Recep 4 hafta önce

En Sağlıklısı Kurutup saklamak.Kurutulan Ekmek 1 Yıl bile bozulmadan duryor.

Qwert 2 yıl önce

Eskiden ebelerimiz dedelerimiz kuflu ekmek yiyin yolda giderken para bulursunuz derlerdi yin gari

gönlüzengin 2 yıl önce

yiyeceğin kadar al. küflenmez.

Toplam 5 beğeni

zafer gülten 2 yıl önce

naylon yada buzdolabı poşetine sokup buzdolabına koyun,çok uzun müddet dayanıyor,katılaşırsada her evde iyi kötü bi fırın vardır,bi ufak kaseye su koyup katılaşmış ekmekleri ufak su kabının yanına koyup fırında ısıtın,taze ekmek gibi olurlar.

Toplam 4 beğeni

Mustafa 2 yıl önce

Ekmeklerin hemen küflenip çöpe atılmasının tek sebebi tüketim çılgınlığı değil üretilen kalitesiz ekmektir. Binbir çeşit katkı maddeleri ile ayakta kalan ekmek ne yazıkki kaliteli üretilmiyor. Öyleki bazı fırınlardan alınan ekmekler günlerce bayatlamadan duruyor, lezzetli ve yumuşak. Bazılarını alıyorsunuz ekşimsi bir tak ve acayip bir koku. Akşam alıyorsun sabaha yiyebilene helal olsun.

Toplam 9 beğeni

Serdengeçti 2 yıl önce

Tebrikler! Herkes bu yöntemi uygulayarak alışveriş yapsa, dürüst esnafı yaşatmış oluruz, çürük elmalarda yok olur gider. Çok doğru bir tespit. Ama tüketici seçici olmalı!

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun