Çay nasıl demlenir? Ödüllü çay demleme methodu

Türk kültürünün vazgeçilmez içeceği çay sabah öğle akşam günün her saati tüketiliyor. Çay tiryakilerinin olmazsa olmaz içeceği çay demlerken doğru demlemek ve lezzetli olması sağlamak için bilmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Son günlerde kafa karışıklığına sebep olan çay nasıl demlenir, ödüllü çay demleme tekniği nedir? Gelin hep birlikte çay demlenin inceliklerine bakalım...

Çay, içerdiği antioksidan özellikleri ile insan vücudu üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Sofraları taçlandıran ve ülkemizin Karadeniz bölgesinde yetiştirilen siyah çayın lezzetinin yanı sıra faydaları da saymakla bitmiyor. Yapılan araştırmalara göre sudan sonra en çok tüketilen içeceklerden biri çaydır. Hamur işlerinin yanında, sabah kahvaltılarında,  beş çayında ve günün her öğününde tüketilen çay hayatımızda büyük önemli bir yer tutar. Peki çay nasıl demlenir? Çok fazla sayıda demleme yöntemi bulunan çay en lezzetli ve ödüllü demleme tekniğini sizlerin beğenisine sunuyoruz...

Çayın kaliteli olduğu nasıl anlaşılır? Çayın kaliteli olduğunu anlamanın yollarıİLİŞKİLİ HABERÇayın kaliteli olduğu nasıl anlaşılır? Çayın kaliteli olduğunu anlamanın yolları

YANLIŞ DEMLEME SAĞLIK SORUNLARINA DAVETİYE ÇIKARTIYOR!

- Çayı yanlış şekilde demlerseniz bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilirsiniz. 

- Çayın acımaması ve uzun süre dayanması için demlemiş olduğunuz çayı ocak üzerinde bekletmemenizi öneririz. Çünkü çayın acımasına sebebiyet verebilir.

- Bu nedenle çay iyice demlendikten sonra muhakkak ocak üzerinden alınmalıdır. Aksi taktirde başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara sebebiyet verebilir.

- Çayı demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız. Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir.

ÇAY NASIL DEMLENİR? ÖDÜLLÜ ÇAY DEMLEME TEKNİĞİ

  • Uzun yıllardır mutfaklarda harıl harıl demlenen çaylarda büyük bir hata yapıldığı ortaya çıktı. Uzmanlara göre lezzetli bir çay içmek için, ödüllü bir çay demleme taktiği olan "Önce su, sonra çay" yönteminin, çayı çok daha lezzetli yaptığı açıklandı. 
  • Çay demlerken sıklıkla yapılan hatalardan biri de çayın hemen üstüne kaynamış suyun eklenmesidir. Eğer hemen çayın üstüne kaynamış suyu dökerseniz çay lezzetini kaybeder hem de direk haşlanmış olur. Bu yüzden:
  • İlk olarak çaydanlığın altına su koyun ve ocağa alın. Alt demlikteki suyu kaynamaya bırakın. Alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki boş demliğin içine kaynamış sudan biraz dökün.

çay nasıl demlenir

çay nasıl demlenir

  • Daha sonra yaklaşık 5 yemek kaşığı çayı(kaçak çay ise daha az koyabilirsiniz) üst demliğe sıcak suyun üzerine yavaşça dökün. 
  • Sonrasında alt demliğe tekrar soğuk su ekleyin ve tekrar ateşe koyun. Bu sırada üstteki çay yavaş yavaş demlenir ve istediğiniz kıvama gelir. 
  • Yaklaşık bir 10 dakika demlenmeye bıraktığınız takdirde tavşan kanı çayınız lezzetli bir şekilde servis edebilirsiniz. 

çay demleme teknikleri

çay demleme teknikleri

ÇAY DEMLERKEN ÖNEMLİ PÜF NOKTASI!

Çay demlerken dikkat etmeniz gereken bir püf noktası da suyun demliğe koyma şeklidir. Eğer suyu kenardan dökerseniz oksijenin kaybolmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden suyu mutlaka yukarıdan dökün böylece kaybettiği oksijeni geri kazanır ve çayınız daha lezzetli olur.

ödüllü çay demleme tekniği

ödüllü çay demleme tekniği

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 4

Zonguldaklı 2 yıl önce

Her ay YANLIŞ ÇAY demlemeden 900 kişi ölüyor! Acil Müdahale gerekli! Durum çok fena!

Gül 2 yıl önce

Ödülümü alayım bari, yıllardır ben bu şekilde çay demlerim üstelik kimseden de öğrenmedim. :)

Temel 2 yıl önce

10 dk da tavşan kanı çay mı?

Yolcu 2 yıl önce

Bu demleme olayını yıllardır biliyoruz Mahmud efendi hazretleri ılk kaynamıs su sonra demlemesını coktan ogretmıstır bızde oyle yol aldık ama ınsanlar yenı ogrenır halde sanırım Herhangı bılgı ve taktık alacaksanız Peygamberımızın sunnetıne ve Allah dostların sozlerıne bakın derim