Kurbanlık koyun nasıl seçilir? Koyun alırken nelere dikkat edilmeli

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte en çok sorulan sorulardan biri kurban seçimleri oldu. Kurban alırken belirli kriterlere sahip olması gerekir. Bunu merak eden birçok vatandaş internette araştırmaya başladı. Peki, kurbanlık koyun nasıl seçilir, koyun alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir. İşte merak edilenler...

Her sene Müslümanlar tarafından Hicri Takvimde yer alan Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca Kurban Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 28 Haziran ve 1 temmuz tarihleri arasında gerçekleşecektir. İmkanı elveren her Müslümanın yerine getirmesi farz olan kurban ibadetinin maneviyat açısından önemlidir. Allah'a yakınlaşmak anlamı taşıyan kurban bayramında kurban olma koşullarını sağlayan hayvanlar kurban edilerek dini görev yerine getirilir. Bu zaman içerisinde kesilecek olan hayvanın İslami kurallara uygun olması gerekir. İşte kurbanlık koyun alırken dikkat edilmesi gerekenler:

Kurban nasıl seçilir?  İyi bir kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Kurban fiyatlarıİLİŞKİLİ HABERKurban nasıl seçilir? İyi bir kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Kurban fiyatları

KURBANLIK KOYUN NASIL SEÇİLİR?

Kurbanlık hayvanın erkek olması tercih edilmelidir.

Kurbanlık koyun alırken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri koyunun mutlaka erkek veya koç olmasıdır. Eğer dişi bir hayvan kesmeye karar verdiyseniz hamile olup olmadığına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca bir diğer dikkat etmeniz gereken detay hayvan varlığının devamı için kısır olmayan dişi hayvan kesilmemelidir.  

Kurban için seçilen hayvanın yaşını doldurmuş olması gerekir.

Kesmeye karar verdiğiniz koç, koyun ve keçinin mutlaka 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Annesi kadar gelişmiş olan ve 6 ayını doldurmuş olan kuzularda kurban olarak seçebilirsiniz. 

Kurbanlık koyun nasıl seçilir

Kurbanlık koyun nasıl seçilir

Buruna, tüylere ve gözlere dikkat!

Kurbanlık alırken ister büyükbaş ister küçükbaş alın genel fiziki görüntüsüne mutlaka ayrıntılı bakın. Özellikle hayvanlarda buruna, tüylere ve gözlere de bakılması gerekir. Eğer hayvanın burnu nemli ve parlaksa sağlıklı ve düzgün anlamına gelir.

Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmelidir. Eğer hayvanda herhangi bir enfeksiyon varsa bunu gözlerinden anlayabilirsiniz. Hayvanın gözleri mat ve soluk renkli olur. Mutlaka hayvanın gözleri parlak ve canlı olmalıdır.

koyun nasıl seçilir

koyun nasıl seçilir

Düzenli olarak veteriner kontrolü olup olmadığına bakın

Kurbanlık koyun alırken dış görüntüsünün iyi olmasının yanı sıra sağlığının da iyi olması gerekiyor. Hayvanın parazit ve bazı hastalıkları önlenmesi açısından sürekli veteriner kontrolü altında olması ve aşı kontrollerinin yapılmış olması gerekir. 

Daha önce bildiğiniz tanıdığınız satıcıdan almaya çalışın

Kurban seçilen hayvanda mutlaka kulak küpesinin olması gerekiyor. Eğer kulağında küpe varsa bu sağlık raporu ve resmi evrakların bulunması düzenli kontrollerin yapıldığını gösterir.

damızlık koyun alırken nelere dikkat edilir

damızlık koyun alırken nelere dikkat edilir

Bel ve sırt bölgesi dolgun olmalı

Kurbanlıklarda seçim yaparken iç etinin dolgun olmasını anlamak için bazı kontroller yapılır. Arkadan bakıldığında yuvarlak şekilde görülmelidir. Çünkü kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız olan hayvanlardır. Koyun, koç gibi kurbanlıkları seçerken bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir. Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir ve verimsizdir.

Hamilelikte kırmızı et tüketilir mi? Hamileler az pişmiş et yiyebilir mi? Eti nasıl pişirmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte kırmızı et tüketilir mi? Hamileler az pişmiş et yiyebilir mi? Eti nasıl pişirmeli?
Kredi kartıyla kurban satın alınabilir mi? Krediyle kurban almak caiz mi?

İLİŞKİLİ HABER

Kredi kartıyla kurban satın alınabilir mi? Krediyle kurban almak caiz mi?
Piknik kombini nasıl yapılır? Yaz etkinliklerine uygun kombin önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Piknik kombini nasıl yapılır? Yaz etkinliklerine uygun kombin önerileri
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0