Evdeki rutubet nasıl yok edilir? Rutubet nasıl önlenir? Rutubet en iyi nasıl temizlenir?

Evde zaman içerisinde oluşan ve kötü kokuya neden olan rutubet sağlık açısından da bazı problemlere neden oluyor. Özelikle kış aylarının gelmesiyle birlikte yaşanan rutubeti yok etmek için dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. Evin içinde ısı farkından oluşan rutubeti yok etmenin bazı püf noktaları bulunuyor. Peki rutubet nasıl yok edilir? İşte detaylar:

Rutubet genellikle kış aylarında nem oranın yüksek olduğu evlerde görülen bir sorundur. Duvar diplerinde, tavanlarda görülen rutubet hem kötü görüntüsüyle hem de kokusuyla rahatsızlığa neden olur. Evin eşyalarına zarar veren rutubeti yakın zamanda sağlığı da olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar zaman içerisinde duvar dibinde oluşan rutubetin özellikle astım hastaları için nefes darlığına neden olduğunu açıkladı. Peki kış aylarında ortaya çıkan su ve buharın oluşmasıyla meydana gelen rutubeti engellemek için ne yapılmalı? İşte rutubeti engellemek için en etkili yöntemler;

Domestos mu Güldal mı? En etkili çamaşır suyu hangisi? En iyi çamaşır suyu markasıİLİŞKİLİ HABERDomestos mu Güldal mı? En etkili çamaşır suyu hangisi? En iyi çamaşır suyu markası

RUTUBET NEDEN OLUR?

Rutubetin yani nemin oluşmasının temel nedeni oluşan ısı farkıdır. Bazı kaynaklardan oluşan su buharı evin duvarlarında gittikçe yoğunlaşır. Bu oluşan su zamanla evin duvarlarında ya da tavanlarda birikmeye başlar. Bu da zamanla hem kötü bir görünüme hem de bu biriken nemin bakterilerin üremesine neden olur. Binalarda dış yalıtım olmaması durumunda da sıklıkla görülür. Çünkü kış mevsiminde dış duvarları yağmur suyunu emer ve içerdeki sıcak  havanın etkisiyle buharlaşmaya neden olur. Bir diğer nedenlerden biri de iç tesisatta olan boruların sızdırması, akan çatı gibi nedenlerdir.

rutubet nasıl engellenir

rutubet nasıl engellenir

RUTUBET NASIL ENGELLENİR?

  • Rutubeti önlemek için ilk olarak dikkat etmeniz gereken durumlardan biri evin içerisindeki ısı farkını ortadan kaldırmak olacaktır. 
  • Evi her gün havalandırmak nemli havaya büyük ölçüde azaltır.
  • Çamaşırları yıkadığınızda odada kurutmak yerine dışarı asın. 
  • Evin içinde rutubet önleyici boyalar kullanın.
  • Mutlak ısıtma ve su tesisatını kontrol ettirin. 
  • Rutubet olmaması için odalarınızda çok fazla çiçek ve bitki yetiştirmemeye dikkat edin. 
  • Son zamanlarda sıklıkla kullanılan nem alıcı cihazlardan temin edebilirsiniz. 
  • Oturduğunuz binanın çatısı sızdırıyorsa mutlaka tamir ettirin.
  • Eski ahşap pencereler yerine pvc olan pencereleri tercih edin.
  • Evin odalarında çok eşya yerine az eşya tercih etmeniz rutubet oluşmasını engelleyecektir.

rutubet kokusu nasıl yok edilir

rutubet kokusu nasıl yok edilir

OLUŞAN RUTUBET NASIL YOK EDİLİR? YÖNTEMLERİ

Yukarıda verdiğimiz tüm kurallara dikkat ettiğiniz halde evinizin duvarlarında rutubet oluştuysa ilk olarak karbonat kullanarak yok edebilirsiniz. 

Bunun için bir kasenin içine karbonatı koyun. Daha sonra rutubet olan yerlere karbonatı yerleştirin. Böylelikle rutubet oluşma riskini azalmanız mümkün.

İkinci yöntem ise; Son zamanlarda faydaları çok önerilen kaya tuzu lambalarıdır. Evinizin farklı noktalarına yerleştirebileceğiniz kaya tuzu lambaları sayesinde evinizdeki rutubetten kurtulabilirsiniz. 

Üçüncü yöntem ise; hemen her evde bulunan limon kolonyasıdır. Evin duvarlarında kötü görüntüye neden olan rutubetle birlikte oluşan siyah görüntüyü yok etmek için temiz bir bezin üzerine biraz kolonya koyup o kısımları temizleyebilirsiniz. Daha sonra o ıslak bölgeleri bir saç kurutma makinesiyle kurutmayı ihmal etmeyin.

Bağırsakları motor gibi çalıştırıyor! Vücuttaki ödemi anında yok eden besin

İLİŞKİLİ HABER

Bağırsakları motor gibi çalıştırıyor! Vücuttaki ödemi anında yok eden besin
Çocuklarda uyku ve beslenme düzeni nasıl olmalı? Çocukların gelişiminde bunlara dikkat edin!

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklarda uyku ve beslenme düzeni nasıl olmalı? Çocukların gelişiminde bunlara dikkat edin!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

mustafa yigit 1 yıl önce

camaşır suyundan bir fısfın icine yarısina kadar çamaşır suyu koyun ve üzerine su ilave edin ve siyah yerlere sıkın kendiliginden kayboluyor duvar boyalarına bile zarar vermiyor maske takmayı unutmayın

Toplam 3 beğeni

Volkan KARA 1 yıl önce

Çamaşır suyunu bir beze sıkın ve silin tüm siyaklıklar gider. Nem önleyici boyalar var onlarla boyayın.

Toplam 6 beğeni