Organik tavuk ile normal tavuk arasındaki fark nedir? Organik tavuk nasıl anlaşılır

Protein bakımından en sağlıklı yiyeceklerden biri tavuktur. Sofralarımıza ambalajlı bir şekilde gelen tavukların organik olup olmadığı tartışma konusu oldu. Peki son günlerde internette birçok farklı spekülasyona maruz kalan tavuğun organik olup olmadığı nasıl anlaşılır? Organik tavuk ve normal tavuk arasındaki fark nedir? Detaylar için haberimize göz atabilirsiniz.

Tavuk, ülkemizde en fazla tüketilen yiyeceklerden biridir. Yediden yetmişe herkesin sevdiği tavuk vitamin ve mineral bakımında en zengin besinler arasında yer alıyor. Misafir geldiğinde, pikniklerde sofralarının baş tacı olan tavuk birçok farklı şekillerde pişirilmektedir. Uzmanlar, endüstriyel beyaz et üretiminde pek çok kimyasal madde ve genetiği değiştirilmiş yem kullanıldığı için tavuk tüketirken dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Marketlerde organik ve normal tavuk arasındaki tavuk etiketleri, beslenme ve tatları kafa karıştırıcı olabilir. İşte organik tavuğu anlamanın yolları...

Tavuk nasıl bağlanır? Tavuk bağlama teknikleriİLİŞKİLİ HABERTavuk nasıl bağlanır? Tavuk bağlama teknikleri

Radyasyon onkolojisi uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar, organik tavuk ve normal tavuk ile ilgili açıklamaları merak edilenleri açıkladı.

YARIM SAATTE PİŞİYORSA DİKKAT!

Dizdar; "Satın aldığınız tavuğun organik olmadığını anlamak için doğrudan bakarak ya da etiketten söyleyebilmek zor, ama deneyerek kesinlikle anlaşılabilir. Birincisi tencerede 2 saatten önce pişmezler, suyu soğuduğunda jöle yapacak biçimde donar ve elbette lezzeti de saman gibi değildir. Etinin rengi beyaz değildir ve tencereden alırken diğerleri gibi darmadağın olmaz. İngiltere’de iyi koşullarda yetiştirilmiş tavuğun etiketinde pişme süresi olarak 1 saat 40 dakika yazıyor. Ama dediğim gibi, hiç antibiyotik kullanılmamışsa bu süre 3 saate bile çıkar, kaskatı donan bir jöle oluşur. Tüketici bu kriterlere bakacak, o zaman ancak bir kez kandırılabilir. Yoksa almışsınız organik diye ve dünya para vermişsiniz, yarım saatte pişip jöle çıkmıyorsa, markasının ya da ambalajında yazanın önemi yok, organik değildir."

GÜVENDİĞİNİZ YERLERDEN ALIN

Piyasada gerçek organik tavuk var ama bunlar marketlerde satılan bilindik markalar değiller, iyi kasaplarda bulunuyorlar. Bunun dışında kendi güvendiğiniz yerlerden, pazarlardan da rahatlıkla alabilirsiniz. Nasıl olsa kriter belli, tencerede haşladığınızda 2 saatten önce pişmez, yani etinden koparamazsınız, suyu donduğunda kaskatı jöle olur, etinin rengi av kuşu gibi kırmızıdır, derisi ve yapısı sağlamdır ve elbette lezzetinden de ayırt edilir" dedi.

ORGANİK TAVUK VE NORMAL TAVUK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

- İnternette endüstriyel tavukların tehlike saçtığı için birçok kişi organik tavuk almaya yöneliyor. Sağlıklı beslenmek isteyen birçok kişi organik tavuk ve normal tavuk arasındaki farkı ayırt etmekte zorlanıyor.

- Organik tavuk ve normal tavuk arasındaki en belirgin farklardan biri organik tavuğun zor pişiyor ama market tavuğunun yarım saate pişiyor olmasıdır.

organik tavuk ve normal tavuk arasındaki fark

organik tavuk ve normal tavuk arasındaki fark

- Organik tavuk %100 organik yemle beslenmeli, antibiyotik kullanılmadan büyütülmeli ve açık havada yetiştirilmelidir.

- Normal tavukların organik beslenmesi gerekli değildir, antibiyotiklerle tedavi edilmelerine izin verilir ve açık hava erişimine sahip olmaları gerekmez. Organik tavuk daha pahalıdır.

