Bulaşık makinesi nasıl kullanılır? Bulaşık makinesinin ömrünü kısaltan kullanıcı hataları!

Son dönemlerde artan ev teknolojilerin başında kadınların yükünü hafifleten bulaşık makineleri yer alıyor. Evin en önemli beyaz eşyalarından biri olan bulaşık makinesi doğru kullanılmadığında makinenin ömrü kısalıyor. Bulaşık makinesi nasıl kullanılır? Bulaşık makinesinin ömrünü kısaltan kullanıcı hatalar neler gelin hep birlikte bakalım...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Yoğun iş temposunda hayatımızı kolaylaştıran icatlar arasında bulaşık makineleri bulunuyor. Bulaşık makinelerinin kullanımı da diğer elektronik eşyalar gibi dikkat ister. Mutfaklarda çıkan tonlarca bulaşığı bir çırpıda yıkayan bulaşık makinelerini kullanırken makinenin daha uzun ömürlü olması için dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor.  Beyaz eşya uzmanlarına göre bulaşık makinesini yanlış veya fazla doldurmak, gereğinden fazla deterjan kullanmak gibi hatalar makinenizin ömrünü kısaltır. İşte bulaşık makinenizin ömrünü kısaltan hatalar:

Çamaşır makinesine ıslak mendil koymanın faydaları nelerdir?İLİŞKİLİ HABERÇamaşır makinesine ıslak mendil koymanın faydaları nelerdir?

BULAŞIKLARI AKITMADAN MAKİNEYE YERLEŞTİRMEK

Her ne kadar bulaşık deterjanı reklamlarında bulaşıklarda biriken artıkları yıkanmamasını belirtseler de tam olarak öyle olmaması gerekiyor. Çünkü eğer bütün yemek kalıntıları olan tabakları doğrudan makineye atılırsa zamanla tahliye borusunun tıkanmasına neden olur. Bu durum hem makinenin temiz yıkamamasına hem de kısa sürede bozulmasına sebep olacaktır.

bulaşık makinesinin ömrünü kısaltan hatalar

bulaşık makinesinin ömrünü kısaltan hatalar

ÇOK FAZLA DETERJAN KULLANMAK

Bulaşık makinelerinin kendi deterjan bölümüne haricinde deterjan koymak makinelerin daha iyi temizlemesini sağlamaz. Tam tersi bulaşık makinenize ekleyeceğiniz fazla deterjan, makinenizin yıkama ve yağmur pompalarında kalıntı birikmesine neden olur.

AZ BULAŞIK İLE MAKİNEYİ ÇALIŞTIRMAK

Uzmanlara göre bulaşık makinenizi tam olarak dolduğunda çalıştırmalısınız. Bu şekilde sadece su ve elektrik tasarrufu yapmaz, bulaşık makinenizin kullanım ömrünü de uzatarak daha verimli hale getirmiş olursunuz.

bulaşık makinesini kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

bulaşık makinesini kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

MAKİNENİN KONTROLLERİNİ DÜZENLİ YAPTIRMAMAK

Bulaşık makinenizde bir sorun varsa tamirci çağırmak yerine kesinlikle bir teknik servis uzmanından yardım almalısınız. Ayrıca bulaşık makinenizin kontrollerini düzenli bir şekilde yapmanız makinenin ömrü açısından çok önemlidir. Deneyimli bir tamircinin su sızıntılarını, gevşek, hasarlı supapları ve kapı sorunlarını kontrol etmesi önemlidir. Bu düzenli kontroller, makinenizin verimli çalışmasını sağlayacak ve uzun vadede sizi onarım maliyetlerinden kurtaracak.

BULAŞIK MAKİNESİNİN FARKLI RAFLARINA KESKİN EŞYALAR KOYMAK

Bıçak gibi keskin eşyalar, rafların metalini kaplayan plastiği kazıyıp bu rafların paslanmasına yol açar ve aynı zamanda bulaşık makinenizi parçalamaya başlar. Bu yüzden bıçakları gümüş rafa yerleştirmelisiniz.

bulaşık makinesi nasıl çalıştırılır

bulaşık makinesi nasıl çalıştırılır

MAKİNEYİ FAZLA BULAŞIK İLE DOLDURMAK

Bulaşık makinesini gereğinden fazla doldurmak aşırı ısınma olasılığını artırır. Bulaşık makinelerinin içindeki parçaların çoğunda aşırı ısınmaya karşı koruma sağlayan bir güvenlik cihaz bulunur. Ancak bulaşık makinesini çok fazla doldurmak bu cihazların işini zorlaştırır ve bu da bulaşık makinenizde arızaya sebebiyet verebilir.

