Sanal dolandırıcılık nedir? Sanal dolandırıcılık cezası? Sanal alemde dolandırma yöntemleri

Sanal dolandırıcılık internet üzerinde işlenen suçlar da son dönemde en dikkat çeken ve birçok kişinin korkulu rüyası haline gelmiştir. Sosyal medya sitelerinde sahte hesaplar açan kişiler, zaaflarını keşfettikleri kadınları, tatlı dil, güzel sözlerle "aşk tuzağına" düşürerek dolandırıp tehdit ediyor. Birçok kullanıcının sorun yaşadığı sanal dolandırıcılık nedir, dolandırılma yöntemleri nedir? İşte cevaplar

Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte dolandırıcılar her geçen gün yeni yöntemler geliştiriyor. Özellikle son dönemde kadınları hedef alan sanal dolandırıcılar yeni yöntemler geliştirerek ilişkiler ve tehdit üzerinde ilerliyor. Dolandırıcılar hesaplarını çaldıkları kullanıcının arkadaş listesine ulaşarak farklı yöntemlerle para istiyor, sosyal medyada kadınlara 'başkasının kocasıyla flört ettiğiniz için hakkınızda şikayet var' diyerek korkutuyor. Korkuttukları kadınlara gönderdikleri linklerle hesaplarını çalışıyor. Sosyal medya kullanırken bu tuzaklara düşmemek için bilmeni gerekenler...

sanal dolandırıcılık nedir

sanal dolandırıcılık nedir

DOLANDIRICILIK TUZAĞINA DÜŞMEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Bilişim ve sosyal medya uzmanı Prof. Dr. Aykut Arıkan, dolandırıcıların son dönemde en çok kadınları hedef alarak yeni yöntemler geliştirdiklerini söyledi. Sosyal medya hesaplarına gönderilen internet sayfası linkleri ile hesapların çalındığını, bunda kadına şiddet ile özel hayat konularının seçildiğini anlatan Prof. Dr. Arıkan, "Yapılan şey aslında çok basit. Öncelikle birinin hesabı ele geçiriliyor. Çeşitli yöntemleri var bunun. Çeşitli hassasiyet taşıyan konularda linkler gönderiyorlar. Burada izlenecek en önemli şey bilmediğiniz linkleri tıklamamak. 'Ne olabilir?' diye düşünmemek lazım. Altından bir şey çıkabiliyor. Dolayısıyla mutlaka ve mutlaka teyit almak gerekiyor. Şayet tanıdığınız biriyse telefonla arayıp 'sen misin?' diye sormak lazım. Ama esas burada önemli olan tıklamamak çünkü her tık bir tuzak" dedi. 

sanal dolandırıcılığın cezası

sanal dolandırıcılığın cezası

SANAL DOLANDIRICILIĞIN CEZASI NEDİR?

Bütün sosyal medya hesaplarında çift yönlü kimlik doğrulama kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Arıkan, "Hesaplarımızı çift faktörlü doğrulama ile koruma altına almamız lazım. Çift yönlü doğrulama yüzde 100 koruyucu değildir. Hırsıza tabi ki kilit engel olmaz ama benim tavsiyem buna uymaları. Yeni yöntem şu aslında; sizinle alakalı bel altı iddialar dile getirip bundan kurtulmak için bu linki tıkla diyorlar. Bu özel hayatın gizliliğini ihlaldir, dolandırıcılıktır ve kanunen cezası büyüktür" şeklinde konuştu.

SANAL ALEMDE DOLADIRILMA YÖNYTEMLERİ

Siber saldırılarda sayısız dolandırıcılık yöntemi mevcut. İşte bunlardan en çok kullanılanları şöyle:

Oltalama 

En yaygın internet dolandırıcılığı türlerinden biridir. Dolandırıcılar bu yöntemle yasal bir kurum gibi davranarak hesap bilgilerinize erişiyor. Size gönderdikleri yanlış bir internet bağlantısına tıklayıp kişisel bilgilerinizi açılan sayfada yazıyorsunuz ve artık bilgilerinize kolaylıkla onlar erişim sağlıyor. 

Virüslü E-posta

Daha çok bankanızdan gelmiş gibi görünen bu e postalar virüslü olup hesap bilgileriniz ele geçirmektedir. 

sosyal ağ dolandırcılığı

sosyal ağ dolandırcılığı

Kredi kartı dolandırıcılığı

Birçok farklı yöntemle yapılan bu dolandırıcılıkta örnek olarak bilgisayarınıza ya da telefonunuza indirmek istediğiniz bir uygulama için sizden kredi kartı bilgileri isteniyor.

Zaman geçtikten sonra telefonunuza bankanızdan kredi kartınızdan yapılan harcamalar için art arda mesajlar geliyor. Böylelikle dolandırıldığınızı anlıyorsunuz. 

Sosyal Ağ dolandırıcılığı

Sosyal ağ dolandırıcılığı sosyal medya hesaplarınızdan genelde çok kullanılan Facebook ve Instagram üzerinden en yakın arkadaşınızın hesabını ele geçirip size mesaj atıp para istemektedir. Bu durumla karşılaştığınızda en yakın arkadaşlarınız olduğu için hemen para yollayarak bu tuzağa düşebilirsiniz. 

Trojan

Trojan  genelde bilgisayarınıza siz fark etmeden uzaktan yüklenen bir programdır. Ve bu yüklenen programla bilgisayarınız kontrolden çıkıyor. İçindeki her şeye artık başka birinin erişimi sağlıyor.

TURKOVAC aşı randevusu nasıl ve nereden alınır? TURKOVAC aşısı randevu ekranı açıldı

İLİŞKİLİ HABER

TURKOVAC aşı randevusu nasıl ve nereden alınır? TURKOVAC aşısı randevu ekranı açıldı
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0