Bahar yorgunluğu nedir ve belirtileri nelerdir? Bahar yorgunluğuna hangi besinler iyi gelir?

Havaların soğumaya başlamasıyla mevsimsel geçişler yaşanır. Bu süreçte de insanlar fiziksel olarak bir takım sağlık sorunları yaşar. İnsan vücudunun doğaya alışmaya başladığı bu süreçte en sık görülen sağlık sorunu ise yorgunluktur. Uzmanlar bu aylarda görüldüğünden dolayı bahar yorgunluğu olarak adlandırırlar. Bu yorgunluk günlük yaşam kalitesini düşürür. Peki bahar yorgunluğu nedir ve belirtileri nelerdir?

Bahar yorgunluğu, mevsim geçişlerine uyum sağlayamayan, zayıf bünyeye sahip kişilerde görülür. Genellikle bu durum bireylerde; stres ve uykusuzluk gibi sorunlara neden olur. Yaz aylarının güneşli ve vücuda enerji veren havasının ardından gelen kışa geçiş mevsimi sonbahar vücudumuzda kırgınlık, uykuya doyamamak ve kronik bir yorgunluk oluşturur. Özellikle hafta başında yaşanan pazartesi sendromu sonbaharda daha da bir çekilmez hale gelir. Yataktan çıkmak istemez, gün bitene kadar kendimizi yorgun ve halsiz hissederiz. Sonbahar etkilerini göstermeye başlayınca sizin de üzerinize bir yorgunluk, halsizlik çöküyorsa, adım atmaya bile enerji bulamıyorsanız hemen aşağıdaki besinleri beslenme düzeninize daha çok dahil etmeye başlamalısınız. 

bahar yorgunluğu günlük aktiviteleri yapmayı engeller

bahar yorgunluğu günlük aktiviteleri yapmayı engeller

BAHAR YORGUNLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Soğuklardan dolayı ılık ve sıcak besinlere alışan midenin damarları soğuk besinlerle karşılaşınca damarların büzülmesine yol açar. Bu da midenin işlevselliğini düşürür. Gastrit gibi hastalıklara neden olur. 

- Vücuttaki diğer damarlarında büzülmesi kalp ve damar hastalıklarında da zemin hazırlar. Kan akışını olumsuz etkilediğinden ayaklarda soğukluğa baş bölgesinde ise ani sıcaklanmalara yol açar. 

bahar yorgunluğu sosyal hayatı olumsuz etkiler

bahar yorgunluğu sosyal hayatı olumsuz etkiler

- Cildin hem yüzeyi hem de dermis tabakası da sıcaklara karşı hazırlığa geçerken aşırı kuruluğa yol açar. Hücreler deforme oldukça saç kökleri de hasar alır. Genellikle bu zamanlarda aşırı saç dökülmesi yaşanır. 

- Vücut yorgunluğu halsizlik ve sürekli uyku hali gibi sağlık sorunları yaşanır. Ara sıra da baş dönmesi ve dengesizlik yaşanabilir. 

- Artan sıcaklıklar nefes alma vermeyi bile kısıtlar. Ayrıca sıcaklık ter bezlerinin hızla çalışmasına neden olduğundan vücuttaki oksijen yetersiz olur. Bu da akciğerin işlevini yitirir.

erik bahar yorgunluğuna en iyi gelen besindir

erik bahar yorgunluğuna en iyi gelen besindir

BAHAR YORGUNLUĞUNA HANGİ BESİNLER İYİ GELİR?

- İlkbahar ayı ile özdeşleşen meyvelerden biri olan çağla, kalp hastalıklarına iyi gelir. Aynı zamanda kötü huylu kolesterol seviyesinin de düşmesine yardımcı olur.

- Bir diğer bahar meyvesi olan çilek, içerdiği A, B, C ve K vitaminleri sayesinde vücudun direncini artırır. Diş etlerini, sinir sistemini ve kemik yapısını güçlendirir. Bu özellikleri sayesinde çilek, bahar yorgunluğunu atmada en etkili meyvelerden biridir.

günlük besinlere çilek çikolata ve meyveleri ekleyin

günlük besinlere çilek çikolata ve meyveleri ekleyin

- Kış aylarından bahar aylarına geçiş sırasında yaşanan problemlerden biri de vücudun direncinin düşmesidir. Vücut direncinin güçlenmesi için uzmanlar, en faydalı yolun karanfil suyu karışımı olduğunu söylemektedir. Bu karışım; bir litrelik su şişesinin içine karanfil, nane yaprakları, limon dilimleri ve elma kabuğu eklenerek hazırlanır.

- Baharın vazgeçilmez meyvelerinden biri diğeri ise eriktir. Erik, vücutta oluşan harareti azaltır. Aynı zamanda demir eksikliğini giderirken, kadınlarda östrojen hormonunu dengeler. 

egzersiz bahar yorgunluğuna iyi gelir

egzersiz bahar yorgunluğuna iyi gelir

BAHAR YORGUNLUĞUNDAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

- Bu mevsimlerde iki günlük bile olsa sessiz sakin bir tatil beldesine gidebilirsiniz.

- Sabahları 10 dakika germe hareketleri yapabilirsiniz.

- Ara öğünlerde mutlaka meyve ya da yeşillik tüketebilirsiniz. 

- B ve C vitaminleri özellikli besin tüketimini artırabilirsiniz.

- Bu aylarda su tüketimini 3 litreye çıkartınız.

- Gün içinde yarım saat yürüyüş yapabilirsiniz.

- Yağlı besinlerden ziyade haşlanmışları tercih edebilirsiniz.

BİR YORUM YAPIN 0