Ev alırken nelere dikkat edilmeli? İşte 10 maddede ev alma rehberi

Ev sahibi olmak isteyen birçok vatandaşın önünde ince eleyip sık dokuması gereken bir süreç bulunuyor. Son dönemde konut kredilerinde düşen faiz oranlarıyla birlikte ev almak isteyen birçok kişi konut alırken hangi işlemlerin yapılması gerektiğini merak ediyor. Peki ev alırken nelere dikkat edilmeli? İşte 10 maddede ev alma rehberini sizlerle paylaşıyoruz...

İnsanların hayatta aldığı en önemli ve büyük kararlardan biri ev alma kararıdır. Ev alırken dikkat edilecek hususlar doğrultusunda karar vermek; sonradan pişman olmanızı engeller, doğru bir yatırım yapmanızı sağlar, daha huzurlu zaman geçireceğiniz bir yaşam alanına kavuşmanıza yardımcı olur. İkamet etmek ya da yatırım yapmak için bir ev almaya karar verdiyseniz mutlaka detaylıca araştırmanız gereken bazı durumlar mevcut. Özellikle son zamanlarda artan dolandırıcılıkla birlikte;

  • Tapu kaydına bakmadan ipotekli ev alırsanız evinizi kaybedebilirsiniz,
     
  • İmar durumuna bakmazsanız kaçak ve yıkılacak bir eve para ödeyebilirsiniz,
     
  • Hatalı bir evrak imzalarsanız eksik ya da
     
  • Geç teslim edilen konuta karşı tüm haklarınızı kaybedersiniz.

ev satın alırken nelere dikkat edilmeli

ev satın alırken nelere dikkat edilmeli

EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ev almaya karar verdiniz! İşte mutlaka dikkat etmeniz gerekenler... 

- Ev satın alırken ne kadar bütçe ayırmak istediğinizi net olarak belirmeniz önemlidir. 

- Beğenip satın almak istediğiniz evde herhangi bir aracı olup olmadığını kontrol edin. 

Araştırma yaparken beğendiğiniz bütün ev seçeneklerini en çok aklınıza yatan şeklinde bir ön elemeden geçirmek işlerinizi daha da kolaylaştıracaktır. 

Evi beğendiniz ve kredi çekmek istiyorsunuz. Bunun için ilk olarak almak istediğiniz evin krediye uyup uymadığını kontrol etmeniz yararınıza olacaktır. Böylece krediye uygun değilse direk listenizden çıkarabilirsiniz. 

2. el ev alırken nelere dikkat edilmeli

2. el ev alırken nelere dikkat edilmeli

Almak istediğiniz evin fiyat değeriniz piyasada bulunan diğer evlerle dikkatli bir şekilde fiyat değeriniz kıyaslamanız gerekiyor. Böylelikle ev fiyatlarının hangi aralıklarda olduğuna ve ev değerinin üzerinde mi yoksa altında mı satılıyor. Ev piyasası hakkında bilgi edinmiş olursunuz. 

Ev alırken en çok önemli ve dikkat etmeniz gereken nokta evin üzerinde herhangi bir ipotek veya hacizin olup olmamasıdır. Bu yüzden mutlaka haciz kaydı olup olmadığını sorgulayın.

Evin içini kontrol ederken boyası yeni yapıldıysa odaların içini kontrol edin. Odalarda rutubet olup olmadığına dikkat edin. 

Satın alacağınız evin merkezi bir konumda olması çok önemlidir. Bu yüzden ulaşım seçeneklerini ve sosyal alanlara yakınlığına bakarak almanız eşiniz ve çocuklarınız içinde önemlidir.

Apartman düzeni ve komşuluk ilişkilerini de araştırmanızda fayda var. Çünkü ev satın alırken ömürlük bir seçim yapmış oluyorsunuz. 

Almak istediniz evde kiracı varsa kira sözleşmesi şartlarını göz atmanızda fayda var. 

- Ev alırken yönetim planını sitede nasıl yaşanacağını, aidatların ne şekilde alınacağını mutlaka araştırın. Bir site içerisinde 1+1 ve 4+1 dairelerin aynı şekilde aidat ödenmesine yönelik bir yönetim planı var ise 1+1 satın alırken bunu okumadığınız için 4+1 daire gibi aidat ödemek zorunda kalabilirsiniz.

sıfır ev alırken nelere dikkat edilmeli

sıfır ev alırken nelere dikkat edilmeli

TAPU İŞLEMLERİ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

► Gerekli evraklarınız hazır olarak gidin

► Evi tapuya aldığınız fiyat üzerinden beyan edin

► Tapu harcının kim tarafından ödeneceğini önden konuşun

Kağıt Ev nerede çekiliyor? Kağıt Ev çekim yerleri

İLİŞKİLİ HABER

Kağıt Ev nerede çekiliyor? Kağıt Ev çekim yerleri
Mvp ne demek? Oyunlarda Mvp ne anlama gelir?

İLİŞKİLİ HABER

Mvp ne demek? Oyunlarda Mvp ne anlama gelir?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0