YKS tercihi nasıl yapılır? Tercih yaparken nelere dikkat edilir

YKS'de sonuçların açıklanmasının ardından üniversite öğrencileri tarafından en çok merak edilen konulardan biri üniversite tercihleri nasıl yapılır oldu. Öğrencilerinin hayatlarında önemli bir yere sahip olan üniversite sınavında tercih yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Peki en doğru YKS tercihi nasıl yapılır? İşte tercih maratonu ile ilgili tüm merak edilenler...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Üniversite adaylarının uzun zamandır beklediği ve emek sarf ettiği özverili yolculuğun sonuna gelindi. 2022 yılı üniversite sonuçlarının açıklanmasının ardından resmi tercih işlemleri  27 Temmuz 2022 ve 5 Ağustos 2022 tarihleri arasında https://ais. osym.gov.tr internet adresi üzerinden gerçekleştirilecek. Adayların, istedikleri bir yükseköğretim programına yerleştirilmesinde, başarılı bir sınav geçirmek kadar bilinçli ve tutarlı bir tercih listesi oluşturmak da önem taşıyor. Peki YKS'de nasıl tercih yapılır? Tercih listesi oluştururken adaylar nelere dikkat etmeli, hangi hatalardan kaçınmalı?

Atanması en kolay 4 yıllık bölümler neler? En çok tercih edilen 4 yıllık lisans bölümleri İLİŞKİLİ HABERAtanması en kolay 4 yıllık bölümler neler? En çok tercih edilen 4 yıllık lisans bölümleri

Eğitimci Nazik Kösegil, YKS maratonunun en kritik dönemi olan tercih sürecine dair merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak'a anlattı. Tercih verirken öğrencilerin dikkat etmesi gereken önemli tüyolar veren Kösegil, bu özellikle başarı sıralamasına dikkat çekti. Ayrıca eğitimci öğrencilerin tercihlerini son günlere bırakmaması konusunda uyarılarda bulundu. 

TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • Üniversitem maratonun bitmesinin ardından tercih dönemi başlamasıyla birlikte adaylar tercih yaparken dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. 2022 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun ayrıntılı bir şekilde incelenmesi çok önemlidir. 
     
  • Ayrıca üniversite adaylarının problem yaşadığı konulardan biri  gitmek istemedikleri bölümleri tercih yaparken yazmalarıdır.  Uzmanlara göre kazandığınız zaman kaydolmayacağınız hiçbir bölüme tercih listenizde yer verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü kazandığınızda kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da ortaöğretim başarı puanınız, bir sonraki yıl, yarı yarıya düşecektir.
     
  • Tercihleri yaparken mutlaka başarı sırasına göre yapmak gerekiyor. Çünkü ÖSYM yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yapmaktadır. 
     
  • Üniversite tercih döneminde dikkat edilmesi gereken detaylardan biri de özel koşulları incelemektir. Yükseköğretim programlarının kılavuzda yer alan bazı özel koşulları bulunuyor. Bu yüzden tercih yaparken, üniversitenin imkânları, öğrenim koşulları, akademik kadro, yabancı dil, yurtdışı fırsatları, bulunduğu şehir, burs imkânları ve sosyal etkinlikler gibi birçok ölçüt dikkate alın.
     

yks tercih nasıl yapılır

yks tercih nasıl yapılır

  • Anı zamanda yks sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih listesini puana göre değil başarı sırlamasına göre oluşturmak sizi istediğiniz üniversitede istediğiniz bir bölüme daha doğru yerleşmenizi sağlar.
     
  • Sürekli gelişen ve değişen bir dünyayla birlikte her sene üniversitede daha önce hiç duymadığımız yeni bölümler açılıyor. Yeni açılan bölümleri tercih etmek isteyen öğrenciler, mutlaka yeni üniversite ve bölümün için eş değeri olan yakınındaki üniversite ve bölümün bir sene önceki verilerini ve en önemlisi istek sırasını kontrol etmeli. Çünkü tercih kılavuzunda yeni açılan, bölümün puanı ve başarı sırası gözükmez. 
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0