Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta? Türkiye’den izlenebilecek mi? Güneş tutulması tarihi 2022

Gök olaylarından en önemlileri arasında olan Güneş tutulmasının ne zaman olacağı merak konusu oldu. Yılın ikinci ve son güneş tutulması Türkiye'den de gözlemlenebilecek. Peki güneş tutulması ne zaman ve saat kaçta gözlemlenebilecek? İşte cevaplar

2022 yılı önemli gök olayları arasında yer alan güneş tutulmasının ne zaman olacağı belli oldu. Gökyüzü 25 Ekim günü yılın son güneş tutulmasına sahne olacak. Bu yıl ilk güneş tutulması 22 Nisan günü yaşanmıştı. Güneş tutulması, 2022’nin son güneş tutulması ancak genel olarak son tutulma olmayacak. 8 Kasım’da ay, Asya, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve kuzey ve doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinden görülebilecek bir tam ay tutulmasında Dünya’nın gölgesinden geçecek. Peki, Güneş tutulması ne zaman? Güneş tutulması Türkiye'den izlenecek mi?

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

Buna göre; Güneş tutulması 25 Ekim 2022 Salı günü gerçekleşecek. 

TÜBİTAK verilerine göre; en yüksek tutulma oranı Doğu illerinde gerçekleşecek.

İstanbul'da ise maksimum örtünme saat 13.47'de yaşanacak.

güneş tutulması ne zaman

güneş tutulması ne zaman

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR? 

Uzmanlar tutulma gerçekleşirken güneşe asla özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözünüzle bakılmaması gerektiğini vurguluyor. Astrofotoğrafçılar ve gökbilimciler, güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi güvenli bir şekilde gözlemlemek için özel filtreler kullanırlar.

Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi uman gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. 

BİR SONRAKİ GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

Bir sonraki güneş tutulması 20 Nisan 2023’te, ardından bir diğeri 14 Ekim 2023’te gerçekleşecek.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0