Kantaronu sakın gündüz kullanmayın!

Dr. Selami Selvi, şifalı kabul edilen bazı bitkilerin hatalı kullanımlarının kansere kadar çeşitli rahatsızlıklara neden olabildiğini söyledi.

Altınoluk Meslek Yüksekokulu Müdürü Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç.Dr. Selami Selvi, halka arasında giderek yaygınlaşan şifalı bitkilerin hatalı kullanmalarının daha riskli durumlara neden olabileceğini belirtti.

Dr. Selami Selvi, soğuk algınlığı durumunda ilk kullanılan ıhlamurun kaynatıldığında etken maddesini kaybettiğini, kantaron yağı, ıhlamur ve karabaş otuyla ilgili şunlara dikkat etmek gerektiğini söyledi:

- Bitkilerin hazırlanışı ve kullanımı sırasında bilimsel verilere bakılması gerekiyor.

- Sarı kantaron olarak bilinen 'hypericum perforatum', bilinçsiz bir şekilde tüketilirse son derece tehlikelidir. Çünkü kantarondaki etken maddeler gün ışığına çıkıldığı zaman cildi yakabilir. Cilt kanserine neden olabilir. Bu nedenle kantaron genellikle güneş olmadığı zaman akşamları kullanılmalı.

- Bitkilerin de doğru zamanda ve doğru şekilde kullanılmadığında yan etkileri olabiliyor. Bitkiler kullanılacaksa ne işe yaradığının, nasıl kullanılması gerektiğinin doğru kişilerden öğrenilmesi gerekiyor.

Fitoterapist veya aromatik bitkiler uzmanından doğru bilgilerin alınması gerekiyor. 

- Bitkiler doğru muhafaza edilmeli, saklanmalı ve doğru şekilde hazırlanmalı. Herhangi bir tedavi uyguluyorsak, buna alternatif tedavi olarak bitkileri ekleyeceksek yine bir hekimin önerisi doğrultusunda kullanılmalı.

- Bitkinin türüne göre demleme gerekiyorsa demlenmeli, kaynama gerekiyorsa kaynatarak yapılmalı.

 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0