Hıçkırık neden olur ve nasıl geçer? Hıçkırık koronavirüsün habercisi olabilir mi?

Hemen hemen herkesin yaşadığı bazen hayatı olumsuz etkileyen hıçkırık hakkında ortaya atılan iddialar korkuttu. Bilim Kurulu'nun son açıklamalarında yer alan hıçkırığın bir belirti olup olmadığı tartışılıyor. Göğüs ve karın boşluğunda oluşan bir sağlık problemi olan hıçkırık hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Hıçkırık neden olur ve nasıl geçer? Haberin detayında:

Hıçkırık; göğüs kafesi boşluğu ile karın üstü boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının istem dışı kasılmasıyla ses tellerinde aniden ortaya çıkan sese denir. 6 saniyede bir ortaya çıkan bu ses, diyafram dışında kaburgalar arasında bulunan kaslarda da meydana gelebilir. Aşırı gülme, sigara içme ve çok hızlı yemek yemeden kaynaklanan kısa süreli hıçkırık tehlikeli değildir. Fakat hıçkırık 1 aydan uzun sürerse, buna inatçı ya da sürekli hıçkırık denir. Bu hıçkırık türü ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. İrlandalı bilim adamları 'inatçı hıçkırığın' kilo kaybı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtiler eşik ediyorsa bu durum yemek borusu kanserinin habercisi olabileceğini açıkladı. Nefesi tutmak, soğuk suyu nefes almadan içmek, korkmak, dış kulak yolunu tıkamak ve limon içmek gibi kulaktan dolma bilgilerle yapılan tedavi yöntemleri ilerleyen zamanlarda ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Uzmanlar, hıçkırığı gidermek için yapılan nefes tutma yönteminde ölümle bile sonuçlanan vakaların olduğunu belirtiyor.

hıçkırık koronavirüs belirtisi

hıçkırık koronavirüs belirtisi

HIÇKIRIK KORONAVİRÜSÜN HABERCİSİ OLABİLİR Mİ?

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, tüm dünyayı olumsuz etkileyen ve ciddi bir pandemiye neden olan koronavirüs hakkında oluşan yeni gelişmeleri kamuoyuna duyurdu. İlhan, özellikle ortaya atılan yalan belirtilerin ve durumların virüsün yayılma hızını etkilediği bu yüzden bilim kurulu tarafından resmi bir açıklama yapılmadan insanların hareket etmemesi gerektiği konusunda uyarı da bulundu. Ayrıca İlhan, geçtiğimiz günlerde Amerika'da hıçkırık şikayeti ile hastaneye başvuran ve koronavirüs testi pozitif çıkan bir hasta sonrası dünya genelinde infiale neden olan durum ada açıklık getirdi. Ünlü profesör koronavirüsün en belirgin belirtisinin yüksek ateş ve bunun yanı sıra öksürük ile solunum sorunlarının olduğunun altını çizdi. Yaz aylarında oluşan aşırı ishal sorunu ile de başvuranların olduğunu belirten İlhan, bu tarz durumların mevsimsel hastalık olabileceğini hatırlattı. İlahn sözlerine şu cümlelerle devam etti:

"Amerika'da hıçkırık şikayetiyle hastaneye giden hastanın koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyduk. Hıçkırık genelde nörolojik tutulumla da olabilir. 'Hıçkırık, yeni koronavirüs belirtisi' dememiz çok zor. Daha önce olmayan, yeni çıkan bir belirtiniz varsa koronavirüs riski olabileceği düşünülmelidir. Başka bir hastalık vardır, nörolojik tutulum söz konusu olmuştur, sinir uçlarına yayılmıştır. Koronavirüs hayatımızda daha çok yeni. Biz ülkemizde 5 aydır biliyoruz, dünya Çin'de olsa 7 aydır biliyor. Belki koronavirüs nörolojik sinir tutulumu yapıyor. Bu sinir tutulumu sonrası hıçkırık karşımıza çıkabiliyor. Daha önce kendinizde olmayan, günlük hayatınızı etkileyen bir bulgu varsa doktorunuza başvurmakta fayda var. Vatandaşlarımız kendi hekimlerine kronik hastalıkları varsa önce onlara danışmalıdır. 'Hıçkırığın yeni koronavirüs belirtisi' dememiz çok zor. Daha önce olmayan, yeni çıkan bir belirtiniz varsa koronavirüs riski olabileceği düşünülmelidir."

hıçkırık genellikle gazlı içecekler sonucu tüketilebilir

hıçkırık genellikle gazlı içecekler sonucu tüketilebilir

HIÇKIRIK NEDEN OLUR?

Hıçkırığın ortaya çıkmasına dair birkaç semptom olduğu söyleniyor. Bunlardan en sıkı gazlı içecek ve aşırı yemek sonrası alınan havadır. Bu durum nefes borusu ya da yemek borusunda yaşanabilir. Bazı araştırmalarda ise hıçkırığın psikolojik bir olgu olabileceği ortaya atıldı. Ani duygu değişimleri sıklıkla yaşanan ve stresin hıçkırık oluşmasına zemin hazırlar. Sinir sistemini olumsuz etkileyen bu ruhsal hastalıklarla beraber sağlıksız beslenme de hıçkırık sorunun artmasına yola açabilir. Göz tansiyonu, guatr, zatürre, kalp zarı iltihabı, kalp krizi, karaciğer, bağırsak, pankreas hastalıkları, astım ve farenjitte hıçkırığa yol açan hastalıklardır. Bu hastalıkların özellikle hem solunum hem de sindirim sistemlerinin çökmesine yol açar. 

hıçkırık solunuma yapılan baskı

hıçkırık solunuma yapılan baskı

HIÇKIRIK NASIL GEÇER?

Solunum sistemin yapılan ani uygulamalar hıçkırığın geçmesi için idealdir. Fakat bunu yaparken dikkatli olmak gerekir. Aksi halde ölüme neden olabilir. Riske atılmadan ağız yoluyla nefes tutma gibi uygulamalar hıçkırığı geçirebilir. Bu yol solunumda meydana gelen olumsuz durumu düzeltir. Bunun yanı sıra buzlu su gargarası, toz şeker ve büyük bir ekmek parçasını hafifi çiğneyerek yutmaya çalışma da yapılabilir. 

BİR YORUM YAPIN 1

h topcu 3 yıl önce

İngilizler''nothing can stop these stupid highcoughs''derler.''hiçbirşey bu aptal hıçkırıkları durduramaz''.