Oligark ne demek? TDK ile Oligark kelimesinin anlamı Rus oligark ne demek?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi üzerine gündeme gelen "Oligark" kelimesinin anlamı internette merak konusu oldu. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile birlikte İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Rusya'ya uygulayacakları yaptırım açıklamaları sonrası merak edilen Oligark ne demek? Rus oligark kelimesinin anlamı ve tüm detaylar...

Rusya Ukrayna savaşı ikinci haftasını girerken, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson geçtiğimiz günlerde Rusya'ya yaptırım uygulayacaklarını açıklamıştı. Konuyla ilgili yaşanan gelişmede bu yaptırım kararına Rus oligarkların da dahil edildiği ifade edildi. Yapılan bu açıklamanın ardından oligark kelimesinin ne anlama geldiği merak konusu oldu. İnternette araştırılan Oligark nedir, ne demek? Oligark ne anlama geliyor? İşte cevaplar....

Bilinçaltı nasıl yazılır?TDKİLİŞKİLİ HABERBilinçaltı nasıl yazılır?TDK' ya göre bilinçaltı bitişik mi ayrı mı yazılır?Bilinçaltı ne demek

OLİGARK NE DEMEK

Oligark kelimesi, Türkçe'ye Fransızcadan geçen bir kelimedir. Yunan kelimelerinden oluşur. "Oligo-" (az, birkaç) ve "arkhein" (yönetmek) sözcüklerinin birleşimiyle oluşmakta. Yönetimde bulunan bir grup siyasi, askerî, dinî veya finansal gruplar gibi ülkenin önde gelen gruplarından birisi olabilir. Oligarşi, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şekli olarak tanımlanmaktadır. 

oligark ne demek

oligark ne demek

OLİGARK KİME DENİR?

Oligarşinin üyesi ya da destekçisi olan kişi ya da grupları tanımlamak için "oligark" terimi kullanılır. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından öne çıkmıştır. Günümüzde oligark dendiği zaman Rusya'daki büyük şirketlerin sahipleri olan isimler kastedilmektedir. Oligarklar için ultra zengin kişiler denilebilir.

Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Roman Abramoviç dünyanın en tanınan Rus oligarklarından biri olarak biliniyor. Bir diğer oligark ise eski KGB subayı ve bankacı Aleksander Lebedev.

PUTİN'DEN OLİGARK AÇIKLAMASI

Putin, Yeltsin'in yerine geçtikten sonra oligarkların üzerine gitmeye başladı. Bununla birlikte siyasi olarak kendisiyle aynı çizgide duranlar daha da başarılı oldu. Putin'in çizgisini reddeden bankacı Boris Berezovsky gibi oligarklar ise ülkeden kaçmak zorunda kaldı. Bir dönem Rusya'nın en zengin insanı olduğu düşünülen Mihail Hodorkovski şimdi İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşıyor. Putin 2019'da Financial Times'a, "Bizde artık oligark yok" dedi.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Ayhan GEZER 2 yıl önce

Aydınlatıcı, tşk.