Mevsim değişikliği hastalıkları nelerdir? Mevsim geçişlerinde neler yapılmalı?

Mevsim geçişlerinde hastalıkların artmasının en temel nedeni hava ısısının değişmesidir. Vücut değişen bu ısı oranına ayak uydururken bir takım komplikasyonlar yaşar. Özellikle kuluçka döneminden harekete geçen virüs ve bakteri evreleri ile bu dönemde hastalıklar artar. Peki mevsim değişikliği hastalıkları nelerdir? Mevsim geçişlerinde neler yapılmalı? İşte soruların yanıtı:

Halsizlik, uykusuzluk  ve sürekli kemik ağrıları ile sabah uyanıyorsanız mevsim geçişi hastalıklarından birine yakalanmış olabilirsiniz. Havanın ısında ani değişmeler Vücut ısısını kötü etkiler. Üstelik bağışıklık sistemi de zayıfsa kişinin hastalanma oranı artar. Yaşam kalitesini düşüren ruhsal bunalımlara neden olan bu dönemde aynı zamanda kuluçka dönemi biten virüsler de harekete geçer. Bütün bu süreç ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkartır. Havalardan dolayı giyim, beslenme ve yaşam tarzı değişir bu da vücudun hemen uyum sağlanma sürecini zorlaştırır. Virüslerin bağışıklığı zayıflatması ile vücut tamamen hastalığa teslim olur. 

Bahar yorgunluğu nedir ve belirtileri nelerdir? Bahar yorgunluğuna hangi besinler iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERBahar yorgunluğu nedir ve belirtileri nelerdir? Bahar yorgunluğuna hangi besinler iyi gelir?

mevsim değişikliği hastalıkları

mevsim değişikliği hastalıkları

MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ

  • Sabah uyanmakta zorlanma ve nedensiz vücut ağrıları
  • Gözlerde şişlik ve sulanma
  • Gün içinde hapşırma sıklığının artması
  • Boğazda hırıtlı ve kaşıntı
  • Göğüs bölgesinde ağrı ve uyuşma
  • İştahsızlık
  • Gece hızla terleme ya da aniden üşüme
  • Mide bulantısı ve baş ağrısı mevsim değişikliği hastalıklarının genel belirtileridir.

mevsim değişikliği hastalıklarının belirtileri

mevsim değişikliği hastalıklarının belirtileri

MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ HASTALIKLARI NELERDİR?

GRİBAL ENFEKSİYON(GRİP)

Yaz aylarından sonbahar aylarına geçiş sırasında görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Grip, yüksek ateş ve eklem ağrılarıyla başlar daha sonra öksürük ve yorgunluk olarak kendini gösterir. 

SOĞUK ALGINLIĞI

Üst solunum yolları hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde gribal enfeksiyona dönüşebilir. Başlıca belirtileri; halsizlik, burun akıntısı ve kuru öksürüktür.

ASTIM

Ani değişen havalarda bulaşıcı virüsler çoğalmaktadır bu durum astım hastaları için büyük bir tehlike oluşturur. 

AKUT BRONŞİT

Bakteriler, virüsler ve mikroplardan dolayı üst solunum yollarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. 

DEPRESYON

Genellikle yaz aylarından kış aylarına geçişte görünmektedir. Uzmanlar bunun nedenini beyindeki melatonin hormonunun kış aylarında fazla salgılanmasından kaynaklandığını söylemektedir. 

ALERJİ

Özellikle kış aylarından ilkbahar aylarına geçişte görünmektedir. Alerjiler, kızarıklık, kaşıntı, öksürük gibi belirtiler gösterir.

Kronik yorgunluk ve bahar yorgunluğu arasındaki fark! Kronik yorgunluk sendromu belirtileri İLİŞKİLİ HABERKronik yorgunluk ve bahar yorgunluğu arasındaki fark! Kronik yorgunluk sendromu belirtileri

mevsim değişikliği hastalıklarından korunmanın yolları

mevsim değişikliği hastalıklarından korunmanın yolları

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE NELER YAPILMALI?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Günal, mevsim değişikliği hastalıklarından korunmanın yollarına dair işe bunları söyledi:

  1. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketilmelidir. Özellikle A, C ve E vitaminleri bol bol tüketilmeli. Günde en az 5 porsiyon yeşil sebze tüketimi yapılmalı. Magnezyum bakımından zengin olan besinleri ara öğün olarak alınmasında fayda var.
     
  2. Ani değişen havalarda çok kalın ya da çok ince giyilmemelidir. Vücut ısısına ve gün içindeki hareketlenmeye göre mutlaka giyinmeli ve ona göre ek eşya alınmalı.
     
  3. Bol su tüketilmeli fakat suyun sıcaklığına dikkat edilmelidir. Terleme esnasında kesinlikle soğuk su tüketilmemeli. Sıvı tüketimini diğer besinlerden de sağlanmalı.
     
  4. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra öğünler atlatılmadan yapılmalıdır. Mevsim meyveleri gün içerisinde en az iki defa tüketilmelidir.
Oxford Üniversitesi koronavirüse yakalanmayanların sırrını açıkladı!

İLİŞKİLİ HABER

Oxford Üniversitesi koronavirüse yakalanmayanların sırrını açıkladı!

BİR YORUM YAPIN 0