Koruyucu aile ne demek? Koruyucu aile nasıl olunur? Koruyucu aile olmak için gerekli şartlar?

Koruyucu aile, devlet koruması altında yaşayan yaşayan kimsesiz çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için hayata geçirilen uygulamadır. Son zamanlarda gönüllü olarak koruyucu aile olmanın detayları araştırılıyor. Peki koruyucu aile olmanın şartları nelerdir, kimler koruyucu aile olabilir? İşte koruyucu aile ile ilgili tüm merak edilenler...

Koruyucu aile, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Her çocuğun sevgi, şefkat ve güven içinde büyümesi için sizi de koruyucu aile olmaya davet ediyorum." ifadeleriyle tekrar gündeme geldi. Koruyucu aile uygulaması, yetiştirme yurtlarında kalan çocukların aile ortamında psikolojik ve bedensel olarak daha iyi yetişmeleri ve toplumsal yaşama daha çabuk adapte olabilmeleri için hayata geçirilmiş bir uygulamadır. Gönüllü olarak gerçekleştirilen koruyucu aile görevi, öz ailesinin yanında bakımları sağlanamayan ya da kimsesi bulunmayan çocukların bakım ve yetiştirme sorumluluğunu devlet denetiminde kısa süreli ya da uzun süreli olarak alan kişilerdir. Koruyucu aile ile ilgili tüm merak edilenleri yasemin.com ekibi olarak sizler için sıraladık.

2022 Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir?İLİŞKİLİ HABER2022 Süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir?

KORUYUCU AİLE GÜNÜ ŞENLİKLERLE KUTLANACAK!

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 30 Haziran Perşembe günü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koruyucu aileler için etkinlik düzenlenecek. Aile odaklı hizmetlerinden "koruyucu aile" uygulamasının yaygınlaştırılması amacıyla geçen yıl ilan edilen ve bu yıl ilk kez 81 ilde kutlanacak 30 Haziran Koruyucu Aile Günü'nde, koruyucu aileler şenliklerde bir araya gelecek. Her yıl düzenlenen kutlamalar kapsamında koruyucu aileler için etkinlik düzenlenecek.

30 haziran koruyucu aile günü

30 haziran koruyucu aile günü

KORUYUCU AİLE OLMAK NEDİR?

Koruyucu ailelik en genel anlamıyla, bazı nedenlerden dolayı annesi ve babası ile yaşamayan devlet korumasında yaşamak zorunda kalan 0-18 yaş aralığındaki çocuklara sağlanan aile yanında bakım hizmetleri olarak adlandırılır.

2022 KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

  • Koruyucu aile olmanın ilk şartlarından biri ülkemizde TC vatandaşı olup sürekli olarak Türkiye’de ikamet eden kişiler,
  • 25-65 yaş aralığında bulunan kişiler,
  • En az ilkokul mezunu olanlar 
  • Düzenli geliri bulunan kişiler,
  • Evli/bekâr veya çocuklu/çocuksuz herkes (çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi dışındaki kişiler) koruyucu aile olabilirler.

koruyucu aile nedir

koruyucu aile nedir

Akrabalar koruyucu aile olmak isterse;

Sosyal inceleme sonucuna göre yaş ve eğitim koşulları değerlendirilmektedir.

2022 KORUYUCU AİLE OLMAK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR 

- T.C. kimlik numarası beyanı

- Bir adet vesikalık fotoğraf

- Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği

- İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği

- Koruyucu aile olacak kişilerden adli sicil belgesi,

-  Varsa koruyucu aile birinci kademe, koruyucu aile ikinci kademe veya temel aile eğitimi belgesi veya belgelerinin onaylı örneği.

- Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin, çocuğun bakımını, psiko-sosyal gelişimini ve eğitimini etkileyecek ya da çocuğa zarar verecek düzeyde fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren, Devlet ya da üniversite hastanelerinin ilgili bölümlerinden alınan doktor raporu, gerekli görülmesi halinde kişinin sağlığına, devam eden hastalığına veya bağımlılığına ilişkin ayrıntılı sağlık raporu. Kişilerin evli olması halinde her iki eş için de aynı belgeler istenir.

- Koruyucu aile dosyası içinde yer alan belgeler, hiçbir şekilde başvurana iade edilmez.

- Sosyal inceleme sürecinde tespit edilen durumlara ilişkin koruyucu aileyi tanımaya yönelik ihtiyaç duyulacak diğer belgeler de istenir.

- Hizmet sürecinin devam ettiği her iki yılda bir ve koruyucu aileye yeni katılan her aile üyesi için doktor raporu ve adli sicil belgesi yenilenir. Tespit edilen duruma uygun işlem tesis edilir.

kimler koruyucu aile olabilir

kimler koruyucu aile olabilir

2022 KORUYUCU AİLE ÜCRETLERİ 

  • 0 ve 3 yaş arasındaki çocuklar için 750,02 TL.
  • 4 ve 5 yaş arasındaki çocuklar için 1125,03 TL.
  • 6 ve 14 yaş arasındaki çocuklar için 1200,04 TL.
  • 15 ve 18 yaş arasındaki çocuklar için 1275,04 TL.
  • 19 yaş yüksek öğrenim gören çocuklar için 1350,04 TL

Aynı zamanda bu çocukların eğitim masrafları için de bu düzenli aylıklara ilave olarak ödeme yapılıyor. Mesela, çocuğun servis ücreti için 250 TL ödeme yapılıyor, üniversite sınavına hazırlanan bir çocuk için de 6000 TL’ye dek ödeme yapılmaktadır.

2022 koruyucu aile ücretleri

2022 koruyucu aile ücretleri

KORUYUCU AİLE İLE EVLAT EDİNMENİN FARKI NEDİR? 

- Koruyucu aileliğin evlat edinmeden daha farklıdır. Evlat edinme çocuk tamamen bütün hayatını sizler geçirmek üzere işlemler yapılmaktadır. Evlat edinmede çocuğu nüfusunuza alarak yasalar önünde anne ve babası oluyorsunuz.

- Koruyucu ailelikte ise çocuk nüfusunuza verilmeden devlet denetimi altından sizinle bir süre yaşıyor. Bu açıdan bakıldığında siz çocuğun bakımını devletle paylaşmış oluyorsunuz. 

- Koruyucu ailenin yanına verilen çocukların genellikle anne ve babaları ya da ikisinden biri mutlaka hayatta oluyor. Çocuklarını devlet korumasına veren aileler durumları çocuğu alabilecekleri düzeye geldiğinde çocuklarını koruyucu aileden geri alabiliyorlar. 

2022 koruyucu aile olmak için gerekli evraklar

2022 koruyucu aile olmak için gerekli evraklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan attığı tweetinde, "Bir çocuğun gülümsemesi en büyük hazine ve bu hazineye ulaşmak için yüreğimizi açmamız yeterli. Gönül Elçileri projemizle koruyucu aile sayısını 6 bine çıkardık. Her çocuğun sevgi, şefkat ve güven içinde büyümesi için sizi de koruyucu aile olmaya davet ediyorum."

emine erdoğandan koruyucu aile mesajı

emine erdoğandan koruyucu aile mesajı

Yetimhaneden çocuk sahiplenilir mi? Evlat edinilen çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Yetimhaneden çocuk sahiplenilir mi? Evlat edinilen çocuğa nasıl yaklaşılmalıdır?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0