Sirke nasıl muhafaza edilir? Sirke nerelerde kullanılır? Sirke çeşitleri nelerdir

Sofraların olmazsa olmaz lezzeti sirke insan sağlığına binlerce faydası bulunuyor. Özellikle koronavirüs döneminde koruma kalkanı haline gelen sirkenin birçok çeşitten yapılmaktadır. Sirke nasıl muhafaza edilir? Sirke nerelerde kullanılır, sirke yapılabileceği ve sirkenin kullanım alanları hakkında merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, Çakıroğlu Aktar'dan Zafer Murat Çakır yanıtladı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Yemeklere, salatalara özellikle de turşulara konulan sirkenin birçok farklı kullanım alanı da bulunmaktadır. Temizlikte de kullanılan sirkenin insan sağlığına da faydaları saymakla bitmiyor. Diyetisyenler tarafından da önerilen sirke zayıflamaya yardımcı olan sıvılardan biridir. Özellikle koronavirüs zamanında sebze ve meyveleri yıkarken dezenfektan görevi gören sirke çok asitli bir sıvı olduğundan kesinlikle metal kaplarda saklanmamalıdır. Hangi sebze ve meyvelerden sirke yapılabileceği ve sirkenin kullanım alanları hakkında merak edilenleri Çakıroğlu Aktar'dan Zafer Murat Çakır Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak anlattı. İşte sirke ile ilgili tüm detaylar:

SİRKE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

180'den fazla çeşit sebze ve meyvenin sirkesi yapılmaktadır. Bunlardan en bilinenleri üzüm ve elma olsa da ejder meyvesi, mango hatta bitkilerden bile sirke yapılmaktadır.

EJDER MEYVESİ SİRKESİ!

Ejder meyvesi sirkesi kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Aynı zamanda bakteri ve mantarlara karşı savunarak vücudun genel performansını arttırmaktadır. Ejder meyvesi sirkesi kilo kaybına yardımcı olmakla birlikte, diyabeti kontrol etme, sindirimi iyileştirme, kolesterolü düşürme etkisi de bulunmaktadır. 

sirke nasıl muhafaza edilir

sirke nasıl muhafaza edilir

Sirke anası nedir ve sirke anası neyden yapılır? Sirke anası saklama yöntemleriİLİŞKİLİ HABERSirke anası nedir ve sirke anası neyden yapılır? Sirke anası saklama yöntemleri

SİRKE NASIL MUHAFAZA EDİLİR

⇒ Sirke ne kadar bekletilirse asitliği artar yükselir ve sertleşir. Bu yüzden özellikle evde doğal bir şekilde meyvelerin sebzelerin kabuklarından hazırlanan sirkeleri cam şişeye koyup ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

⇒ Plastik, metal veya ikinci kez kullanılmış pet şişelerde asla konulmaması gerekiyor. Sirke doğru şekilde konulduğu sürece süresiz olarak saklanabilen bir üründür.

sirke nerelerde kullanılır

sirke nerelerde kullanılır

SİRKE NERELERDE KULLANILIR?

- Pandemi döneminde de pazardan alınan sebze ve meyvelerin sirkeyle dezenfekte edebilirsiniz

- Ayrıca kıyafetlerinizi de yıkayabilir saçınızı daha parlak görünmesini istiyorsanız sirkeyle yıkayabilirsiniz. 

- Yerlerin daha temiz olmasını istiyorsanız yine sirkeyle silebilirsiniz. 

- Çok amaçlı bir kullanım alanı sunan sirkeyi özellikle doğal tükettiğiniz zaman vücudunuzda bulunan toksinleri atarak zayıflamaya da yardımcı olduğu bilinmektedir.

Sirke yaparken püf noktaları

Sirke yaparken püf noktaları

SİRKE YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALAR

  • Sirke yapmak için aldığınız meyve ya da sebzelerin doğal olmasına ve olgun olmasına dikkat edin.
  • Sirkeyi yaptıktan sonra loş ışık olan yerde saklayabilirsiniz.
  • Meyve ya da sebzeleri yıkadıktan sonra yaklaşık yarım gün veya 1 gün kurutmanız gerekiyor. 
  • İyice kurutulan meyveler küçük küçük doğramanız gerekiyor. 
  • Meyveleri koyacağınız kaba göre ayarlanmalı en az yarısı kadar olmalıdır. 

ETİKETLER

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

azi 2 yıl önce

yakinda samani da her haslaliga iyi geliyor diye satarlar simdi moda oldu elindeki ürünü satmanin fiat yükseltmeni yeni yolu

Toplam 2 beğeni