BULAŞIK MAKİNESİNİN FİLTRESİNİ TEMİZLEMEMEK

İlk durulamadan sonra kalan yemek kalıntıları bulaşık makinenizin filtresinde toplanır. Filtrede ortaya çıkabilecek tıkanmaları önlemek için filtrenizi haftada bir kez boşaltmanız gerekir. Bu şekilde makinenizin ömrünü uzatabilirsiniz.

YANLIŞ PROGRAMDA MAKİNEYİ ÇALIŞTIRMAK

Su ve enerji tasarrufu için daha hızlı ve ekonomik bir program kullanmak cazip gelebilir ancak bu yolla yalnızca makinenin temizleme verimliliğini kaybetmez, aynı zamanda bulaşık makinenizin parçaları üzerinde yemek kalıntısı birikme riskini de artırırsınız.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 9

Mehmet Kandemir 2 yıl önce

Bulaşık makinasının filitresini temizlemmek hariç hepsi hikaye.. Siz hiç garantisi dolduktan sonra servis çağırıp kontrol ettirdiniz mi... Makine kadar fiyat çıkarıyorlar.. Fazla deterjan koyma işi jel deterjan koymuyorsan zaten mümkün değil... Makinaya kendi ürünleri hariç başka (soda, Ç.suyu vb.) ürünleri kullanırsanız bozarsınız. nedendir bilmem bu maddeyi eklememişler.

Toplam 2 beğeni

Vatan sever 2 yıl önce

Değerli arkadaşlar bulaşık makine kızı limon tuzu soda ve biraz da sirke koyarak iki haftada veya ayda bir sefer bulaşık doymadan bu üç karışımı koyunuz makineyi programı ağız içinde bulaşık varmış gibi mutlaka yıkayınız bütün borularını her tarafı makinanın pırıl pırıl olacaktır biz aldığımız makineyi neredeyse çok kirlendiği için atacaktık bir yıl içinde ama yaptığım araştırma ve uygulama da bu size önerdiğim uygulamayı yaptım bulaşık makinesi Pırıl pırıl oldu...

Toplam 7 beğeni

abdullah 2 yıl önce

bulasık makinasında parlatıcı yerine elma sirkesi kullanın hem daha sağlıklı

Toplam 0 Beğeni

Tedbir-Taktirt 2 yıl önce

katılıyorum bulaşık makinası her eve ayrı bir masraf külfettir. makinanıza koyduğunuz tabak kaşık vs. deterjan kalıntısını yiyoruz özellikle parlatıcı denen illeti tabak çanak üzerine sır oluşturuyor sana parlak geliyor lakin o bir kimyasaldır, dikkat ediniz.

Toplam 9 beğeni

Burak 2 yıl önce

Sanki elle yikayinca kalinti kalmiyor

Toplam 0 Beğeni

vay be arkadaş 2 yıl önce

bırakın bulaşık makinasını elektrik su zaman kaybı 2 dk da elle yıkayın

Toplam 22 beğeni

Naciye Sobahan 2 yıl önce

nasıl yani su israfı olduğunu nasıl söyleyebiliyorsun, ne alaka. elle yıkanan bulaşığa harcanan suyun israfını nasıl görmezsin.

Toplam 0 Beğeni

Arkadaş 2 yıl önce

Su, zaman kaybı ve 2 dk elde yıkanması fikriniz yanlış, ancak cihaz elektrik harcıyor bu doğru, o zaman çamaşırlar da elde mi yıkanmalı? Bu liste böyle düşünerek başka cihazlar için uzayabilir....Mesela bilgisayar / Telefon kullanmayalım kuş eğitelim ya da dumanla haberleşelim...

Toplam 0 Beğeni

teknolojikzehir. 2 yıl önce

katılıyorum bulaşık makinası her eve ayrı bir masraf külfettir. makinanıza koyduğunuz tabak kaşık vs. deterjan kalıntısını yiyoruz özellikle parlatıcı denen illeti tabak çanak üzerine sır oluşturuyor sana parlak geliyor lakin o bir kimyasaldır, dikkat ediniz.

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun