Evcil hayvanı olanlar deprem öncesi ve sonrası ne yapmalı? Deprem anında evcil hayvanı olanlar

Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem meydana geldi. Hemen ardından birçok kişi tarafından deprem anında evcil hayvanı olanlar ne yapmalı, evcil hayvanlar nasıl korunmalı sorularını merak etti. Hayvan sahiplerini endişelendiren herhangi bir afete karşı evcil sahiplerinin bilmesi ve dikkat etmesi gerekenleri sizler için sıraladık.

Ülkemizde merkez üssü Kahramanmaraş başta olmak üzere; Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Adana, Osmaniye ve Şanlıurfa'da yaşanan depremin ardından evcil hayvanı olan birçok kişiyi ne yapılması gerektiği konusunda endişelenmeye başladı. Uzmanlar bu konuda ilk olarak evcil hayvanlara iletişim numaralarını bulunduğu bir künye takılması gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca bir diğer dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de deprem anında evde evcil hayvanların peşinde koşmak yerine öncelikle kendi güvenliğinizi sağlamanızdır. İşte evcil hayvanlar için deprem öncesi, sonrası yapılması gerekenler ve deprem anında evcil hayvanı olanların bilmesi gerekenler:

Deprem bölgelerine gönderilebilecek malzemeler nelerdir? Deprem bölgesinde nelere ihtiyaç var?İLİŞKİLİ HABERDeprem bölgelerine gönderilebilecek malzemeler nelerdir? Deprem bölgesinde nelere ihtiyaç var?

DEPREM ANINDA EVCİL HAYVANLARI OLANLAR NE YAPMALI?

Hayvanlar insanlara göre depremi daha erken fark ettikleri için yaşadıkları korku ve stres sebebiyle saklanmaya çalışır. Bu yüzden uzmanlar deprem anında hem kendi hayatınızı riske atmamak hem de evcil dostlarınızın hayatını tehlikeye atmamak için peşinden koşmamanız gerektiğini belirtiyor. Peki ne yapılmalı?

İlk olarak kendi güvenliğinizi sağlayın. Deprem anında evcil hayvanınız ile birlikte dışardaysanız tasmasından zorla sürüklemeden yavaşça yanınıza çekin. Onu stres yapmadan tasmasından kendinize doğru çektiyseniz birlikte bir koruma üçgeni oluşturun. 

Deprem biter bitmez ise hemen evcil dostunuzu alarak evden çıkmaya çalışın.

DEPREM ÖNCESİ EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ NE YAPMALI?

- Deprem bölgesi olan ülkemizde olası depremlere karşı uzmanlar deprem çantası hazırlanması gerektiği konusunda uyarılarda bulunurken ayrıca evcil dostlar içinde hazırlık yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

- Bunun için öncelikle herhangi bir afet yaşanmadan evcil dostlarınıza mikroçip taktırın.

- Taşıma kafesini evcil dostların yakınında bulundurmaya çalışın.

- Deprem çantası hazırlarken evcil dostlarınız düzenli ilaçlarını da koymayı unutmayın.

- Evcil hayvanlarınızın üzerinde mutlaka isimliği ve telefon numaranız yazılı olsun.

EVCİL HAYVANLAR İÇİN ACİL DURUM ÇANTASI NASIL HAZIRLANIR?

Evcil hayvanlarınıza acil durum çantası hazırlarken en az 72 saat kadar yetecek malzemeler olacak şekilde hazırlayın.

  • Çantanın içerisine 2,3 şişe su
  • Birkaç gün yetecek kadar kuru ve ıslak mama
  • Su kabı
  • Tasma
  • Battaniye, 
  • Havlu,
  • Tarak,
  • Kafes,
  • Sağlık karnesi,
  • Pansuman seti

DEPREM SONRASI EVCİL HAYVANLAR İÇİN NE YAPILABİLİR?

Deprem anından gergin ve korkan hayvanları sakinleştirmek gerekiyor. Bunun için onu sıkmadan tasmasını takarak evden çıkarmaya çalışın.

Evden çıkarken mutlaka kafesini alın.

Güvenli bir alan bulduğunuz anda evcil hayvanınızı kafese koyun.

depremden hayat kurtaran davranışlar

depremden hayat kurtaran davranışlar

Hayvanlar depremi önceden hisseder mi? Deprem ve anormal hayvan davranışları...

İLİŞKİLİ HABER

Hayvanlar depremi önceden hisseder mi? Deprem ve anormal hayvan davranışları...
Emine Erdoğan Gaziantep'teki depremzede aileler ile bir araya geldi

İLİŞKİLİ HABER

Emine Erdoğan Gaziantep'teki depremzede aileler ile bir araya geldi
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0