- Tavuk alırken organik tavuk olanı tercih etmek daha sağlıklı gıdaları tüketmeniz ifade ediyor. 

organik tavuk nasıl anlaşılır

organik tavuk nasıl anlaşılır

ORGANİK TAVUK NASIL ANLAŞILIR?

- Tavuk alırken organik tavuk olanı tercih etmek daha sağlıklı gıdaları tüketmeniz ifade ediyor. 

- Gerçek köy tavuğunun suyu pişerken koyu bir renk oluyor. Markette satılan tavukların suyunun aksine kahverengi bir görüntü oluşturuyor.

hangi tavuk daha sağlıklı

hangi tavuk daha sağlıklı

- Gerçek köy tavuğunu anlamanın en önemli yollarından bir tanesi deri kısmıdır. Gerçek köy tavuğunun derisi çok çok ince oluyor. Ayrıca damar yapısı bile o kadar net oluyor ki deriden bile damarlar gözükebiliyor.

- Organik tavuk, hayatının ikinci gününden itibaren daima organik idare altında olan bir tavuktan olmalıdır. 

- Gerçek tavuk haşladığınız zaman jöle kıvamını alır. 

- Gerçek tavuğun kemiğinden ayırmak zordur. 

- Tavuğun doğal olduğu renginden de anlaşılır. Gerçek tavuğun rengi beyaz değil kırmızıya daha yakındır.

SİZCE ORGANİK TAVUK NASIL ANLAŞILIR?

Son günlerde internette birçok farklı spekülasyona maruz kalan tavuğun organik olup olmadığı nasıl anlaşılır? Yorumlarda buluşalım:

İbn-i Sina'nın mucize tavsiyeleri! İşte vücudu dipçik gibi yapacak besinler ve faydaları

İLİŞKİLİ HABER

İbn-i Sina'nın mucize tavsiyeleri! İşte vücudu dipçik gibi yapacak besinler ve faydaları

ETİKETLER

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 16

Volkanv 2 yıl önce

tavugun köyü olmaz cinsi olur yumurtalık ve etlik diye etlikler 30 ile 60 gunde kesime girer. yem tavugu yanı yumurta tavugu 1 yasında kilo gelmez ferik olur 1 yasından sonra kilo alır yumurta tavugu 2 ye ayrılır dogal yem yiyen gezen tavuk 2.si yumurta yemi yiyen yarı dogal yarı hormonlu tavuklardır. gercek dogal tavuk yemek istiyorsanız horoz yiyeceksiniz yada gezen dogal tavuk bulup kesip temizleyip lezzetli olur

adamabidi 2 yıl önce

3 harfli marketlerde en ucuz tavuk 29.90 liraya tavuk pirzola. Fiyat ürüne göre artıyor. En pahalısı bonfile dedikleri parçası. Yani demem o ki millet tavuğu aldı da organiği kaldı :)

Zümrüt 2 yıl önce

Ne yarım saati 10 dakikada kavruluyor pişiyor

HATIRLATICI 2 yıl önce

....... Kendiniz yetiştiremiyor sanız bile tavuğu canlı olarak alınız ve uygun bir yerde en az bir hafta/on gün kendiniz besleyin o hayvan verdiğiniz buğdayı, mısırı tabi'ki yemez amma bildiğimiz makarnayı yağsız olarak pişirirseniz sanırım severek yer ondan sonra kesip tüketin burada da en büyük tehlike o canlı tavuğun sizinle yaşadığı ortamdan ayrıca kesildikten sonraki hijyen koşullarından etkilenmeniz de var unutmayınız.....

HATIRLATICI 2 yıl önce

....... Bence bunlar doğru değil...... Organik tavuk diye yumurta verimini tamamlamış organik olmayan takriben üç yaşını tamamlamış kart tavukları keserek piyasaya organik tavuk olarak sürüyorlar.... Hatta yumurta verimini tamamlamış kafes tavuklarını da bu şekilde piyasaya sürüyorlar..... Organik beslenen tavuğu da 120 günlük keserseniz o tavuk'ta tencerede 30 dakikada olmasa da 45 dakika da pişer.... 3 yaşını doldurmuş tavuk tabi'ki 3 saatte o bile sağlıklı pişmez amma 3 yaşını doldurmuş tavuğu pişirirken suyuna iki çay kaşığı toz şeker atarsanız o organik tavuk ta bir saatte pişer tadı daha da güzelleşir....

Yorumların Tümünü Okuyun