Ev hanımları nasıl emekli olur? Evde emeklilik için 3 formül!Ev hanımı emeklilik hesaplama 2022

Çalışan kadınların emekli olurken ev hanımlarının da emekli olması için devlet tarafından sunulan bazı formüller var. Uzun zamandır bu anı bekleyen ev hanımları 3 maddede emekli olma fırsatını yakalayabilir. Peki ev hanımları nasıl emekli olabilir, evde emeklilik için 3 formül nedir? İşte ev hanımı emeklilik ile tüm merak edilenleri sizler için sıraladık.

Çocukları olan kadınların iş hayatından elini ayağını çekmesi sonucu emeklilik fırsatını kaçırıyor. Milyonlarca çalışanın emekli olabileceği günü sayarken bir yeni haber de evde çalışmayan ev hanımlarını için geldi. Eksik primleri sebebiyle emekli olmayı kaçıran ev hanımlarına devlet emekli olma fırsatı sunuyor. Bir işyerinin çalışmadan emekli olmak için bazı kurallar bulunuyor. Bunları karşıladığınız takdirde emekli olabiliyorsunuz. İşte emekli olmak için öne çıkan 3 formül ve daha fazlası...

Doğum parası ne kadar ve nasıl alınır? 2022 doğum parası hesaplama! PTT doğum parası sorgulamaİLİŞKİLİ HABERDoğum parası ne kadar ve nasıl alınır? 2022 doğum parası hesaplama! PTT doğum parası sorgulama

EV HANIMLARINA NASIL EMEKLİ OLUR?

1- Ev hanımları kendileri sigorta yapma hakkına sahip( İsteğe bağlı sigorta)

  • Devlet, çalışmayan ve sigortası olmayan kadınların 18 yaşından büyük olmaları halinde SGK'ya başvurma hakkı tanıyor. 
  • SGK girişini yaparak her ay düzenli olarak prim ödeyerek emekli olma fırsatına sahip oluyor. 
  • 18 yaşını aşmış her kadının ödeyeceği primler o senenin asgari ücretine göre belirlenmektedir. Örneğin 2021 yılı içinde en düşük prim miktarı Bin 144 lira olarak ödeniyordu. 2022'de ise bu ücret bin 601 lira olarak artmıştır. 
  • Kendilerini sigortaya kaydeden ev hanımları aynı zamanda sağlık hizmetlerinde de yararlanmaktadır. Bir avantajı da bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası da sağlık hizmetlerinde yararlanma fırsatı bulabiliyor. 

ev hanımlarına emeklilik fırsatı

ev hanımlarına emeklilik fırsatı

2- Vergisiz esnaflık

  •  Kadınların evde kendi imkanlarıyla ürettikleri için 'esnaf muaflığını' devreye sokuyor. Bu durumda esnaf  muafiyet belgesi alanlar, vergi vermiyor, SGK'ya başvurarak da sigortalı oluyor.
  • Bu yıl için 28 gün üzerinden prim yatıran, 30 gün çalışmış sayılıyor. Buna göre ödenecek prim tutarı aylık bin 68 lira. Bu şekilde sigortalı olan kadınlara hem sağlıktan yararlanma hem de emeklilik yolu açılmış oluyor.

Kadınlara erken emeklilik fırsatı! Kadınlarda erken emeklilik 2022 şartları? Prim şartı var mıİLİŞKİLİ HABERKadınlara erken emeklilik fırsatı! Kadınlarda erken emeklilik 2022 şartları? Prim şartı var mı

3- Doğum borçlanması

  • Kadınlar sigorta oldukları tarihten sonra yaptıkları doğumlarla birlikte doğum borçlanması hakkı tanınmaktadır.
  • Devlet 3 çocuğa kadar her bir çocuk için 2 yıl borçlanma imkanı tanıyor. Doğum borçlanmasının tutarı o senenin asgari ücreti üzerinden hesaplanmaktadır.

ev hanımları nasıl emekli olur

ev hanımları nasıl emekli olur

  • En az aylık tutar brüt asgari ücretin yüzde 32'si miktarında oluyor. En yüksek fiyatı da bunun yaklaşık 7.5 katı olmakta.  
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

karesihan 2 yıl önce

doğumu sadece calısan mı yapıyo. doğumdan kaynaklı borclajnma herkese verilmeli sigorta önce veya sonra. ev hanımları calışmıyor mu

Toplam 1 beğeni

zafer gülten 2 yıl önce

yalnız prim ödemeleri lazım,sigorta bir hayır kurumu değildir,çalışanların verdiği primlerle ayakta duran bir kuruluştur ve çalışanlarla,prim ödeyip emekli olanlara aittir.